Οι Τρεις Ιεράρχες
30 Ιανουαρίου 2022
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος- Καϊμακτσαλάν
31 Ιανουαρίου 2022

Τα περιοδικά μας!!

Ο ”Μικρός Σερίφης”-”Μανίνα” – ”Κατερίνα”- ”Πάττυ”

Τα περιοδικά των παιδικών-εφηβικών μας χρόνων που σίγουρα είχαν γεμίσει κάθε γωνιά του σπιτιού

και οι μάνες μας έψαχναν ευκαρία να τα ξεφορτωθούν και μετά να κοιτάζουν ”αθώα” με στυλ τύπου ”εγω;; εγω παιδί μου δεν ανακατεύω τα πραγματά σου”

Τζιμ Άνταμς, Ντιάνα Μόρισον, Πεπίτο Γκονζάλες και Τσιπιρίπο.

Η θρυλική τετράδα που κυνηγούσε τους κακούς στο Φαρ Ουέστ, έμπλεκε σε περιπέτειες και εφάρμοζε τον νόμο μέχρι το τελευταίο γράμμα του.
Ήταν οι ήρωες του Μικρού Σερίφη, του μακροβιότερου ελληνικού περιοδικού γραμμένο αποκλειστικά από Έλληνες συγγραφείς.
Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1962 με την υπογραφή του Κώστα Φωτεινού.
Ο Φωτεινός όμως ήταν ψευδώνυμό το οποίο χρησιμοποιούσαν ο εκδότης και συγγραφέας Πότης Στρατίκης και ο εικονογράφος Θέμος Ανδρεόπουλος.
Οι ιστορίες που σκαρφιζόταν ο Στρατίκης και εικονογραφούσε ο Ανδρεόπουλος διαδραματίζονταν στην Άγρια Δύση.
Πρωταγωνιστής ήταν ένας 18χρονος γιος ελλήνων μεταναστών, ο Δημήτρης Αδαμόπουλος ή αλλιώς Τζιμ Άνταμς.
Ήταν ο σερίφης του Τέξας και μαζί με τους φίλους του Ντιάνα, Πεπίτο και τον δωδεκάχρονο ινδιάνο Τσιπιρίπο τα έβαζαν με τους κακούς και φυσικά νικούσαν.
Οι ιστορίες ήταν αυτοτελείς κυρίως, ωστόσο κατα καιρούς δημοσιεύτηκαν και κάποιες σε συνέχειες που κρατούσαν δύο ή ακόμα και δέκα τεύχη….

Το εβδομαδιαίο  περιοδικό γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τον επόμενο χρόνο οι ίδιοι δημιουργοί αποφάσισαν να εκδώσουν άλλο ένα, τον Μικρό Καουμπόι, με την ίδια επιτυχία.
Το 1973 ακολούθησε το τρίτο περιοδικό, ο Μικρός Αρχηγός.
Το 1971 μια σειρά διαφωνιών μεταξύ των δύο δημιουργών ήταν η αιτία να λήξουν τη συνεργασία τους.
Ο Στρατίκης συνέχισε με την έκδοση του Μικρού Σερίφη και ο Ανδρεόπουλος συνεργάστηκε με άλλους συγγραφείς για την έκδοση του Μικρού Καουμπόι….

Το τελευταίο τεύχος του Μικρού Σερίφη με τον αριθμό 1.468 κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1991.
Δυόμισι χρόνια νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία του Μικρού Καουμπόι. Ο Μικρός Αρχηγός κυκλοφόρησε σε μόλις 838 τεύχη….

Τα περιοδικά των κοριτσιώνΗ «Μανίνα» και η «Κατερίνα» διαβάζονταν από δεκάδες χιλιάδες κορίτσια τις δεκαετίες του ΄70, του ΄80 και του ΄90.

Δυο ανταγωνιστικά περιοδικά που γίνονταν ανάρπαστα κάθε εβδομάδα.   Εκτός από τα θέματα που φιλοξενούσαν, στις σελίδες τους οι αναγνώστριες έβρισκαν
σιδερότυπα,
αφίσες των αγαπημένων τους καλλιτεχνών,
αυτοκόλλητα για τα τετράδιά τους,
κατασκευές με χαρτοκοπτική,
χαλκομανίες και άλλες προσφορές….Πρώτα κυκλοφόρησε η «Μανίνα», στα μέσα του 1972 από τις εκδόσεις «2001».

«Το μοναδικό περιοδικό για κορίτσια» έγραφε πάνω από τον τίτλο της και απευθυνόταν κυρίως σε ηλικίες από 8 μέχρι 15 χρόνων.
Τα πρώτα τεύχη κυκλοφορούσαν με ζωγραφιές στα εξώφυλλα και στο εσωτερικό τους οι μικρές αναγνώστριες διάβαζαν εικονογραφημένες ιστορίες από ξένους εκδοτικούς οίκους.
Στη συνέχεια, τα εξώφυλλα φιλοξενούσαν φωτογραφίες καλλιτεχνών της εποχής όπως
ο Δάκης,
η Αλίκη Βουγιουκλάκη,
ο Πασχάλης,
ο Μάικλ Τζάκσον,
ο Σταμάτης Γαρδέλης,
ο Ντέιβιντ Χάσελχοφ,
οι Duran Duran και πολλοί άλλοι.
Τα χρόνια περνούσαν και η «Μανίνα» πρόσθεσε στο περιεχόμενό της προσφορές όπως αφίσες, ημερολόγια και σιδερότυπα,
ενώ το μεγάλο της «χαρτί» ήταν η εικονογραφημένη «ιστορία της Έμμα».
Αποτέλεσμα ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 να πουλάει κάθε εβδομάδα 140.000 αντίτυπα. Το τελευταίο τεύχος κυκλοφόρησε το 1992….«Κατερίνα» και «Σούπερ Κατερίνα» στόχευαν στην εφηβεία…

Όταν βγήκε η «Κατερίνα» η λεζάντα κάτω από τον τίτλο στη «Μανίνα» άλλαξε.
«Το πρώτο περιοδικό για κορίτσια» έγραφε, στρεφόμενη εμφανώς κατά του ανταγωνισμού. Η «Κατερίνα» κυκλοφόρησε το 1973 και απευθυνόταν σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες.
Με θέματα που απασχολούσαν τις έφηβες, με αφιερώματα σε καλλιτέχνες, στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, με προτάσεις για μόδα και εικονογραφημένες ιστορίες σε συνέχειες.
Σε αντίθεση με τη «Μανίνα», η «Κατερίνα» βγήκε κατευθείαν με φωτογραφίες καλλιτεχνών στα εξώφυλλά της.
Οι προσφορές-αφίσες, σιδερότυπα κλπ- δεν έλειπαν. Το 1979 κυκλοφόρησε η μηνιαία εκδοχή της «Κατερίνας», η «Σούπερ Κατερίνα», με περισσότερα θέματα και φυσικά περισσότερες προσφορές.
Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τον Τζον Τραβόλτα όπου πούλησε μόνο στην Αθήνα 70.000 αντίτυπα κι άλλα τόσα την περιφέρεια.
Η ιδέα της κυκλοφορίας της «Κατερίνας» ανήκει στην Κατερίνα Ρώσσιου-Ανεμοδουρά, η οποία είχε παντρευτεί τον γιο του Στέλιου Ανεμοδουρά, εκδότη του «Μικρού Ήρωα».
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 η Σούπερ Κατερίνα» ενέταξε στις προσφορές και τα CD που είχαν κάνει τότε την εμφάνισή τους….
Τα περιοδικά Κατερίνα και Σούπερ Κατερίνα έπαψαν να κυκλοφορούν από το 2014.

Πάττυ

Απίστευτη αγωνία, και περιμέναμε να περάσει το 15θήμερο (γιατί τότε έβγαινε η Πάττυ, κι αν θυμάμαι καλά, κάθε δεύτερη Πέμπτη).

Η Πάττυ ένα ευαίσθητο και όμορφο κορίτσι που ενώ ντυνόταν μοντέρνα και φορούσε έντονη μάσκαρα,

ήταν αθώο και ζούσε μονίμως σε ένα ροζ σύννεφο.

Η φωνή της πραγματικότητας ήταν πάντα η φίλη της – μου διαφεύγει το όνομα-  μια τσαούσα που της έδινε μερικά «λεκτικά» χαστούκια μπας και την ξυπνήσει. 

Όμως η Πάττυ παρέμενε ένα γλυκό αλλά στον δικό της ρομαντικό κόσμο κορίτσι, και δεν μπορούσε να κερδίσει την καρδιά του Τζον.

Όσο για τον Τζον, ήταν το τέλειο – «χαζό» αλλά κούκλος- αγόρι και ήταν μονίμως «αλλού» και φερόταν σαν να μην καταλάβαινε τα άτσαλα σήματα συμπάθειας και όχι μόνο που του έστελνε η Πάττυ. 

πηγή :https://www.i-diadromi.gr

Εδώ είναι η ομάδα μας στο Facebook και εδώ  η σελίδα μας!!

Comments are closed.