Με τις εκστρατείες του Μ. Αλέξανδρου (336-323 π.Χ.) το μεταξωτό ύφασμα εισήχθη στην αρχαία Ελλάδα.
Στα Ρωμαϊκά χρόνια συνεχίστηκαν οι εισαγωγές κατεργασμένης και ακατέργαστης σινικής κλωστής και έτοιμων υφασμάτων.
Ο αυτοκράτορας φορούσε αποκλειστικά την πορφυρή μέταξα, ενώ τα μεταξωτά ενδύματα φορούσαν οι αξιωματούχοι του κράτους και μερικοί ευκατάστατοι ιδιώτες.
Γι’ αυτό ο Ιουστινιανός προσπάθησε να χρησιμοποιήσει θαλάσσιους δρόμους προς τον Ινδικό ωκεανό, μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα και το νησί της Ταπροβάνης (σημερινή Σρι Λάνκα).
Οι έμποροι χρησιμοποιούσαν τους δρόμους αυτούς ήδη από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή. Για να μπορέσει όμως να περιορίσει και να σταματήσει το εμπόριο και την αγορά μεταξωτών από την Κίνα
και για να γίνει η ίδια η αυτοκρατορία κέντρο παραγωγής και εμπορίας του μεταξιού, έπρεπε να μάθουν το καλά κρυμμένο μυστικό της παραγωγής του.
Οι Βυζαντινοί μοναχοί με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού αναλαμβάνοντας το έργο της μετάδοσης της Χριστιανικής θρησκείας, λειτουργώντας ως κατάσκοποι,
περιηγήθηκαν στην Περσία και την Κίνα και κατά τη διάρκεια των περιηγήσεών τους μελετούσαν κάθε τι που είχε σχέση με τον μεταξοσκώληκα και την επεξεργασία του.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την παράδοση, με τον τρόπο αυτο περιήλθε η σηροτροφία στο Βυζάντιο.
Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών, οι Φράγκοι έπαιρναν αιχμάλωτους σηροτρόφους από το Βυζάντιο και τους μετέφεραν στις πατρίδες τους,
όπου και τους χρησιμοποιούσαν για την μετάδοση της τεχνογνωσίας που κατείχαν και για την βελτίωση της οργάνωσης των σηροτροφικών μονάδων που λειτουργούσαν στη Δύση.
Επίσης το 730 μ.Χ. Αραβες πειρατές μετέφεραν μέσω των αιχμαλώτων τους την σηροτροφία στην Σικελία.
Τους Κινέζους οι Ρωμαίοι τους γνώρισαν έμμεσα , επειδή εκείνοι πουλούσαν μετάξι στους Πάρθους και οι Πάρθοι στους Ρωμαίους.
Η επαφή τους έγινε άμεση όταν το 14μ.Χ όταν ο Έλληνας πλοίαρχος Εύπαλος έδειξε στον ναύαρχο του Αυγούστου
πως να εκμεταλλεύεται τους μουσώνες για να συντομεύει το ταξίδι στην Ινδία.
Το πρώτο κέντρο που εισήγαγε την παραγωγή μεταξιού στην Ιταλία ήταν η πόλη Catanzaro τον 11ο αιώνα στην περιοχή της Καλαβρίας.
Το μετάξι του Catanzaro προμήθευσε σχεδόν όλη την Ευρώπη και πωλήθηκε σε μια μεγάλη έκθεση στο λιμάνι του Reggio Calabria, σε εμπόρους Ισπανών, Βενετών, Γένοβων και Ολλανδών.
Το Catanzaro έγινε η δαντελωτή πρωτεύουσα του κόσμου με μια μεγάλη εγκατάσταση αναπαραγωγής σκουληκιών
που παρήγαγε όλα τα κορδόνια και τα σεντόνια που χρησιμοποιούνται στο Βατικανό.
Η πόλη ήταν παγκοσμίου φήμης για την εκλεκτή κατασκευή μεταξιού, βελούδου, δαμασκηνίου και μπροκάρ.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο κέντρο ήταν η ιταλική πόλη-Λούκα που χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω της παραγωγής μεταξιού και του εμπορίου μεταξιού, ξεκινώντας από τον 12ο αιώνα.
Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook