Από πολύ παλιά ήταν σύμβολο της γονιμότητας, και της δημιουργία νέας ζωής. Ακόμα και σήμερα, προσφέρεται σε νέα ζευγάρια σαν σύμβολο δημιουργίας ή το σπάνε οι νεόνυμφοι πριν μπουν στο νέο σπιτικό, για να τους φέρει τύχη και απογόνους .
Σήμερα, έχει πλέον γίνει ένα βασικό συστατικό στη γαστρονομική παράδοση πολλών λαών και καταναλώνεται όλες τις εποχές του χρόνου.
Στην ελληνική μυθολογία, σύμφωνα με μια εκδοχή, η Νύχτα και ο Αιθέρας γέννησαν ένα ασημένιο αυγό, προφανώς το φεγγάρι.
Από το αυγό αυτό βγήκε ο Έρωτας που ταξινόμησε τα πάντα και έπλασε το αχανές Χάος ψηλά στον ουρανό και την γη Γαία από κάτω.
Ενώ σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, η Λήδα, από την ένωσή της με τον Δία, γέννησε ένα αυγό απ’ όπου αναδύθηκαν οι Διόσκουροι.
Επίσης, στην ελληνική αρχαιότητα αποθέτανε αυγά στα χέρια ειδωλίων του Διονύσου ως σύμβολα αναγέννησης.
Ο κόσμος είχε δημιουργηθεί από την έκρηξη ενός αυγού αγριόπαπιας: ο ουρανός ήταν το ανώτερο στρώμα του αυγού, το οποίο στηριζόταν από μια στήλη στο Βόρειο Πόλο, κάτω από τον Πολικό Αστέρα.
Ο κόσμος δημιουργήθηκε από ένα κοσμικό αυγό. Ο κρόκος είναι ο ουρανός και το ασπράδι η γη.
Κατά τη δημιουργία του κόσμου, το Κοσμικό Αυγό άνοιξε και τα δύο μισά σχημάτισαν τον ουρανό και τη γη.
Επέπλεε στο άχρονο διάστημα και περιείχε τις αντίθετες δυνάμεις του yin και του yang. Μετά από αιώνες επώασης ήρθε στη ζωή το πρώτο ον.
Τα αυγά είναι σύμβολο δημιουργίας που συνδέεται με τις γιορτές της άνοιξης για αναγέννηση και αναζωογόνηση. Πολύ αργότερα, συνδέθηκαν με το Πάσχα, που ως χριστιανικό σύμβολο συμβολίζουν την Ανάσταση.
Στα σανσκριτικά, την ιερή γλώσσα της Ινδίας, είναι γραμμένο ότι το κοσμικό αυγό περιείχε το αιώνιο πνεύμα που γεννιέται, πεθαίνει και ξαναγεννιέται αιώνια.
Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο θεός Πτα δημιούργησε το αυγό από τον ήλιο και το φεγγάρι.
Οι Φοίνικες, πίστευαν ότι ο ουρανός και η γη γεννήθηκαν σε ένα τεράστιο αυγό που διαχωρίστηκε στα δύο.
Στην Κίνα συνηθίζονται οι προσφορές αυγών την άνοιξη για γονιμότητα και αναγέννηση.
Λόγω της σύνδεσής του με την καινούρια ζωή, το αυγό έχει συχνά θεωρηθεί ως αφροδισιακό ή σύμβολο της γονιμότητας.
Οι χωρικοί της Κεντρικής Ευρώπης έτριβαν ένα αυγό στη λεπίδα του άροτρου ελπίζοντας να βελτιώσει τη σοδειά τους,
ενώ στη Γαλλία συνηθίζεται για τη νύφη να σπάει ένα αυγό στο κατώφλι του νέου σπιτιού, πριν από την είσοδο, για να εξασφαλίσει πολλούς απογόνους.
Μερικά ινδικά ιστορικά συγγράμματα αναφέρουν πώς το κοτόπουλο ήταν ήδη εξημερωμένο το 3200 π.Χ.
Σε αιγυπτιακά και κινεζικά γραπτά αναφέρεται ότι οι κότες έδιναν τα αυγά τους στον άνθρωπο από το 1400 π.Χ.
Στην Αρχαιότητα, οι Φοίνικες προτιμούσαν τα αυγά στρουθοκαμήλου, ενώ οι Ρωμαίοι κατανάλωναν εκτός από αυγά κότας και αυγά χήνας, φασιανού και μπλε παγονιού
Οι Κινέζοι προτιμούσαν τα αυγά κότας και περιστεριού, αλλά κατανάλωναν και αυγά διαφόρων άλλων πτηνών.
Ήταν μια τελετή που γινόταν για να διώξουν τον χειμώνα και να υποδεχτούν την νέα ζωή που έφερναν η άνοιξη και το φως.
Επιπλέον, τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι του αυγού αποτελούσαν συστατικά διάφορων συνταγών.
Όμως, παρά το γεγονός ότι ο διάσημος Ρωμαίος γαστρονόμος Απίκιος προτείνει, στο βιβλίο του, διάφορες συνταγές μαγειρικής με αυγά (φλαν και ομελέτες), η κατανάλωση των αυγών παρέμενε μικρή.
Αυτό αποδίδεται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά και σε δεισιδαιμονίες, όμως οι κύριοι λόγοι πρέπει να ήταν οικονομικοί.
Οι άνθρωποι τότε εκτιμούσαν ότι ήταν πιο κερδοφόρο να περιμένουν μέχρι το αυγό «να μετατραπεί» σε κότα ή κόκορα.
Ίσως επειδή – όπως το κρέας – η κατανάλωσή του, απαγορεύεται από την Καθολική Εκκλησία τις ημέρες νηστείας , δηλαδή, για περισσότερες από 160 ημέρες το χρόνο.
Βέβαια, τα κοτόπουλα δεν ακολουθούν το θρησκευτικό ημερολόγιο, αλλά αυτό των εποχών και του κύκλου της ζωής τους.
Έτσι, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, που είναι μια χρονική περίοδος κατά την οποία το φως της ημέρας είναι και πάλι άφθονο, γεννούσαν πολλά αυγά.
Τα αυγά αυτά τα διατηρούσαν μέσα σε υγρό λίπος ή σε κερί μέχρι το Πάσχα, που μπορούσαν να καταναλωθούν για να γιορταστεί αυτή η ξεχωριστή ημέρα.
Η συνήθεια αυτή έγινε ένα από τα αγαπημένα έθιμα, που το ακολουθούσαν πλούσιοι και φτωχοί.
Στους αριστοκρατικούς κύκλους , μέχρι τον 16ο αιώνα, καλούσαν επώνυμους καλλιτέχνες της εποχής για να ζωγραφίσουν τα αυγά, που ήταν ένα συμβολικό δώρο του Πάσχα
ανάμεσα στους ερωτευμένους, στους φίλους ή προς τον άρχοντα της περιοχής ή προς τον βασιλιά.
Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, ο κοσμηματοπώλης της αυλής Carl Fabergé, δημιούργησε υπέροχα αυγά από χρυσό, κρύσταλλο και πορσελάνη.
Συνολικά δημιουργήθηκαν μέχρι την επανάσταση 54 αυγά Faberge εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους!
Μετά την επανάσταση η κυβέρνηση απαγόρευσε τη δημιουργία πολύτιμων αντικειμένων και ο Peter Carl Faberge εξορίστηκε στη Λωζάνη, όπου και έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.
Μέχρι σήμερα, σε πολλούς πολιτισμούς αυγά διακοσμημένα στο χέρι, ανταλλάσσονται σαν δώρα για την άνοιξη ενώ διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε πολλές θρησκευτικές παραδόσεις.
Οι κότες κυκλοφορούσαν παντού και έδιναν άφθονα αυγά καθημερινά, που χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του παλατιού.
O Menon, maitre d “hotel του στρατάρχη de Soubise, την εποχή του Λουδοβίκου XV, συγγραφέας του «»Nouveau traité de la cuisine»(1793), έλεγε για το αυγό :
«είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, που μπορούν να απολαύσουν γεροί και άρρωστοι, πλούσιοι και φτωχοί»
κότες που διακρίνονταν περισσότερο για την παραγωγικότητά τους σε αυγά παρά για το νόστιμο κρέας τους.
Έτσι, η παραγωγή των αυγών αυξάνεται σημαντικά.
Το αυγό ξαναβρίσκει και επιστημονικά τη θέση που του ανήκει μεταξύ των τροφίμων και θεωρείται ένα δώρο της φύσης για την διατροφή του ανθρώπου.
Το αυγό έχει κυρίαρχη θέση στη διατροφή μας. Το χρησιμοποιούμαι στη μαγειρικη και τη ζαχαροπλαστική ως βασικό συστατικό ,
Το αβγό περιέχει υψηλής αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όλα τα στοιχεία δηλαδή που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι εφάμιλλης αξίας με το μητρικό γάλα, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταρριφθεί ο μύθος που ήθελε το αβγό να συνδέεται με την αύξηση της χοληστερόλης
πηγή πληροφοριών: http://poultry.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook