Συνέντευξη στον ηθοποιό Κωστή Σαββιδάκη
11 Οκτωβρίου 2021
Σαρδανάπαλος: υπήρξε στην πραγματικότητα;
13 Οκτωβρίου 2021

Καλάβρυτα : Ιστορική πόλη γεμάτη ομορφιά!!

Τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νομού Αχαΐας.

Πρόκειται για ορεινή κωμόπολη, στη σκιά του όρους Χελμού, σε υψόμετρο 756 μ. η οποία έχει άρρηκτα συνδεθεί με το χειμερινό τουρισμό, καθώς αποτελεί τη βάση χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.

Η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα κατοικήθηκε και κατά την αρχαιότητα, καθώς το 776 π.Χ. νοτιοανατολικά των σημερινών Καλαβρύτων

εμφανίζεται οικισμός με το όνομα Κυναίθη, που φανερώνει και την αγάπη των κατοίκων για το κυνήγι.

Το όνομα Καλάβρυτα εμφανίζεται κατά τη Φραγκοκρατία και προέρχεται από τις λέξεις καλά βρύα, καθώς το υγρό στοιχείο ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, τόσο μέσα όσο και έξω από την αχαϊκή κωμόπολη.

Σε απόσταση 22 χλμ. βρίσκεται η παραθαλάσσια κωμόπολη του Διακοπτού, με την οποία τα Καλάβρυτα συνδέονται μέσω του περίφημου οδοντωτού σιδηροδρόμου.

Ο σιδηρόδρομος αυτός είναι o μοναδικός στο είδος του σε όλο τον κόσμο. Γαντζωμένος από την πέτρα, ο οδοντωτός «τρυπάει» τα βουνά, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού

και αφήνοντας τον ταξιδιώτη άναυδο από το εντυπωσιακό τοπίο:

πλούσια βλάστηση,
άγρια τοπία,
καταρράχτες και σπηλαιώδεις σχηματισμοί

συνθέτουν το τοπίο μιας από τις θεαματικότερες διαδρομές των Βαλκανίων, όπως έχει χαρακτηριστεί.

Ο οδοντωτός κατασκευάστηκε πριν από 117 χρόνια και η διαδρομή του παρέμεινε απαράλλαχτη στο χρόνο.

Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα και διανύει μία απόσταση 22 χιλιομέτρων.

Στην περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα ο επισκέπτης θα βρει πολλά και μοναστήρια, με μεγαλύτερα  την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας.
Παρά τις πυρκαγιές και λεηλασίες που έγιναν στο Μοναστήρι το Λάβαρο της επανάστασης δεν υπέστη καμία φθορά.
Συντηρήθηκε το 1993 και διαφυλάσσεται σε ειδική θήκη στη Μονή. Σήμερα αποτελεί τον πολυτιμότερο Εθνικό θησαυρό.

Κεντρικό σημείο της κωμόπολης είναι ο γραφικός δρόμος της Αγοράς, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί

βότανα,
καρύδια
τσάι,
μέλι,
χυλοπίτες,
κάστανα, καθώς και την περίφημη ροδοζάχαρη,
το γλυκό κουταλιού από τριαντάφυλλο.

Μέσα στην πόλη βρίσκεται επίσης το περίφημο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, το αναστηλωμένο κτίριο του 15ου αιώνα, το οποίο έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό πολυχώρο.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το οποίο δημιουργήθηκε με το χρηματικό ποσό που κληροδότησε το 1897 ο Ανδρέας Συγγρός στο Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διατεθεί για τη δημιουργία σχολείων και ιδρυμάτων.

Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο όπου διαδραματίστηκε μέρος της τραγωδίας της 13ης Δεκεμβρίου 1943,

που έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως ένα από τα χειρότερα πολεμικά εγκλήματα που συντελέστηκαν ποτέ σε βάρος της Ελλάδας.

Το σχολείο επισκευάστηκε και το 1986 κυρήχθηκε διατηρητέο μνημείο, το οποίο θα στέγαζε το Μουσείο, που στέκει σήμερα ως ενθύμηση για όλους όσους άδικα χάθηκαν στη λαίλαπα των βιαιοπραγιών.

Περίπου 500 μ. ανατολικά της πόλης βρίσκεται ο λόφος του Καπή, όπου συναντάμε τον Τόπο Θυσίας με το μεγάλο σταυρό, που στέκει ως υπόμνηση της εκτέλεσης των κατοίκων από τους Γερμανούς κατακτητές.

Σε απόσταση περίπου 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα βρίσκεται ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο, γεωλογικής σημασίας, το Σπήλαιο των Λιμνών.

Βρίσκεται στο χωριό Καστριά και αποτελεί ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, με ένα μοναδικό φαινόμενο που δεν απαντάται σε κανένα άλλο σπήλαιο του κόσμου: οι πολλές μικρές λίμνες που σχηματίζονται στο εσωτερικό του εκτείνονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

Μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί 500 μέτρα του σπηλαίου. Ο επισκέπτης εισέρχεται στον δεύτερο όροφο από τεχνητή σήραγγα, ενώ τις λίμνες διαβαίνει από μικρές τεχνητές γέφυρες.

 Το σπήλαιο είναι ιδιαίτερου παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, καθώς σε αυτό ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα ανθρώπινα οστά, καθώς επίσης οστά ζώων, αλλά και ενός ιπποπόταμου.

Εμείς σήμερα μπορούμε με τον σύνδεσμο που μας διαθέτει το Travel Inspiration να βρεθούμε σε ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στα βάθυ του φαραγγιού.

Στο δεύτερο σύνδεσμο θα κάνουμε έναν περίπατο στο σπήλαιο των λιμνών..

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.