Αρχή τριωδίου και γιατί συνδέεται με τις Αποκριές;;
13 Φεβρουαρίου 2022
Ελληνικοί θρύλοι και ιστορίες (γ΄μέρος)
13 Φεβρουαρίου 2022

ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

ΤΡΙΚΑΛΑ. Η πόλη του Ασκληπιού. Μια πολυσυζητημένη πόλη που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις πρωτοπορίες της και την πολιτισμική της ανάπτυξη. Φυσικός πλούτος, θρησκευτικό προσκύνημα, χώροι πολιτισμού και καινοτόμες προτάσεις αποτελούν στοιχεία-κίνητρα για μια επίσκεψη στην περιοχή.

Άγαλμα Ασκληπιού

Γιατί να επισκεφθεί κανείς τα Τρίκαλα; Τι θα συναντήσετε σε μια επίσκεψη στην πόλη;

Μια εκδρομή στα Τρίκαλα μπορεί να συμπεριλαμβάνει αρχικά ένα οδοιπορικό στα γραφικά χωριά της Μεσοχώρας. Εκεί, απολαυστικό κίνητρο είναι τόσο το δασώδες τοπίο και οι ομορφιές της φύσης, όσο και τα παραδοσιακά ταβερνάκια με τα πλούσια εδέσματα και τα τοπικά προϊόντα. Στο κοντινό ορεινό χωριό Περτούλι τον χειμώνα, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές οι επισκέπτες θα συναντήσουν το χιονοδρομικό κέντρο για να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετέχοντας σε διάφορα σπορ (σκι, ιππασία κ.α.), απολαμβάνοντας τον καφέ τους στο σαλέ και μια βόλτα με το τελεφερίκ θα απογειώσει την εμπειρία τους. Την ολοκλήρωση του ορεινού προορισμού μπορεί να αποτελέσει μια επίσκεψη στην πανέμορφη Ελάτη (Τύρνα) με τα πρωτότυπα παραδοσιακά φαγητά στις ταβέρνες της περιοχής, ενώ ένας απογευματινός καφές στην Πύλη και στην Πόρτα Παναγιά είναι το ιδανικό κλείσιμο.

Μετέωρα – Καλαμπάκα

Επίσης μια επίσκεψη στα ιστορικά Μετέωρα και στην πανέμορφή Καλαμπάκα, θα σας κάνει νιώσετε την φυσική δύναμη και ελευθερία, το Θεϊκό μεγαλείο, αλλά και το θρησκευτικό δέος.

Ληθαίος Ποταμός- Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων

Ενώ, στην πόλη των Τρικάλων μπορεί κανείς να γνωρίσει τον όρο “Έξυπνη Πόλη”, ο οποίος χαρακτηρίζει την περιοχή τα τελευταία χρόνια, μέσα από την πολιτιστική ζωντάνια και την εξέλιξη του πολιτισμού. Ένας σημαντικός χώρος, στον οποίο πρεσβεύουν οι παραπάνω αναφορές είναι το Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη φιλοξενεί συλλεκτικό και αρχειακό υλικό, προσφέρει πολιτιστικές δράσεις και εξελίσσει την ιστορία που κουβαλάει. Επιπρόσθετα ένας περίπατος στην πλακόστρωτη “παλιά πόλη” το Βαρούσι και η επαφή με τους χώρους εστίασης φέρνουν στην επιφάνεια την εξέλιξη του “παραδοσιακού” και την προσαρμογή του στο “σήμερα”.

Τοιχογραφία στα Μανάβικα το Βαρούσι. Κεντρική μορφή ο Τσιτσάνης

Τέλος, τα Τρίκαλα, μέσω «του Μύλου των ξωτικών» και των καινοτομιών τους, έχουν γίνει ένα παγκόσμιο σταυροδρόμι χειμωνιάτικων και όχι μόνο διακοπών. Ένας ιδανικός προορισμός με πολλά ερεθίσματα κοσμοπολίτικης κουλτούρας, που συνδυάζει το «παραδοσιακό» και το «σύγχρονο».


Ακολουθήστε μας:

Επιμέλεια Άρθρου: Τσιασιώτη Γεωργία

**Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναφορά στην πηγή.

  1. Η εικόνα του Μουσείου Τσιτσάνη πάρθηκε από: Βλ. <https://www.anamniseis.net/ena-megalo-psifidoto-tou-vaili-tsitsani-kosmei-to-mouseio-tsitsani-sta-trikala/> 21 Νοεμβρίου 2021 ώρα 3.00 μμ.
  2. Οι υπόλοιπες εικόνες ανήκουν στο προσωπικό μου φωτογραφικό υλικό.