Γονείς- παιδιά : αγάπη ναι, υπερπροστασία όχι…
15 Δεκεμβρίου 2021
Η ιστορία της γιορτινής γιρλάντας!!
16 Δεκεμβρίου 2021

Τα Χριστούγεννα στη Σκανδιναβία!!

Υπάρχουν πολλές θαυμάσιες σκανδιναβικές παραδόσεις Χριστουγέννων που ξεκινούν τον Δεκέμβριο.

Σήμερα θα κάνουμε μια διαδρομή στις παραδόσεις και τα έθιμα σ’αυτά τα μέρη με την ευχή κάποια στιγμή να μπορέσετε όσοι το επιθυμείτε να τα ζήσετε από κοντά!!

Στη Σουηδία

Εδώ τα Χριστούγεννα ξεκινούν επίσημα με την Ημέρα της Αγίας Λουκίας στις 13 Δεκεμβρίου.

Η Λουκία ήταν ένας μάρτυρας του τρίτου αιώνα που έφερε φαγητό στους χριστιανούς που κρύβονταν.

Συνήθως, το μεγαλύτερο κορίτσι στην οικογένεια απεικονίζει την Αγία Λουκία, βάζοντας μια λευκή ρόμπα το πρωί φορώντας ένα στέμμα με κεριά (ή ένα ασφαλέστερο υποκατάστατο).

Σερβίρει κουλουράκια για τους γονείς της και καφέ ή ζυμωμένο κρασί.

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ήρθε στην Σουηδία από την Γερμανία, ήδη, από τα 1700, 
αλλά γενικεύτηκε σε όλη την χώρα τον τελευταίο αιώνα. Πάντως, σήμερα σε όλα τα νοικοκυριά στολίζεται δέντρο.
Το αποκορύφωμα των εορτασμών είναι και στην Σουηδία, η παραμονή των Χριστουγέννων.

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι απαρτίζουν παραδοσιακά πιάτα όπως χοιρομέρι, ζελέ από γουρουνοπόδαρα, lutfisk και χυλός ρυζιού. 

Το lutfisk (λιαστός μπακαλιάρος που σερβίρεται σε κρεμώδη σάλτσα) αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα κατάλοιπο της νηστείας πριν από τη Μεταρρύθμιση.

Επίσης, ενδιαφέρον είναι το έθιμο του doppa i grytan (βούτηγμα στην κατσαρόλα), κατά το οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι.

Σε συμβολικό επίπεδο πρόκειται για τον αναλογισμό -μέσα στην αφθονία- όσων βρίσκονται σε ανάγκη και πεινάνε.

Μετά το φαγητό, όλοι συγκεντρώνονται γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να ανοίξουν τα δώρα τους.

Τα δώρα τα φέρνει ο Jultomten, ένα ξωτικό που μένει στη σοφίτα, αν υπάρχει, και είναι ανάλογο του Nisse της Δανίας.
Ο Jultomten προστατεύει την οικογένεια και το βιος της. Σήμερα, σε πολλά νοικοκυριά κάποιος μεταμφιεσμένος σε ξωτικό επισκέπτεται το σπίτι φορτωμένος με ένα πελώριο σάκο γεμάτο δώρα.
Παραδοσιακά, οι Σουηδοί μένουν στην εκκλησία μέχρι τα ξημερώματα των Χριστουγέννων,
ενώ παλιότερα ήταν έθιμο ο αγώνας δρόμου προς ή από την εκκλησία και ο νικητής θεωρούνταν ο τυχερός της χρονιάς…
Οι γιορτές στην Σουηδία λήγουν επίσημα στις 13 Ιανουαρίου. Ο λόγος είναι ότι όταν βασιλιάς της χώρας ήταν ο Κνούτος, περίπου πριν από 1000 χρόνια, αποφάσισε πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων πρέπει να κρατάει 20 ημέρες αντί για 12!!!

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Στη Φινλανδία η 24η Δεκεμβρίου είναι η σημαντικότερη ημέρα της περιόδου των Χριστουγέννων.

Οι εορτασμοί αρχίζουν το μεσημέρι, οπότε σύμφωνα με τη μεσαιωνική παράδοση η ειρήνη των Χριστουγέννων καλείται να ξεπροβάλει με κάθε επισημότητα στη πόλη «Turku» της Φινλανδίας.

Τα κεριά και τα εποχικά φυτά διακόσμησης όπως το «αλεξανδριανό» δημιουργούν τη κατάλληλη ατμόσφαιρα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε οικογενειακό πάντα περιβάλλον.

Παραδοσιακά η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών και μια επίσκεψη στο νεκροταφείο την παραμονή των Χριστουγέννων αποτελεί πατροπαράδοτο έθιμο. Κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας τα καλυμμένα από χιόνι νεκροταφεία μετατρέπονται σε εντυπωσιακές φωτεινές θάλασσες από κεριά.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Τα Σκανδιναβικά «Jul» (Χριστούγεννα) έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του Χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής. Ο Julenissen όπως ονομάζεται ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στο στάβλο.

Τη νύχτα των Χριστουγέννων τα παιδιά βάζουν μπολ με κουρκούτι από αλεύρι σαν προσφορά στον Julenissen που επισκέπτεται τα παιδιά της Νορβηγίας, ολοκληρώνοντας το μακρινό του ταξίδι από τη Λαπωνία πάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι.

Η ημέρα των Χριστουγέννων ονομάζεται Julbrod κατά τη διάρκεια της οποίας τα παλιά χρόνια ετοιμάζονταν μέχρι και 60 διαφορετικά πιάτα για το τραπέζι των φίλων, των συγγενών και φυσικά της οικογένειας.

ΔΑΝΙΑ

Στη Δανία την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα φτιάχνονται πολλά χειροποίητα στολίδια για τη διακόσμηση των σπιτιών. Οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν μόνες τους το παραδοσιακό Αλεξανδριανό στεφάνι με τέσσερα κεριά που συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

Εκτός από το στεφάνι για τη σύνθεση του οποίου χρησιμοποιούνται μικρά κόκκινα ή μπεζ Αλεξανδριανά, κλαδιά και λαμπερά στολίδια υπάρχει και το «έθιμο του κεριού» που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά και χρησιμεύει σαν ημερολόγιο. Κάθε παιδί έχει ένα κερί το οποίο χωρίζεται με οριζόντιες γραμμές ή νούμερα στις μέρες που αντιστοιχούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα το κερί ανάβεται μέχρι να πλησιάσει η επόμενη γραμμή. Έτσι φθάνει η μέρα που θα πάρει και το δώρο του.

Η περίοδος των Χριστουγέννων στη Δανία συνοδεύεται και από τα απαραίτητα και πολύ σκανταλιάρικα καλικατζαράκια τα «Julenisser».

Η παραμονή των Χριστουγέννων γιορτάζεται με το παραδοσιακό τραπέζι μεταξύ των συγγενών. Ένα μεγάλο αμύγδαλο κρύβεται μέσα στο δανέζικο γλυκό. Ο τυχερός που θα το βρει ανταμείβεται με το λεγόμενο «δώρο του αμύγδαλου».

Ισλανδία

Η ισλανδική περίοδος Χριστουγέννων διαρκεί 26 ημέρες. Είναι κατά τη διάρκεια της σκοτεινότερης εποχής του έτους για εκείνο το μέρος του κόσμου που δεν έχει πολύ φως της ημέρας, αλλά τα βόρεια φώτα μπορεί να είναι ορατά στο βορειότερο άκρο της χώρας.

Η Ισλανδία έχει πολλές παλιές παραδόσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης 13 ισλανδικών Santa Clauses. Η καταγωγή αυτών των Σάντα είναι αιώνες και το καθένα έχει ένα όνομα, χαρακτήρα και ρόλο.

Γνωστή ως jolasveinar, ή “Yuletide Lads”, οι Santas είναι τα παιδιά της Gryla, μιας μέσης ηλικιωμένης γυναίκας που τραβά μακριά τα άτακτα παιδιά και τα βιώνει ζωντανά. Ο σύζυγός της, οι Leppaluoi, δεν είναι εξίσου σημαντικός. Στη σύγχρονη εποχή, αυτοί οι χαρακτήρες έχουν μαλακώσει λίγο για να είναι λιγότερο τρομακτικοί.

Τα παιδιά στην Ισλανδία βάζουν παπούτσια στα παράθυρά τους από τις 12 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων. Εάν ήταν καλοί, ένας από τους φωτογράφους αφήνει ένα δώρο. Τα κακά παιδιά μπορούν να περιμένουν να λάβουν μια πατάτα.

Τα καταστήματα είναι ανοιχτά μέχρι τις 11.30 μ.μ. την Παραμονή των Χριστουγέννων και πολλοί Ισλανδοί παρακολουθούν μάζα μεσάνυχτων Η κύρια γιορτή των Χριστουγέννων λαμβάνει χώρα την παραμονή των Χριστουγέννων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής δώρων.

Ελπίζουμε να απολαύσατε την διαδρομή μας στις παραδόσεις και τα έθιμα αυτών των χωρών . Ακολουθεί σύνδεσμος με το έθιμο της Santa Lucia στη Σουηδία το οποίο είναι εντυπωσικό . Απολαύστε το και από εμάς .. “Καλά Χριστούγεννα”, ή στα ισλανδικά Gleoileg jol .

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.