Τα ρόπτρα και  συμβολισμός τους…
22 Φεβρουαρίου 2022
Η «ασθένεια» των λευκών τριχών και η «θαυματουργή» πιγμεντίνη
23 Φεβρουαρίου 2022

Η ιστορία του ποπ – κορν…

Ενα από τα πιο δημοφιλή σνακ του πλανήτη και ο απόλυτος «φίλος» του σινεμά είναι το ποπ κορν, το οποίο έχει τη δική του ιστορία.
Προτού το ανακαλύψουν οι κινηματογραφόφιλοι ήταν ήδη γνωστή και αγαπητή συνήθεια στους κατοίκους των σπηλαίων.
Το παλαιότερο εύρημα, ηλικίας 5.000 ετών, εντοπίστηκε στο Νέο Μεξικό και οι επιστήμονες το θεωρούν καθαρά αμερικανικό προϊόν.
Οι ιθαγενείς το απολάμβαναν τοποθετώντας έναν – έναν τους σπόρους αραβοσίτου πάνω από τη φλόγα με τη βοήθεια ενός κλαδιού.
Με το ποπ-κορν έφτιαχναν μπύρα και σούπες, ενώ το χρησιμοποιούσαν και για την κατασκευή κοσμημάτων.
Κάπως έτσι έμαθε την ύπαρξη του ο Χριστόφορος Κολόμβος.



Το μυστικό είναι στον «πυρήνα»

To ποπ-κορν «σκάει» λόγω υγρασίας που μετατρέπεται σε ατμό. Το μυστικό βρίσκεται στον «πυρήνα» του.
Για να φτάσεις στο γευστικό «λευκοχρυσαφί» του κομμάτι, πρέπει να ζεστάνεις το σπόρο, διαδικασία κατά την οποία η υγρασία που κρατάει μέσα του μετατρέπεται σε ατμό.
Όταν το εξωτερικό κέλυφος αγγίξει το σημείο πίεσης, σκάει, απελευθερώνοντας τη μαλακή του εσωτερική νιφάδα, γνωστή ως «ποπ-κορν».

Είναι καταγεγραμμένο ότι στις 22 Φεβρουαρίου 1630 ένας ινδιάνος ονόματι Κουαντακένα από τη φυλή των Γουαμπανοάγκ

έμαθε την τέχνη του ποπ-κορν σε κάποιους βρετανούς αποίκους στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης.

Όσοι από τους Ευρωπαίους το δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ από τη γεύση του, που το έτρωγαν κάθε πρωί, συνοδεύοντάς το με κρέμα και ζάχαρη.

Αργότερα έγινε απαραίτητο συνοδευτικό στο δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών.
Το ποπ-κορν διαδόθηκε ακόμη περισσότερο τον 19ο αιώνα από τους υπαίθριους πωλητές στα πάρκα, στα πανηγύρια και τα καρναβάλια,

όταν ο μέσος Αμερικανός άρχισε να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του.

Ο Charles Cretors κατασκεύασε την πρώτη μηχανή ποπ-κορν πάνω σε ένα καροτσάκι.

Ο Cretors πήγε το καροτσάκι του στο World’s Columbian Exposition – τη μεγάλη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο το 1893 για να γιορτάσει τα 400 χρόνια από τον ερχομό του Κολόμβου στον «Νέο Κόσμο» το 1492 – με σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό την πρωτότυπη ευρεσιτεχνία του.

Στο ίδιο καροτσάκι καβούρντιζε φιστίκια και καφέ, αλλά η μυρωδιά του βουτυρωμένου ζεστού καλαμποκιού και ο χαρακτηριστικός “popping” θόρυβος,

έκανε τα μάτια των περαστικών να ανοίγουν διάπλατα και τον ουρανίσκο τους να τους γαργαλάει για νέες γευστικές εμπειρίες.

Η εταιρεία του Cretors κατασκευάζει μηχανές ποπ-κορν μέχρι και σήμερα. 
Με την εξάπλωση της κινούμενης εικόνας, οι πλανόδιοι πωλητές έστησαν την πραμάτεια τους έξω από τους κινηματογράφους.
Γρήγορα ήρθαν σε σύγκρουση με τους αιθουσάρχες, που δεν ήθελαν να αποσπάται η προσοχή των θεατών κατά τη διάρκεια της προβολής.
Όταν, όμως, οι θεατές επέβαλαν τη θέλησή τους και συνόδευαν την προβολή της ταινίας με ποπ κορν, οι αιθουσάρχες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και πήραν στα χέρια τους τη διάθεση του προϊόντος, που τους απέφερε επιπλέον κέρδη.
Η γλυκιά συνήθεια άλλαξε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το ποπ κορν απόκτησε αλμυρή γεύση, όταν η ζάχαρη ήταν είδος εν ανεπαρκεία.
Στις μέρες μας, το ποπ-κορν είναι ο απαραίτητος σύντροφος της ελαφράς διασκέδασης στους πολυκινηματογράφους όλου του κόσμου. Οι Αμερικανοί κρατούν και σήμερα τα σκήπτρα στην κατανάλωση ποπ-κορν, με 65 κιλά ανά άτομο ετησίως.

 Το ποπ-κορν κάνει καλό στην υγεία (αρκεί να λείπει το υπερβολικό αλάτι, τα πρόσθετα λιπαρά και τα συνθετικά αρώματα).

Ο σπόρος περιέχει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν και τα τρόφιμα ολικής άλεσης, δηλαδή βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Η κατανάλωσή του λοιπόν μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης λόγω των φυτικών ινών που απορροφούν τις περιττές ποσότητες χοληστερόλης από τις αρτηρίες.

Βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν το σάκχαρο και τα επίπεδα ινσουλίνης.

Επίσης, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και κατά συνέπεια, την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.

πηγή: https://www.sansimera.gr/

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.