Ενα χωριό με τρεις γλώσσες και δέκα διαλέκτους !!
22 Μαρτίου 2022Μια λίμνη κόκκινη…σαν αίμα!
24 Μαρτίου 2022Στον κόσμο των συλλεκτών, μπορείς να συναντήσεις μια ευρύ ποικιλία από συλλογές, που απαρτίζονται από κάθε λογής αντικείμενα.
Έτσι, μια συλλογή από… τρίχες, δεν αποτελεί έκπληξη στον κόσμο των συλλεκτών και μάλιστα υπάρχουν δυο τέτοιοι χώροι που ...οι τρίχες παίρνουν και δίνουν…
Ο πρώτος χώρος βρίσκεται στην Τουρκία, στο Avanos της Καππαδοκίας, όπου ζει και εργάζεται ένας ο Chez Galip και η έκπληξη είναι ότι ο συλλέκτης δεν είναι κουρέας (όπως θα περίμενε κάποιος) αλλά αγγειοπλάστης.
Ο Galip, έχει το εργαστήριο του σε ένα υπόγειο, το οποίο αποτελεί και το μουσείου του με την συλλογή του από τούφες γυναικείων μαλλιών.
Όλα ξεκίνησαν όταν μια μέρα ο αγγειοπλάστης έπρεπε να αποχαιρετήσει με πόνο καρδιάς τη φίλη του, που έπρεπε να μετακομίσει μακριά και της ζήτησε να του δώσει κάτι για να τη θυμάται. Εκείνη τότε έκοψε και του έδωσε μια τούφα από τα μαλλιά της
Ο αγγειοπλάστης έκτοτε , άρχισε να επιδεικνύει την μπούκλα στο κατάστημά του και περιγράφοντας τη… δακρύβρεχτη ιστορία στους πελάτες του πολλές γυναίκες έκοβαν ένα τμήμα από τα μαλλιά τους, αφήνοντάς το πίσω ως ανάμνηση!
Το 1979 λοιπόν συνελήφθη η ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου μαζικής έκθεσης αυτών των ιδιαίτερων προσφορών…
Το παράξενο αυτό μουσείο υπολογίζεται σήμερα ότι περιέχει πάνω από16.000 δείγματα γυναικείων μαλλιών από όλο τον κόσμο και, όπως είναι ευνόητο, έχει αποκτήσει τη θέση του στις σελίδες του Βιβλίου Ρεκόρ Γκίνες.
Με το που εισέλθει κάποιος στον σπηλαιώδη χώρο, θα παρατηρήσει ότι κάθε σπιθαμή επιφάνειας, με εξαίρεση ασφαλώς το πάτωμα, είναι καλυμμένη με τις αναμνηστικές τρίχες.
Εδώ να σημειώσουμε ότι κάθε δείγμα γυναικείας κουπ συνοδεύεται από σημείωση, όπου αναγράφονται το όνομα και στοιχεία επικοινωνίας, με συνημμένη ενίοτε και τη φωτογραφία της δότριας!
Αυτό βοηθάει στο να εξασφαλιστεί με ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα μείνει στην ιστορία αυτής της εκκεντρικής -αν μη τι άλλο- έκθεσης.
Υπάρχει ωστόσο ένας ακόμα λόγος που αυτή η μοναδική συλλογή έχει την τάση να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Δύο φορές τον χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) ο πρώτος πελάτης που μπαίνει στο κατάστημα κεραμικών του Γκαλίπ Κορουκτσού μια προεπιλεγμένη μέρα αποκτά το εξής προνόμιο:
Να κατέβει στο υπόγειο όπου είναι το Μουσείο των Τριχών και να διαλέξει στην τύχη 10 ονόματα από τους τοίχους. Αυτοί οι δέκα νικητές κερδίζουν μία εβδομάδα διακοπών στην Καππαδοκία με όλα τα έξοδα πληρωμένα, ως ένδειξη ευχαριστίας για τη στήριξή τους.
Παράλληλα με το δικαίωμα να συμμετάσχουν, επίσης χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, στα εργαστήρια αγγειοπλαστικής που διοργανώνει ο ίδιος!
Από την Τουρκία στις ΗΠΑ
Ο δεύτερος χώρος που φιλοξενεί τρίχες βρίσκεται στο Μισούρι των ΗΠΑ . Εκεί ζει η κυρία Leila Cohoon συνταξιούχος κομμώτρια, που ασχολείται με τη διδασκαλία της κομμωτικής τέχνης και την κοσμετολογία, διατηρώντας δική της Σχολή .
Η σχέση της με τις… τρίχες όλα αυτά τα χρόνια της έδωσε την ιδέα να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο Μουσείο Μαλλιών όπου εκτίθενται ανθρώπινα μαλλιά ως έργα τέχνης.
Πιο συγκεκριμένα η Leila κατασκευάζει περίτεχνα στεφάνια με μαλλιά και ιδιαίτερα κοσμήματα, τα οποία στη συνέχεια τοποθετεί μέσα σε πλαίσια και τα εκθέτει στο Μουσείο της.
Η ενασχόλησή της ξεκίνησε το 1956, όταν έφτιαξε τα πρώτα… έργα τέχνης από μαλλιά που συνέλεγε από το κομμωτήριο που διατηρούσε.
Αποθήκευσε στη συνέχεια τη συλλογή της στο σπίτι, η οποία έφτασε να αριθμεί κάποια στιγμή πάνω από 300 στεφάνια και περισσότερα από 2.000 κοσμήματα, όλα φτιαγμένα από ανθρώπινες τρίχες!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ορισμένα από τα έργα της έχουν κατασκευαστεί από… τρίχες διασήμων: Τζορτζ Ουάσιγκτον, Αβραάμ Λίνκολν, Τζον Κένεντι και Ρόναλντ Ρήγκαν δίνουν το «παρών» στην πρωτότυπη έκθεση… μαλλιών της Leila.
πηγή: http://anoixti-matia.blogspot.com
Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ η σελίδα μας!!