Η Σμύρνη και τα προάστια της..
2 Σεπτεμβρίου 2021
Η Σμύρνη και τα προάστια της..(2o μέρος)
3 Σεπτεμβρίου 2021

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Η ιστορία της

Θα ανοίξει φέτος της πύλες της η ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου με αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Ήταν το πιο σημαντικό γεγονός της πόλης. Θυμάμαι γυρίζαμε από τις διακοπές όταν ήμασταν παιδιά και μετρούσαμε τις μέρες για να ανοίξει η έκθεση να είμαστε σχεδόν κάθε μέρα εκεί γιατί δεν χόρταινες να είσαι εκεί.

Βέβαια ο μπαμπάς δυσανασχετούσε γιατί δεν υπήρχε μέρος να βάλεις το αυτοκίνητο με τόσο κόσμο που επισκεπτόταν τη ΔΕΘ , αλλά μπροστά στις όμορφες ώρες που μας περίμεναν εκεί ,

ποιός έδινε σημασία στη γκρίνια του μπαμπά, ουτώς η άλλως και εκείνος ανυπομονούσε να πιεί ένα ποτήρι μαύρη μπύρα(σ.σ μέγαλο γεγονός για τους ενήλικες η μαύρη μπύρα στη ΔΕΘ).

Βέβαια για κάποια χρόνια είχε αλλάξει η δομή της έκθεσης , είχε χαθεί η ‘’γιορτή’’ και είχε μείνει το πολύ εμπορικό κομμάτι…

Εκεί ήταν που σταμάτησε και ο κόσμος να πηγαίνει με ανυπομονησία και ευχάριστη διάθεση..

Ευτυχώς έφτασε νωρίς στους διοργανωτές η δυσαρέσκεια του κόσμου και έτσι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις στον τρόπο διεξαγωγης της ,

έχουν ενισχύσει το κομμάτι της διασκέδασης με συναυλίες και διάφορα event και οι επισκέπτες έχουν πολλές επιλογές..

Όπως όμως και αν ήταν ή είναι η δομή της , είναι το πιο σημαντικό γεγονός της πόλης με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο να δίνουν το παρών…

Και όπως έλεγαν οι παλιοί (και ο μπαμπάς μέσα σε αυτούς) , οι μεγαλύτερες και καλύτερες συμφωνίες κλείνονται στην ΔΕΘ , μεταξύ κουβέντας και μπύρας…

Ελάτε να δούμε την ιστορία της ΔΕΘ μέσα στα χρόνια!!

Η ΔΕΘ έκανε τα πρώτα εορταστικά της εγκαίνια τον Οκτώβριο του 1926, διέκοψε τη λειτουργία της στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1966 πραγματοποιείται ανελλιπώς.

 Στις εφημερίδες του 1926 η 1η ΔΕΘ διαφημιζόταν σαν κάτι πολύ παραπάνω από ένα μεγάλο εμπορικό γεγονός ή μια πολιτιστική ατραξιόν, αφού η επίσκεψη σε αυτή συνιστούσε …ιστορικό καθήκον.

«Κάθε Έλλην έχει ιστορικό καθήκον να επισκεφτεί την 1η ΔΕΘ που εμπνέει αληθινά αίσθημα εθνικής υπηρηφάνειας» γράφει ο Τύπος της εποχής.
Την πρώτη εκείνη ΔΕΘ , η Nestle μοιράζει στους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης δωρεάν γάλα.

Η ανέχεια την εποχή εκείνη είναι τέτοια, που σχηματίζονται ουρές…

Δωρεάν είναι και η ακρόαση του ραδιοφώνου, αφού ο ραδιοηλεκτρολόγος Χρήστος Τσιγγιρίδης στήνει την πομπό του στους χώρους εκείνης της πρώτης ΔΕΘ,

δημιουργώντας τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδας.

Τα εγκαίνια της πρώτης ΔΕΘ στις 3 Οκτωβρίου 1926 έγιναν σε χώρο 38 στρεμμάτων που παραχώρησε το Γ’ Σώμα Στρατού στο τότε πεδίο του Άρεως (σημερινή Πλατεία Βέμπο).

Εκεί έγιναν οι 14 από τις 15 προπολεμικές εκθέσεις. Η πρώτη ΔΕΘ κάλυψε χώρο 7.000 τ.μ.,

είχε 600 εκθέτες (310 από το εξωτερικό),
2 κρατικές συμμετοχές (Σοβιετική Ένωση και Ουγγαρία)
και την επισκέφθηκαν πάνω 150.000 άνθρωποι, αριθμός σημαντικός για την εποχή.

2η ΔΕΘ: Στη σκιά μιας παρολίγον τρομοκρατικής επίθεσης.

Στις 18 Σεπτεμβρίου-3 Οκτωβρίου 1927 πραγματοποιείται η 2η ΔΕΘ, με το περίπτερο του Αγίου Ορους να συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού εκτός από αγιογραφίες πωλούνται λάδια, μπαχαρικά και βότανα ως παυσίπονα και ιαματικά. Ξαφνικά, το απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου η μισή έκθεση βυθίζεται στο σκοτάδι. Τι είχε συμβεί; Επικαλούμενη ανακοινωθέν του Γ΄ Σώματος Στρατού, η εφημερίδα “Φως” αποκαλύπτει ότι «η Θεσσαλονίκη διέτρεξε μεγάλο κίνδυνο», καθώς ομάδα κομιτατζήδων σχεδίαζε να χτυπήσει την κατάμεστη ΔΕΘ, σερβικά ιδρύματα, το Κυβερνείο, το Στρατηγείο «και τας αποθήκας Πυρομαχικών».

3η ΔΕΘ: Η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού. Το 1928 σε μια εποχή που ο Δάγκειος πυρετός θερίζει την Ελλάδα αποφασίζει για κοινωνικούς λόγους να μειώσει το εισιτήριο.

Ωστόσο, ξεχωριστό εισιτήριο 2 δραχμών απαιτείται για την επίσκεψη στο περίπτερο του Αγίου Όρους, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο λεύκωμα του κ. Ποζρικίδη.

Αν στην πρώτη ΔΕΘ μοιράστηκε δωρεάν γάλα, στην τρίτη σειρά είχαν οι καραμέλες.

Η εταιρία Λάιφ Σέιβερς τις μοιράζει δωρεάν, οι πιτσιρικάδες και οι γονείς τους συρρέουν κατά εκατοντάδες

για το δικό τους μερίδιο στη ζάχαρη και οι υπάλληλοι της εταιρίας αναγκάζονται κάθε τόσο να κλείνουν τις πόρτες του περιπτέρου για να ελέγχουν την κατάσταση.

Το 1928 είναι και η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τη ΔΕΘ.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κάνει μια στάση στη Θεσσαλονίκη, ερχόμενος από το Βελιγράδι.

Στο περίπτερο της ταπητουργίας, οι Έλληνες πρόσφυγες ταπητουργοί τού δωρίζουν ένα χαλί.

4η ΔΕΘ: Η ΔΕΘ ο μόνος τόπος στην Ελλάδα όπου μπορεί κάποιος να πιει καφέ ή μπίρα.

Το 1930 η 4η ΔΕΘ μαγεύει με τα θέλγητρά της κάθε επισκέπτη, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Παιδιά με τους μπαμπάδες τους συγκεντρώνονται γύρω από το εντυπωσιακό νέο, εξακύλινδρο αυτοκίνητο της Dodge, το οποίο μάλιστα έχει -εν έτει 1930- υδραυλικά φρένα.

Οι κυρίες πάλι δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το περίπτερο της Ιαπωνίας, όπου πωλούνται παραβάν έναντι 12.000 δρχ, κιμονό προς 4.000 και μεταξωτά μανδήλια προς 100 δρχ.

Αν τα ξένα εκθέματα συγκεντρώνουν πάνω τους όλα τα φώτα, οι λαμπτήρες που προσφέρουν το φως στην 4η ΔΕΘ είναι 100% ελληνικής κατασκευής.

Εν μέσω τόσου φωτός, “σκοτεινό” σημείο της διοργάνωσης του 1930 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κόντρα ΔΕΘ- Δήμου Θεσσαλονίκης,

όταν ο τελευταίος απαιτεί είσπραξη φόρου από τις διαφημίσεις εντός της ΔΕΘ.

“Χαμός” γίνεται στους χώρους της έκθεσης στις 29/9. Γιατί;

Διότι είναι ο μόνος χώρος όπου μπορεί να πιει κάποιος μπίρα ή καφέ, καθώς λόγω δημοτικών εκλογών όλα τα κέντρα διασκέδασης είναι κλειστά με νόμο.

Το 1935, ο πατέρας της ΔΕΘ, Νικόλαος Γερμανός πεθαίνει. Το 1936, επισκέπτεται την έκθεση ο διάδοχος Παύλος, ενώ ο Μεταξάς έχει ήδη ανέβει στην εξουσία.

Το 1938, ανάμεσα στις σημαίες που κυματίζουν στις πύλες της ΔΕΘ είναι κι αυτή με τη σβάστικα, καθώς όλη η Ευρώπη βιώνει την αλματώδη άνοδο του Χίτλερ.

Το 1940 κι ενώ η ΔΕΘ έχει μετακομίσει από το Πεδίον του Άρεως όπου γινόταν έως τότε, στον σημερινό της χώρο, η χιτλερική Γερμανία συμμετέχει επίσημα στην έκθεση.

Μάλιστα, στις 22/9/1940, ο Γερμανός πρόξενος παραθέτει δεξίωση, πλέκοντας εγκώμια για την Ελλάδα και την έκθεση. Κι αυτό λίγες μόλις εβδομάδες προτού ακουστεί το «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος ξεσπά και πολλοί από τους εκθέτες δεν προλαβαίνουν καν να πάρουν τα πράγματά τους από τους χώρους της ΔΕΘ.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο χώρος της ΔΕΘ επιτάχθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Τα γραφεία και οι εγκαταστάσεις της λεηλατήθηκαν, τα αρχεία της καταστράφηκαν, ενώ κατά την τελευταία νύχτα της κατοχής ανατινάχθηκαν και πυρπολήθηκαν πολλά κτίρια.

Η Έκθεση θα μείνει κλειστή για 10 ολόκληρα χρόνια.

Η πρώτη μεταπολεμική ΔΕΘ

Η 16η ΔΕΘ και πρώτη μεταπολεμική έγινε μόλις το 1951, σε μια εποχή που η τοπική και εθνική οικονομία ξανάβρισκε

τους βηματισμούς της μετά τη λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου.

Οι 650.000 επισκέπτες της έκθεσης αποτελούν πρωτοφανή αριθμό για την εποχή εκείνη. Από τότε η έκθεση άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία.

Το 1953 η λειτουργία της παρατείνεται επί διήμερο, προκειμένου οι εισπράξεις από την πρώτη ημέρα της παράτασης να διατεθούν για τη στήριξη των πληγέντων από τους σεισμούς σε Ζάκυνθο-Κεφαλονιά.

Το 1954, στο αμερικανικό περίπτερο κατασκευάζεται κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, σύμφωνα πάντα με το λεύκωμα του κ.Ποζρικίδη.

Οι επισκέπτες μετατρέπονται σε μικρά παιδιά, που κοιτάζουν όλο θαυμασμό και απορία, για πρώτη φορά, τον εαυτό τους σε μια οθόνη τηλεόρασης.

1955-1957: Το τουρκικό περίπτερο κλείνει, ενώ γεννιέται ο καφές-φραπέ.

Η ΔΕΘ του 1955 σημαδεύεται από τον διωγμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη. Ως αποτέλεσμα, το περίπτερο της Τουρκίας στη ΔΕΘ κλείνει πριν από τη λήξη της έκθεσης.

Το 1957 Κίνα και ΗΠΑ συναγωνίζονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Οι μεν Κινέζοι εκτοξεύουν παραδοσιακές κροτίδες, υποδεχόμενοι τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή,

οι δε Αμερικάνοι ψήνουν κοτόπουλο σε ηλεκτρικό μαγειρείο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

INGO 002
Την ίδια χρονιά, ένας υπάλληλος «εφηύρε» κάτι που άλλαξε την καθημερινότητα των Ελλήνων. Επρόκειτο για τον Δημήτρη Βακόνδιο, που δημιούργησε τον πρώτο καφέ-φραπέ στην ιστορία!

Για τους ξένους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, η πόλη αποτελεί λίγο μετά τα μέσα του αιώνα δέλεαρ λόγω της ΔΕΘ, αλλά όχι μόνο χάρη σ’ αυτήν.

Γύρω στο 1958 ξεκινά αυτό που έκτοτε έγινε παράδοση, παρότι η οικονομική κρίση της τελευταίας επταετίας έχει κάπως ανακόψει την ορμή του: η νυχτερινή «επιδρομή» στα μπουζούκια, στη διάρκεια της ΔΕΘ.

Οι επιλογές, όπως μαθαίνουμε από το λεύκωμα του κ.Ποζρικίδη, πολλές: το 1958, στο «Πανόραμα» παίζουν ο Βασίλης Τσιτσάνης και η Γιώτα Λύδια. Στους «Χορτατζήδες» ο Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα και στη «Χαβάη» ο Μαρούδας.

Το 1960 μέσα στους χώρους της ΔΕΘ ο αείμνηστος Ευγένιος Σπαθάρης κάνει το κοινό να γελάει ή να αναστενάζει όλο καημό με τις παραστάσεις του Καραγκιόζη, ενώ το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν ανεβάζει τις «Ορνιθες».
Το ίδιο έτος, κατεδαφίζονται τα περίπτερα Α΄, Β΄ και εθνικής παραγωγής, προκειμένου στη θέση τους να κατασκευαστεί το «Αλεξάνδρειο Μέλαθρον», το γνωστό σε όλους «Παλέ Ντε Σπορ».

Από πολλούς σινεφίλ η ΔΕΘ του 1961 μνημονεύεται ακόμη και σήμερα για τον θυμό του Φίνου, ο οποίος αποσύρει από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου την ταινία του «Ο Κατήφορος»,

γιατί του είπαν ότι θα προβληθεί Πέμπτη, αντί για Σαββατοκύριακο! Το 1962 το Φεστιβάλ Τραγουδιού μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, ενώ μεταξύ των διαγωνιζόμενων συγκαταλέγονται οι Βογιατζής, Βάνου και Κουρούπη.

Η πολιτική ατζέντα της ΔΕΘ έχει να επιδείξει έναν επισκέπτη υψηλότατου επιπέδου: τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζόνσον.

Το 1964 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χρονιά του ωραίου φύλου για τη ΔΕΘ,

καθώς η Μις Κόσμος Κορίνα Τσοπέη, μαζί με τη Μις ΗΠΑ, Μπόμπι Τζόνσον, επισκέπτονται την έκθεση και στο πέρασμά τους «καίνε» καρδιές.

ΗΠΑ και Ρωσία διαγκωνίζονται ατύπως στη ΔΕΘ του 1965 για τον τίτλο της διαστημικής δύναμης, στέλνοντας στη Θεσσαλονίκη το βαρύ πυροβολικό τους:

οι μεν ΗΠΑ τους αστροναύτες Κούπερ και Κόνραντ, οι δε Ρώσοι τους συναδέλφους τους, Λεόνοφ και Μπελάγιεφ.

Πίσω στη γη, το τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, μετά την πτώση του Γεώργιου Παπανδρέου, έχει αντίκτυπο και στη ΔΕΘ του 1965.

Κανένας πολιτικός δεν εμφανίζεται για να την εγκαινιάσει και το καθήκον αναλαμβάνει ο τότε νομάρχης Κούρναβος.

Την ίδια χρονιά ξεκινάει το πρώτο ράλι ΔΕΘ.Το 1969 εγκαινιάζεται ο πρώτος όροφος του πύργου του ΟΤΕ.

Από τα 25 μέτρα του Πύργου, οι πρώτοι τυχεροί βλέπουν τα 8,40, ενώ το 1970 αυτός στέκεται, πλέον, σε όλο του το ύψος.

Στη Θεσσαλονίκη το 1970 τις μέρες της ΔΕΘ συναρπάζουν οι “Olympians”. Η ΔΕΘ συνεχίζει να συγκινεί το κοινό. Πολλά θεάματα, παραστάσεις, φεστιβάλ, διασκέδαση! Συναυλίες των Αλ Μπάνο και Ρομίνα Πάουερ, Άιντολς και το Παλέ ντε Σπορ κατάμεστο.
 Στη ΔΕΘ του 1974  μία ημέρα προτού κλείσει η ΔΕΘ, η Θεσσαλονίκη αποκτά -πρώτη σε όλα τα Βαλκάνια- κινηματογράφο drive-in. Στην οθόνη, ο επιθεωρητής Κάλαχαν με το μάγκνουμ του.

Η καθιέρωση κλαδικών εκθέσεων το 1973 αποτελούν σημείο καμπής στην ιστορία της ΔΕΘ.

Το 1977 ο φορέας που διοργανώνει την έκθεση μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία (Ν. 735/77) και μετονομάσθηκε σε HELEXPO,

η οποία με τα χρόνια εξελίχθηκε στον επίσημο φορέα διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα.

Το 1979 εγκαινιάζονται 2 νέες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις. η Furnidec και η Textilia.

Από το 1980 οι μέρες διεξαγωγής της ΔΕΘ γινόταν συνεχώς λιγότερες και η έκθεση αποκτούσε περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα.

Έγινε ακόμη και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μειώνοντας εντυπωσιακά τον καλλιτεχνικό και φεστιβαλικό χαρακτήρα της..

Τα φεστιβάλ σβήσανε, νέες κλαδικές εμπορικές εκθέσεις εμφανίστηκαν για να φτάσουμε στη σημερινή της μορφή.

Ας ελπίσουμε ότι οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από τους διοργανωτές θα καταφέρουν να ξαναδώσουν την αίγλη της ΔΕΘ όπως ήταν τότε…

πηγή πληροφοριών: https://www.real.gr/

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Comments are closed.