Τα ”ψυγεία” στην …αρχαία Ελλάδα!!
21 Σεπτεμβρίου 2022
Ψυχή
1 Οκτωβρίου 2022

Συνοικία Ουζιέλ…όπως τότε!!

Μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης που δεν περνάει απαρατήρητη διότι διατηρεί μέχρι σήμερα την αρχιτεκτονική και την κληρονομιά , μιας συνοικίας από τα παλιά…

Ανάμεσα στις πολυόροφες πολυκατοικίες και στη βουή της μεγαλούπολης, η συνοικία των σπιτιών αυτών βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης -περιοχή Ντεπώ- και εκτείνεται σε τρεις καθέτους: στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου -πρώην Ανθέων-, ανάμεσα στη βίλλα Αλλατίνι -κτίριο Νομαρχίας- και στη βίλλα Morpurgo. 

Το συγκρότημα αποτελείται από 28 μονοκατοικίες πανομοιότυπης αρχιτεκτονικής. Αποτελούνται από υπερυψωμένο υπόγειο και υπερυψωμένο ισόγειο. Χαρακτηριστικό των κτιρίων αποτελούν τα ξύλινα κουφώματα, τα ξύλινα φουρούσια και τα διακοσμητικά κάτω από την κεραμοσκεπή, αλλά και γύρω από κουφώματα. Βγαλμένα από μια άλλη εποχή, με χαρακτηριστική πανομοιότυπη αρχιτεκτονική, βαμμένα με γήινα αλλά και ζωηρά χρώματα.

Είναι μια ανάσα οξυγόνου μέσα στην πόλη, με αναρριχώμενα φυτά σε εξωτερικούς τοίχους και πέργκολες αυλών που φτάνουν μέχρι τα πέτρινα πλακόστρωτα, ενώ δέντρα πολλών ετών και έπιπλα «φερ φορζέ» ενισχύουν την ατμόσφαιρα εποχής.

Το 1927, όταν ο εργολάβος Δαβίδ Ουζιέλ, κύριος μέτοχος της «Εταιρείας Τροχοδρομιών Θεσσαλονίκης», σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Ζακ Μοσέ, σχεδίασαν και έχτισαν τα αρχοντικά με βασική πρόθεση να στεγαστούν στα σπίτια οι υπάλληλοι της «Εταιρείας Τροχοδρομιών», καθώς η αποθήκη της “Depot” βρισκόταν κοντά, αφήνοντας την ονομασία της στην περιοχή.

Εν τέλει, οι υπάλληλοι δεν έμειναν ποτέ στη γειτονιά και τα αρχοντικά αργότερα πουλήθηκαν σε ιδιώτες. Κατοικήθηκε κυρίως από Εβραίους υπήκοους στα μέσα του 20ου αιώνα, ενώ μέχρι και σήμερα υπάρχουν κάποιοι απόγονοί τους.

Το 1984 ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, μαζί με την γειτονική βίλα Morpurgo-Zαρντινίδη.   Το αξιοπερίεργο είναι πως κατάφερε να επιβιώσει τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 όταν παντού στη Θεσσαλονίκη «φύτρωναν» πολυκατοικίες. 

Αυτό συνέβη μάλλον για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαμόρφωση της συνοικίας. «Τα σπίτια κατά κάποιο τρόπο είναι “σιαμαία”, δηλαδή συνδεδεμένα το ένα με το άλλο ανά τετράδες. Ανάμεσα τους υπήρχε ένας εσωτερικός αίθριος χώρος που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για το πλύσιμο των ρούχων κλπ. Το οικόπεδο κάθε σπιτιού είναι πολύ μικρό για να χτιστεί στη θέση του πολυκατοικία. 

Αποτελεί πολυσύχναστο σημείο της πόλης,  αφού βρίσκεται σε περιοχή απομακρυσμένη από το κέντρο και παράλληλα είναι «χωμένη» μέσα στις πολυκατοικίες. Ακόμη και πολλοί ντόπιοι που δεν έχουν εξερευνήσει την περιοχή Ντεπώ, δεν έχουν γνώση της ύπαρξης αυτής της συνοικίας.

πηγές: https://www.offlinepost.gr/, https://www.biscotto.gr/, https://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.