Η Ρομαντική οδός της Βαυαβαρίας (Α΄μέρος)+(video)
22 Ιανουαρίου 2022
Η Ρομαντική οδός της Βαυαβαρίας (Β΄μέρος)+(video)
23 Ιανουαρίου 2022

Ας γίνουμε για λίγο παιδιά!!(Α’ μέρος)

Οι καιροί αλλάζουν και φυσικά κάθε γενιά έχει τις δικές της αναμνήσεις…

Μπορεί να μεγαλώσαμε , να κάναμε οικογένειες , να κάναμε καριέρες αλλά πάντα μια αναδρομή στα παιδικά χρόνια κάνει και τον πιο πολυάσχολο να αφιερώσει λίγα λεπτά και να ξαναγίνει παιδί.
Έτσι ξεκινάμε μια νέα ενότητα με αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας και τι πιο όμορφο να θυμηθούμε τις παιδικές σειρές που περιμέναμε πως και πως να έρθει η ώρα προβολής τους….

Μαζέψαμε όλο νοσταλγία  παιδικές σειρές που πιστεύουμε ότι θα μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο και σας τις παρουσιάζουμε:

Κάπου, Κάπως, Κάποτε

Παιδική σειρά με μαριονέτες.
Θρύλοι και παραδόσεις της ελληνικής λαογραφίας δοσμένα με μαριονέτες, διάρκειας 15 λεπτών. Έκανε πρεμιέρα στην ΕΤ-2 τη Τετάρτη 23 Μαρτίου 1988 Παραγωγή της ΕΤ-2

Οι Μαριονέτες ήταν του Λάκη Αποστολίδη, τον ρόλο της αφηγήτριας είχε η Βάσω Γουλιελμάκη μαζί με τον Κατσουλίνο. Η μουσική των τίτλων ήταν του Ηλία Ανδριόπουλου και οι στίχοι του Μιχάλη Μπουρμπούλη.

Και κάπως έτσι ξεκινούσε κάθε φορά ένα όμορφο παραμύθι….

Lassie

Η τηλεοπτική Λάσι οφείλει την ύπαρξή της σε ένα διήγημα του Έρικ Κνάϊτ που γράφτηκε το 1938 με τίτλο «Λάσι γύρνα σπίτι» κι αφηγείται το πείσμα ενός κόλεϊ να επιστρέψει πίσω στα αφεντικά του. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να προβάλλεται  στις 23 Δεκεμβρίου 1966  στην τηλεόραση της ΕΡΤ

Ροζ Πάνθηρας

Όλα ξεκίνησαν το 1963, όταν ο δημοφιλής σκηνοθέτης Μπλέικ Εντουαρντς θέλησε να βάλει στην ταινία του μια πρωτότυπη εισαγωγική ενότητα

και γι’ αυτό ανέθεσε στον Ντέιβιντ ΝτεΠατιέ και στο σκηνοθέτη κινουμένων σχεδίων Φριτζ Φρέλεγκ να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό.

Έτσι λοιπόν, το 1964, ο Ροζ Πάνθηρας ξετρύπωσε στην εισαγωγή της ομότιτλης ταινίας του Μπλέικ Έντουαρντς
και όχι μόνο έκλεψε την παράσταση… αλλά και τις καρδιές του κοινού, των κριτικών, ακόμα και των απαιτητικών κινηματογραφόφιλων σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει δική του σειρά επιτυχημένων επεισοδίων.


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος

Μία απο τίς καλύτερες σειρές της εκπαιδευτικής τηλεόρασης!!

Ο σοφός Δάσκαλος και οι μαθητές του αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα στις διάφορες εποχές.

Όμως, παρά τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουν, δε χάνουν ποτέ την αίσθηση του χιούμορ.

Ένα όμορφο ρολόι θα σε βοηθήσει να τοποθετείς κάθε επεισόδιο στην εποχή του και να παρακολουθείς εύκολα την εξέλιξη του ανθρώπου στην Ιστορία.

Χαρούμενα κινούμενα σχέδια, μεγάλης εκπαιδευτικής αξίας…. Θυμάστε την πολύ χαρακτηριστική μουσική;;

Ο Παραμυθάς

Ο «Παραμυθάς» υπήρξε η πιο δημοφιλής παιδική εκπομπή της τηλεόρασης από το 1978 έως το 1983.

Ήρωας της σειράς είναι ένας παππούς, ο οποίος ξέρει να λέει όμορφες ιστορίες που -όπως υποστηρίζει- δεν είναι παραμύθια,

αλλά οι περιπέτειες τις οποίες ζει ο ίδιος κάθε φορά που φοράει ένα μαγικό γιλέκο που του έχει χαρίσει κάποια νεράιδα!

Sport Billy

Ο Sport Billy , ήρωας από άλλο πλανήτη, όπως λέει και το τραγούδι των τίτλων, ήταν ένα αγόρι το οποίο μαχόταν την Queen Vanda και τον μικροκαμωμένο αυλικό της Sipe.

Ακολουθείτο πάντα από τους δύο πιστούς φίλους του , την Sport Lilly και τον ομιλούντα σκύλο Willy, ήρθε στη Γη για να διδάξει στους ανθρώπους το ευ αγωνίζεσθαι και προερχόταν από τον πλανήτη Olympus.

Αποστολή της Super ομάδας ήταν κάθε εβδομάδα να σώζει ένα άθλημα από τις δολοπλοκίες της τρομερής και σατανικής Vanda.

Αστυνόμος Σαΐνης

Ο Επιθεωρητής Σαΐνης ή Αστυνόμος Σαΐνης ήταν μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε  από μια κοινοπραξία μεταξύ της Γαλλίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θέμα της ένας αδέξιος, απλής ευφυΐας ντετέκτιβ με  όνομα Επιθεωρητής Σαΐνης, ο οποίος είναι ένα ανθρώπινο ον με διάφορα βιονικά εξαρτήματα ενσωματωμένα στο σώμα του.

Η εχθρός  του Σαΐνη είναι ο Δρ. Claw, ο ηγέτης μιας σατανικής οργάνωσης, γνωστής ως “M.A.D.”

Τα Στρουμφάκια

Τα στρουμφάκια δημιουργήθηκαν από τον Βέλγο καρτουνίστα Πεϊό και πρωτοεμφανίστηκαν το 1958 στο περιοδικό Σπιρού.
Η τηλεοπτική σειρά “στρουμφάκια”(” smurfs”) κυκλοφόρησε το 1980.
Κάθε ιστορία τους αρχίζει κάπως έτσι:
“Mια φορά ήταν ένα ξεχασμένο χωριουδάκι στο δάσος που ζούσαν εκεί κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια που τα λέγανε Στρουμφ και ήταν γεμάτα καλοσύνη.
Στο ίδιο δάσος ζούσε και ο Δρακουμέλ, ο ταλαντούχος μάγος -γεμάτος κακία- που έλεγε συνεχώς:
Ω, πόσο σας μισώ απαίσια Στρουμφάκια. Κάποια μέρα θα πέσετε στα χέρια μου και τότε αλίμονό σας.
Kι εσείς, αν είστε καλά παιδάκια, σίγουρα θα συναντήσετε κάποια μέρα τα Στρουμφάκια”.

Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον

Σειρά κινουμένων σχεδίων Ιαπωνικής παραγωγής, που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση της Ελλάδος, στις αρχές της δεκαετίας το’80.

Ήταν βασισμένη στο βιβλίο φαντασίας της Σουηδής συγγραφέα Selma Lagerlof (1858-1940), «οι υπέροχες περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον»

 και δημοσιεύτηκε σε δυο μέρη το 1906 και το 1907, το οποίο της χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909.

Ο Νίλς ήταν ένα τεμπέλικο παιδί, που του άρεσε να βασανίζει τα ζώα και να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους.

Μια μέρα όμως το παράκανε παίζοντας ένα άσχημο παιχνίδι σε έναν νάνο. Αυτό για να τον τιμωρήσει τον μεταμορφώνει κι εκείνο σε νάνο κι ο Νιλς βρίσκεται να ταξιδεύει με ένα κοπάδι αγριόχηνες για το Βορρά.
Άραγε θα ξαναγίνει άνθρωπος ή θα ακολουθήσει για πάντα το δρόμο της περιπλάνησης των πουλιών;

 Μάγια η Μέλισσα

Οι περιπέτειες της μικρής και ατίθασης Μάγια και του καλού της φίλου Βίλι. Από την στιγμή που η Μάγια έχει βγει από την κυψέλη δεν έχει σταματήσει να βομβαρδίζει την Κασσάνδρα την δασκάλα της με ερωτήσεις.

Του Κουτιού τα Παραμύθια

Η παιδική σειρά Του Κουτιού τα παραμύθια μεταδόθηκε τη δεκαετία του 1980 από την ΕΡΤ. Ήταν μία ιδέα της Οικογένειας Σοφιανού.
Πρωταγωνίστρια ένα μικρό κορίτσι, η Παρασκευούλα, η οποία είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της ένα μεγάλο κουτί. Μέσα σε αυτό το κουτί υπήρχε ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος γεμάτος παραμύθια.
Τέσσερις υπέροχες φιγούρες, φίλοι της Παρασκευούλας, ήταν οι μεγάλοι παραμυθάδες που έλεγαν ιστορίες από κάθε γωνιά της γης. Ο Ρούχλας, ο Φιόγκος, ο Σεβαστιανός  και η Μελιά.

Η σειρά είχε πολύ μεγάλη επιτυχία κατά την πρώτη της προβολή στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 (1987) και οι επαναλήψεις της συνεχίζονται μέχρι σήμερα – με φανατικούς τηλεθεατές – από την κρατική τηλεόραση.

Χάιντι

Η Χάιντι, ένα πεντάχρονο ορφανό κοριτσάκι, έρχεται να μείνει μαζί με τον παράξενο παππού της, που ζει απομονωμένος σε μια καλύβα ψηλά στα βουνά, στις ‘Αλπεις. Είναι ευτυχισμένη και χαρούμενη κοντά στη φύση.

Η αθωότητα και η καλοσύνη της αλλάζουν όχι μόνο τον σκυθρωπό παππού, αλλά και όλους εκείνους που τη γνωρίζουν.

Η θεία της τη στέλνει να ζήσει σε ένα πλουσιόσπιτο στη Φρανκφούρτη, να κρατάει συντροφιά σε ένα ανάπηρο κορίτσι, την Κλάρα. Η Χάιντι γίνεται φίλη με την Κλάρα, αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει τον παππού της και τη ζωή στα βουνά.

 Πίπη Φακιδομύτη

Η Πίπη η Φακιδομύτη ή η Πίπη με τις μακριές κάλτσες ήταν ο κεντρικός χαρακτήρα σειράς παιδικών βιβλίων της Σουηδέζας συγγραφέως Άστριντ Λίντγκρεν, που μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση.
Το όνομά της το εμπνεύστηκε η, εννιάχρονη τότε, κόρη της Λίντγκρεν, κάποια στιγμή που ήταν άρρωστη στο κρεβάτι και ζήτησε από την μητέρα της να αυτοσχεδιάσει μία ωραία παιδική ιστορία.
Η Πίπη, ήταν ένα κορίτσι εννιά ετών, είχε την αυτοπεποίθηση ενήλικου, ζούσε ανεξάρτητα και έμενε μόνη της στην βίλα της, την βίλα Βιλεκούλα.
Ενώ δεν της φαινόταν, διέθετε υπερφυσικά χαρακτηριστικά για την ηλικία της καθώς μπορούσε να αντιμετωπίσει εύσωμους παλαιστές και να σηκώσει τεράστια βάρη χωρίς δυσκολία, όπως π.χ. το άλογό της, κάτι που ξάφνιαζε τους ενήλικους.

πηγή πληροφοριών: https://program.ert.gr/, http://paidikaicinema.blogspot.com

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.