Κύκλες: Το Ηπειρώτικο χορευτικό έθιμο!!
11 Αυγούστου 2021
Η Ιστορία των corn flakes!
12 Αυγούστου 2021

Ποιός ήταν ο δρόμος του Μεταξιού (2ο μέρος)

Η μεταξουργία ήταν γνωστή πριν από 4.500 χρόνια στην Κίνα, όπως αναφέρουν τα αρχαία κείμενα.

Ο μύθος λέει ότι η σύζυγος του Κίτρινου αυτοκράτορα, Λέι Τσου (Leizu) ή αλλιώς Σι-Λινγκ Τσι  ( Xi-Lingshi) το 2650 π.Χ. καθώς περιδιάβαινε στον κήπο της παρατήρησε ένα παράξενο σκουλήκι που έτρωγε ένα φύλλο μουριάς.

Για αρκετές ημέρες το παρακολουθούσε να πλέκει ένα χρυσαφί ιστό και πίστεψε ότι ήταν η ψυχή κάποιου πεθαμένου προγόνου της.

Ύστερα, το σκουλήκι κλείστηκε  στον χρυσαφένιο ιστό του δημιουργώντας ένα κουκούλι. Μετά από μερικές ημέρες μέσα από αυτό το κουκούλι ξεπρόβαλε μια πεταλούδα.

Μαγεμένη η αυτοκράτειρα καθώς έβλεπε την πεταλούδα, το κουκούλι  έπεσε μέσα σ’ ένα φλιτζάνι με τσάι.

Έβγαλε το μουσκεμένο κουκούλι από την κούπα της και καθώς άρχισε να το ξετυλίγει βρέθηκε να κρατάει στο χέρι της μια μακριά, απαλή, δυνατή και αστραφτερή κλωστή από μετάξι.

Μετά την ανακάλυψη αυτή, άρχισε να διδάσκει τις γυναίκες πώς να υφαίνουν την κλωστή και πώς να εκτρέφουν το παράξενο αυτό σκουλήκι.


Κατασκεύασε μέσα στα ανάκτορα σηροτροφείο, μεταξουργείο και υφαντουργείο με εργάτες τις ευγενείς κυρίες της Αυλής.

Από τότε η αυτοκράτειρα αυτή λατρεύτηκε ως θεά του μεταξοσκώληκα και ονομάστηκε «Θεά της Μουριάς και του Μεταξιού».
Οι Κινέζοι απαγόρευαν με αυστηρούς νόμους τη διάδοση της σηροτροφίας, ενώ η εξαγωγή των σπόρων του μεταξοσκώληκα θεωρείτο αδίκημα και η ποινή ήταν θάνατος.

Επιτρεπόταν μόνο η εξαγωγή κατεργασμένων νημάτων και υφασμάτων.

Η πρώτη κλοπή του μυστικού της κινέζικης σηροτροφίας οφείλονταν στην λατρεία που είχε μια πριγκίπισσα της  αυτοκρατορικής κινεζικής αυλής,  για τα πολύτιμα  μεταξένια  φορέματα.

Όταν ένας βασιλιάς του Khotan (περιοχή του Θιβέτ)  τη ζήτησε σε γάμο,  την προειδοποίησε  ότι αυτή θα έπρεπε να απαρνηθεί τα ρούχα που φορούσε συνήθως,  γιατί στο δικό του βασίλειο η σηροτροφία ήταν άγνωστη.

Η πριγκίπισσα μη θέλοντας να απαρνηθεί τα πολυτελή στολίδια της, έκρυψε σπόρους μουριάς και αυγά μεταξοσκώληκα μέσα στα πολύ πλούσια μαλλιά της

και κατόρθωσε να αποφύγει, χάρις τον πριγκιπικό της τίτλο, την στενή επίβλεψη που ασκούνταν στα σύνορα της χώρας.

Με αυτόν τον τρόπο, τα μετέφερε  στο Θιβέτ, όπου και δίδαξε την τέχνη παραγωγής του μεταξιού

Από τον 9ο αιώνα π.Χ. οι Έλληνες, άποικοι της Μ. Ασίας γνώριζαν την ύπαρξη του μεταξιού και των μεταξωτών υφασμάτων, αλλά θεωρούσαν ότι είναι φυτική ίνα.

Με τις εκστρατείες του Μ. Αλέξανδρου (336-323 π.Χ.) το μεταξωτό ύφασμα εισήχθη στην αρχαία Ελλάδα.

Ο Μέγας Αλέξανδρος μάλιστα έστειλε δείγματα στο δάσκαλό του Αριστοτέλη θέλοντας να μάθει το μυστικό της παραγωγής του μεταξιού, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σήμερα γνωρίζουμε,  από τις ανασκαφές του Κεραμεικού στην Αθήνα,  ότι κινεζικά μεταξωτά ήταν σε χρήση στη Δύση από τα μέσα του 6ου αι. π.Χ

Έως τον 5ο αιώνα π.Χ. το εμπόριο του μεταξιού το έλεγχαν οι Πέρσες και οι Σύροι.

Στα Ρωμαϊκά χρόνια συνεχίστηκαν οι εισαγωγές κατεργασμένης και ακατέργαστης σινικής κλωστής και έτοιμων υφασμάτων. Οι πηγές μαρτυρούν ότι κατά τα ρωμαϊκά χρόνια

το μετάξι είχε τεράστια αξία, ίση με αυτή των πολύτιμων λίθων και του χρυσού.

Αποτέλεσε στο εμπόριο ένα μετατρέψιμο νόμισμα μεταξύ ανατολής και Δύσης, και το βάρος του μετατρέπονταν σε χρυσό.

Οι έμποροι χρησιμοποιούσαν τους δρόμους του μεταξιού για την μεταφορά του  ήδη από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή.

Ο αυτοκράτορας στη Ρώμη φορούσε αποκλειστικά την πορφυρή μέταξα, ενώ τα μεταξωτά ενδύματα φορούσαν οι αξιωματούχοι του κράτους και μερικοί ευκατάστατοι ιδιώτες.

Το μυστικό της σηροτροφίας μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία μόλις τον 3ο αιώνα μ.Χ. από Κινέζους μετανάστες

που μετέφεραν κρυφά σπόρους μεταξοσκώληκα. Προοδευτικά επεκτάθηκε στις Ινδίες, στη Σογδιανή, τη Βακτριανή και την Περσία.

Οι μοναχοί – κατάσκοποι

Σύμφωνα με την παράδοση,  η διάδοση της σηροτροφίας από την Ανατολή στη Δύση έγινε από μοναχούς του Βυζαντίου.

Οι Βυζαντινοί μοναχοί με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού  περιηγήθηκαν στην Περσία και στην Κίνα προκειμένου να μεταδώσουν τη Χριστιανική θρησκεία αλλά και να μάθουν για το μετάξι.

Κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων τους, παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία εκτροφής του μεταξοσκώληκα και την παραγωγή του μεταξιού.

Φεύγοντας όμως από την Κίνα, επειδή γνώριζαν ότι απαγορεύεται  η εξαγωγή τους, έκρυψαν μέσα στα κούφια καλαμένια ραβδιά  τους αρκετό μεταξόσπορο,

και  στο τέλος της περιοδείας τους το 554 μ.Χ. τον μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη.

Από τότε εισήχθη η σηροτροφία στο Βυζάντιο.

ΣΙΑΝ

Η Σιάν είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Κίνας, με περισσότερα από 3.100 χρόνια ιστορίας, και πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί  (Shaanxi).

Η Σιάν ήταν γνωστή μέχρι τη δυναστεία των Μινγκ ως Τσανγκάν  (Chang’an).

Αποτέλεσε μία από τις τέσσερις μεγάλες πρωτεύουσες της Κίνας επί σειρά δυναστειών και σημαντικό εμπορικό κέντρο του δρόμου του μεταξιού.

Η αρχαία πόλη περικλείεται από τείχη τα οποία χτίστηκαν τον 14ο αιώνα με μήκος 14 χιλιόμετρα, τα οποία σήμερα περιλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Αποκαλούνται “City Walls of Ming and Qing Dynasties”
O Drum Tower στη Xian βρίσκεται στο κέντρο της πόλης δίπλα από τον πύργο Bell Tower, τα οποία αποτελούν εμβλήματα της δυναστείας των Ming.

Ο Drum Tower είναι προσανατολισμένος προς τη δύση, συμβολίζοντας το τέλος της κάθε ημέρας, την οποία συνοδεύουν ήχοι από τεράστια κινεζικά ντραμς.

Η πόλη Σιάν βρίσκεται στη κοιλάδα του ποταμού Ουέι της Κίνας. Την ευρύτερη αυτή περιοχή τη διαρρέουν ο κίτρινος ποταμός Χουάνγκ Χε ( Huang He ) και ο ποταμός Γιανγκ-Τσε.

Είναι πλωτοί  στις όχθες τους και από τα νερά τους αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα γης. Η περιοχή αυτή θεωρείται η γενέτειρα του κινεζικού πολιτισμού.

Ειδικά η περιοχή που διασχίζει ο  Κίτρινος ποταμός Χουάνγκ Χε ( Huang He) είναι ο ιστορικός γεωγραφικός πυρήνας από όπου ξεκίνησε το κινεζικό έθνος.

Σύμφωνα με  τον θρύλο εκεί βασίλεψε ο Κίτρινος Αυτοκράτορας  Χουάνγκ Ντι (Huang Di)   για 100 περίπου χρόνια μέσα στην 3η χιλιετία π.Χ. Όταν πέθανε ανέβηκε στον ουρανό καβάλα σ’ ένα δράκο.

Στον χώρο αυτό βρίσκεται ο τάφος ( Χουάνγκ-ντι λινγκ ) (Huang Di Ling) του Κίτρινου Αυτοκράτορα , του μυθικού προγόνου όλων των Kινέζων.

  Ο Κίτρινος αυτοκράτορας γέννησε τον πολιτισμό, δημιούργησε τη σοφία και την ίδια την Κίνα.
Ανακάλυψε τη γραφή, τη μουσική, τα μαθηματικά και το μετάξι. Ήταν αυτός που ξεκίνησε τη γιορτή της γης και του μεταξιού.
Ο Τσιν Σι Χουάνγκ  Ντι (Qin Shi Huang Di επίσης ήταν ο αυτοκράτορας που ξεκίνησε την κατασκευή του Σινικού Τείχους.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook ή Την ομάδα μας στο Facebook

Σήμερα θα περπατήσουμε στο Drum Tower

Πηγή πληροφοριών: http://www.silkroadstoriesco.com/

Comments are closed.