Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι εκείνη της φορολόγησης των αγάμων που θέτει τον ανδρικό πληθυσμό της εποχής μπροστά στην κοινωνικοοικονομική απειλή :γαμπρός ή φορολογούμενος…
Ο φόρος αυτός είχε επιβληθεί ακόμα στη Γερμανία, στη Βουλγαρία και αργότερα στην Ιταλία κατά την περίοδο διακυβέρνησής της από το Μουσολίνι .
Περισσότερο πρωτότυπος ήταν ο νόμος, τον οποίο ψήφισε η Βουλή της Αντίγκουας. Η κυβέρνηση της χώρας, ανησυχώντας για τη μείωση των γάμων, έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο πρόβλεπε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις των αγάμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε εισιτήριο που θα έκοβαν για ένα ταξίδι στο εξωτερικό επιβαρύνονταν με πέντε σελίνια πέραν του ποσού που κατέβαλλαν οι έγγαμοι (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, φύλλο της 17ης Μαΐου 1922).
Πίσω στα δικά μας τώρα , οι πρώτες αναφορές στο ζήτημα γίνονται το 1887 με πύρινα κατά των αγάμων άρθρα στην «Εφημερίς των Κυριών». Το έντυπο της Καλλιρρόης Παρέν τονίζει στους βουλευτές ότι αν θέλουν να φανούν «…περισσότερον δίκαιοι και ολιγότερον εγωισταί, όφειλον να εισαγάγωσιν εν τη Βουλή νόμον, δι’ ου να φορολογώνται πάντες οι άγαμοι από του 30ου της ηλικίας των έτος».
Παρ’ ότι η πρόταση χλευάζεται από τις άλλες εφημερίδες , επανέρχεται τρία χρόνια μετά από τον βουλευτή Ευστάθιο Κοκκέβη, που ζητά φορολόγηση όχι μόνο των αγάμων, αλλά και όσων συχνάζουν σε οίκους ανοχής… Ο Κοκκέβης υποστηρίζει πως η φορολογική εξομοίωση εγγάμων- αγάμων αδικεί τους πρώτους, γιατί σε αυτούς αντιστοιχεί μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό βάρος, αφού συντηρούν σύζυγο και παιδιά ενώ οι δεύτεροι μόνο τον εαυτό τους. Όμως, η προσπάθεια του καινοτόμου βουλευτή να περάσει δύο φορές το επίμαχο νομοσχέδιο πέφτει στο κενό.
Δυο ήταν οι βασικές παράμετροι που έθιγε στα κείμενά του ο Κοκέβης.
Επομένως η φορολόγησή τους θα συντελούσε στην αύξηση των γάμων και του πληθυσμού και στον πολλαπλασιασμό των πόρων του κράτους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παραγωγικά κεφάλαια του Προϋπολογισμού.
Εξαιρούσε βεβαίως από τη φορολογία αυτή όσους η φύση είχε καταστήσει ανίκανους για την αύξηση του ανθρώπινου γένους. Στην εποχή του λοιπόν, από ηθική και οικονομική άποψη, οι θεωρίες του Κοκέβη εμφανίζονταν ακαταμάχητες.
Όσο για την ειδική φορολογία που ζητούσε να επιβληθεί σε όσους σύχναζαν στους οίκους ανοχής, υποστήριζε πως το κράτος θα χρησιμοποιούσε τις εισπράξεις για την οργάνωση και επιτήρησή τους προς όφελος της υγείας και την αποφυγή των μεταδοτικών νοσημάτων.
Μπορεί να μην προωθήθηκε η ιδέα του Κοκέβη, αλλά το θέμα δεν ξεχάστηκε. Επανήλθε δριμύτερο στα χρόνια της δικτατορίας του Πάγκαλου. Όταν εφαρμοζόταν το μέτρο για την απαγόρευση της κοντής φούστας, συντασσόταν και το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγάμων. Τότε, έγιναν όλες οι απαραίτητες προεργασίες και διοικητικές πράξεις, αλλά και αυτή τη φορά οι πολιτικές εξελίξεις και η ανατροπή του Πάγκαλου δεν επέτρεψαν τη νομοθέτησή του.
Το θέμα επανήλθε με σοβαρότερη μορφή. Αυτή τη φορά εισηγητής της ιδέας ήταν ο υπουργός Υγιεινής Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος το 1928 κατέθεσε και τη σχετική εισήγηση, την οποία έκανε αποδεκτή και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα έγραψε ο Δοξιάδης, ο Βενιζέλος σε συζήτηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο υποστήριξε πως «ουδεμίαν άλλην φορολογίαν εννοεί να επιβάλη εκτός της των αγάμων και των ατέκνων»!
Το σχετικό νομοσχέδιο καταρτίσθηκε, οι εφημερίδες δημοσίευαν συνεντεύξεις του Υπουργού και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νέου φόρου.
Φόρο θα πλήρωναν οι άγαμοι από 30 έως 55 χρονών. (Οι κάτω του 30ου έτους δεν είχαν ακόμα αποκατασταθεί επαγγελματικά και οι άνω του 55ου θα δυσκολεύονταν να βρουν νύφη.)
Αλλά η αποχώρηση του Δοξιάδη από το Υπουργείο προκάλεσε και τη ματαίωση ψήφισης του νομοσχεδίου. Ωστόσο, ο ίδιος επέμεινε, ιδιαίτερα στις αρχές της δεκαετίας 1930, όταν ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση που έπληξε με σφοδρότητα και την Ευρώπη. Παρουσιάζοντας τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονταν στη Γερμανία για την αντιμετώπιση της κρίσης (μείωση δαπανών, ελάττωση μισθών κ.ά.), ο Δοξιάδης ζητούσε να επιβληθεί άμεσα ο φόρος, συνδυάζοντας πάντα το μέτρο με την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση.
πηγή: https://chronontoulapo.wordpress.com/, https://www.taxheaven.gr/
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!