Τα δώρα του τροχονόμου: Το έθιμο της Πρωτοχρονιάς στην παλιά Ελλάδα!!
30 Δεκεμβρίου 2021
Ιστορία της βασιλόπιτας
30 Δεκεμβρίου 2021

Ποιά ζώα συνδέθηκαν με τα Χριστούγεννα και γιατί;;

Στις δυτικές κοινωνίες όπου ζούμε, τα χριστουγεννιάτικα έθιμα των λαών μπλέκονται, κι έτσι γιορτάζουμε πια με πράγματα λίγο-πολύ κοινά.
Μπορεί οι τρεις μάγοι να έφτασαν στη Βηθλεέμ πάνω στις καμήλες τους και στη Μέση Ανατολή να μην είχαν ακούσει ποτέ για χιόνι, έλκηθρα και ταράνδους, σήμερα όμως επικρατούν

Πλέον έχουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες με ιπτάμενους ταράνδους και γευόμαστε γαλοπούλες στο εορταστικό τραπέζι,

ενώ διακοσμούμε τα σπίτια μας ακόμα και με κοκκινολαίμηδες, μια εξόχως βρετανική παράδοση.

Για να δούμε λοιπόν πώς φτάσαμε ως εκεί…

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα αντικατέστησε τα πραγματικά παραδοσιακά γεύματα των λαών της Δύσης και ήταν η αγγλοσαξονική παράδοση αυτή που τα έκανε όλα.
Ο Ερρίκος Η’ ήταν πιθανότατα ο πρώτος που γεύτηκε γαλοπούλα στο βασιλικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι και μέχρι τους βικτοριανούς χρόνους το πτηνό είχε καθιερωθεί στα τραπέζια της αριστοκρατίας.

Ήταν οι πρώτοι εξερευνητές του Νέου Κόσμου αυτοί που έφεραν το εξωτικό πουλί της αμερικανικής ηπείρου στην Ευρώπη,

όπου εξημερώθηκε και μεταφέρθηκε ξανά πίσω στην Αμερική από τους πρώτους βρετανούς αποίκους στη Βόρεια Αμερική.

Κοκκινολαίμης

Οι κοκκινολαίμηδες εμφανίζονται στις βρετανικές χριστουγεννιάτικες κάρτες από τα μέσα του 19ου αιώνα,
μεταφέροντας συνήθως γράμματα με το ράμφος τους.
«Κοκκινολαίμηδες» έλεγαν στην Αγγλία τους ταχυδρόμους, που φορούσαν μια στολή με κατακόκκινο μπουφάν,

κι έτσι τα γράμματα που μετέφεραν τα ωδικά πουλιά παρέπεμπαν τόσο στα ταχυδρομεία όσο και τον Άγιο Βασίλη στη μακρινή Λαπωνία.

Πλέον στην Αγγλία είναι το αρχέτυπο των χριστουγεννιάτικων ζώων, μια παράδοση που έχει φτάσει ως και τη χώρα μας πλέον,

καθώς όλο και κάποιος κοκκινολαίμης θα βρει τον δρόμο του στους εορταστικούς στολισμούς που αγοράζουμε μαζικά πριν τις γιορτές…

Τάρανδος

Ο Ντάσερ, ο Πράνσερ, ο μικρούλης Ρούντολφ και οι άλλοι τάρανδοι του ιπτάμενου ελκήθρου
που μεταφέρει τον Άγιο Βασίλη στα πέρατα του χριστιανικού κόσμου ήταν σε ποίημα του 1823 («Η νύχτα πριν τα Χριστούγεννα»)

που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και έμειναν στη συλλογική παράδοση των Χριστουγέννων, αν και ο Ρούντολφ δεν θα εντασσόταν στην ομάδα

παρά στον 20ο αιώνα, δείχνοντας τον δρόμο μια παραμονή Χριστουγέννων με πυκνή ομίχλη.

Ο τάρανδος, ή το καριμπού όπως επιμένουν να τον αποκαλούν πολλοί λαοί του πλανήτη, αντικατέστησε όλους τους παλιότερους υποψήφιους για το άρμα του Αϊ-Βασίλη,

καθώς οι λαοί του Βορρά, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη μυθολογία των Χριστουγέννων , τον είχαν εξημερώσει και είχαν δει πόσο καταπληκτικό ζώο ήταν για το τράβηγμα του ελκήθρου.

Οι τάρανδοι δεν πετούν φυσικά, κάνουν όμως κάτι εκπληκτικά ταξίδια ακόμα και 5.000 χιλιομέτρων

στις παγωμένες ερημιές της Αρκτικής, κι έτσι ξέρουν από φυσικές αντοχές.

Και εξαιτίας αυτού, ότι μεταναστεύουν δηλαδή σε μεγαλύτερες αποστάσεις από κάθε άλλο χερσαίο ζώο,

ήταν οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για να φέρουν τα αγιοβασιλιάτικα δώρα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη μέσα σε ένα βράδυ…

Κάθε ένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ευθύνες.

Dasher (ο τολμηρός)

Το όνομα του Dasher περιγράφει το κύριο χαρακτηριστικό του. Είναι ο πιο τολμηρός από όλους, γρήγορος και γεμάτος ενέργεια. Είναι πάντα έτοιμος να τρέξει, να βγει μπροστά.

Dancer (η χορευταρού)

Είναι το νεαρότερο θηλυκό της ομάδας. Μια χαριτωμένη ταρανδίνα με δυνατά πόδια, που λατρεύει να χορεύει.

Prancer (ο χοροπηδηχτούλης)

Ο Prancer είναι ο νεαρότερος αρσενικός στην ομάδα. Του αρέσει να διασκεδάζει κι είναι γεμάτος ενέργεια.

Vixen (η στρίγγλα)

Η Vixen είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία θηλυκό και λίγο στρίγγλα. Οι άλλοι τάρανδοι βασίζονται σε αυτήν. Τους ενθαρρύνει να ταξιδέψουν ακόμα και στον πιο άσχημο καιρό. Η Vixen είναι έξυπνη με ισχυρή θέληση. Συνήθως βρίσκεται δίπλα στον Dancer.

Comet (ο κομήτης)

Ο Comet είναι από τους πιο γρήγορους τάρανδους, όπως λέει και το όνομά του. Τρέχει σα κομήτης. Μαζί με τον Cupid βοηθούν την ομάδα να πετά ακόμη και σε ισχυρούς ανέμους και κακές καιρικές συνθήκες.

Cupid (ο έρωτας)

Ο Cupid βρίσκεται πάντα μπροστά επειδή πετάει ευθεία σα βέλος. Είναι ο καλύτερος στο να κατευθύνει τους άλλους τάρανδους μαζί με τον Comet.

Donner ( η βροντή)

Ο Donner είναι ο πιο δυνατός από όλους. Το όνομα του σημαίνει “βροντή” στα γερμανικά. Ο Donner είναι ο παλαιότερος των ταράνδων. Πετάει δίπλα στο Blitzen.

Blitzen (η αστραπή)

Ο Blitzen είναι ο ταχύτερος τάρανδος στο έλκηθρο. Blitzen σημαίνει “αστραπή” στα γερμανικά. Είναι ο δεύτερος  δυνατότερος τάρανδος.

Ρούντολφ

Ο Ρούντολφ είναι γνωστός για την κόκκινη φωτεινή μύτη του. Δεν είναι μέλος της κυρίας ομάδας. Προστίθεται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και έχει ομίχλη, για να φωτίζει με τη μύτη του. Η λαμπερή κόκκινη μύτη του, τον έκανε διάσημο μεταξύ των άλλων τάρανδων.

Και επειδή αυτοί είναι που θα οδηγήσουν τον Άγιο Βασίλη μέχρι την πόρτα σας, έχετε ακόμη λίγες ώρες για να στείλετε το δικό σας γράμμα στον Άγιο !!

Τα πιο σπουδαία πράγματα στον κόσμο είναι  αυτά που ούτε οι μεγάλοι μα πολλές φορές ούτε και τα παιδιά μπορούν να δουν, μόνο να τα  νοιώσουν …!Εγώ καλού κακού …ένα γράμμα το ΄στειλα ….

πηγή πληροφοριών: https://perierga.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.