Αφιέρωμα στην Ανδαλουσία(γ’ μέρος)
14 Απριλίου 2022Σάββατο του Λαζάρου : Λαζαρίνες και λαζαράκια …
16 Απριλίου 2022Μια τούρτα με μαρέγκα, που πρέπει να είναι τραγανή εξωτερικά και υγρή και μαλακή στο εσωτερικό της, κρέμα και φρέσκα φρούτα .
Η Πάβλοβα, “βαφτίστηκε” από το όνομα της ξακουστής Ρωσίδας μπαλαρίνας, Άννα Πάβλοβα, η οποία ήταν γνωστή στις αρχές του 20ου αιώνα για το έργο «Ο θάνατος του κύκνου», που γράφτηκε ειδικά για εκείνη.
Το γλυκό αυτό φτιάχτηκε στην κουζίνα ενός εστιατορίου στη Νέα Ζηλανδία, προς τιμήν της Άννας Πάβλοβα που το 1926 βρισκόταν σε τουρνέ και είχε μαγέψει, με την ερμηνεία της ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς.
Επειδή στην ίδια δεν άρεσε η σοκολάτα, ο ζαχαροπλάστης έφτιαξε ένα γλυκό με μαρέγκα, σαντιγί και φράουλες.
Η αφράτη και ελαφριά Πάβλοβα ταίριαζε απόλυτα με το τουτού από το κοστούμι του κύκνου, που ήταν πολυεπίπεδο και λευκό.
Ποια ήταν η Πάβλοβα
ΗΠάβλοβα ήταν μια διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα που μεσουράνησε τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού.
Το μικρό της όνομα ήταν Άννα. Γεννημένη στην Αγία Πετρούπολη από μια πλύστρα και έναν πλούσιο Εβραίο τραπεζίτη, ο οποίος ποτέ δεν την αναγνώρισε,
γοητεύτηκε από το μπαλέτο όταν η μητέρα της την πήγε να δει την «Ωραία Κοιμωμένη» στο αυτοκρατορικό θέατρο Μαριίνσκι.
Στα 9 της χρόνια πέρασε από οντισιόν, αλλά απορρίφθηκε επειδή θεωρήθηκε πολύ αδύναμη, σχεδόν καχεκτική.
Έγινε δεκτή έναν χρόνο αργότερα. Ακόμα και τότε, όμως, οι συμμαθήτριές της την φώναζαν «σκουπόξυλο» και την κορόιδευαν για τη φιγούρα της, καθώς με τα ισχνά, μακριά πόδια της και τους αδύνατους αστραγάλους απείχε από το κλασικό πρότυπο μπαλαρίνας της εποχής.
Η Πάβλοβα πείσμωσε. Προπονούνταν σκληρά για να διορθώσει τις αδυναμίες της και, αφότου αποφοίτησε -στα 19 της- ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία του μπαλέτου.
Το 1906, μετά την εκπληκτική ερμηνεία της ως Ζιζέλ, έγινε πρίμα μπαλαρίνα. Το μοναδικό στυλ της, που καταργούσε τους ακαδημαϊκούς κανόνες -συχνά χόρευε με λυγισμένα γόνατα-, έδινε στην ερμηνεία της έναν εύθραυστο αέρα, που μαγνήτιζε το κοινό.
Είχε φανατικούς οπαδούς, που αυτοαποκαλούνταν «παβλοβάτζι», και ήταν από τις πρώτες μπαλαρίνες που έκαναν παγκόσμια περιοδεία με δικό της συγκρότημα χορευτών.
Κάπως έτσι έφτασε η χάρη της μέχρι τη μακρινή Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 1926.
πηγή: https://www.mamapeinao.gr/, https://www.gastronomos.gr/
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!