Βυζαντινό Λουτρό Άνω Πόλης (Θεσσαλονίκη)
27 Ιουλίου 2021
Ρένα Βλαχοπούλου: ταλέντο και μπρίο
29 Ιουλίου 2021

Η ιστορία του Μαγιό ανά τους αιώνες!!

Μαγιό” , προέρχεται από την γαλλική λέξη «maillot».

Το 1530 η λέξη maillot δήλωνε πως ήταν ένα κομμάτι ύφασμα στο οποίο τύλιγαν το σώμα του νεογέννητου.

Το 1820 ήταν ένα είδος καλσόν όπου φορούσαν οι χορεύτριες στην σκηνή του θεάτρου

και το 1900 καθιερώθηκε ως «costume de bain», δηλαδή «μπανιερό».

Η εξέλιξη του δεν ήταν καθόλου εύκολη και μη φανταστείτε ότι στην αρχή το δέχτηκα με ανοιχτές αγκάλες.

Επίσης μη φανταστείτε ότι πέρασε ποτέ από το μυαλό αυτων που το έφτιαξαν ότι σήμερα δεν μιλάμε πλέον για Μαγιό

αλλά για ένα πολύ μικρό κομμάτι ύφασμα που προσπαθεί απεγνωσμένα να καλύψει ότι μπορεί..

Αρχαιότητα

Αν και υπάρχουν πληροφορίες για γυμνούς κολυμβητές, κάποιες ρωμαικές τοιχογραφίες απεικονίζουν γυναίκες να παίζουν αθλήματα φορώντας κοστούμια δυο τεμαχίων που κάλυπταν το στήθος και τους γοφούς.

Μεσαίωνας:

Η παρακμή του πληθυσμού και οι διάφορες πανδημίες, όπως για παράδειγμα η μαύρη πανώλη, αποθαρρύνουν κάθε ανάγκη για κολύμβηση.

17ος αιώνας:

Οι κυρίες πηγαίνουν στο λουτρό με ένα ένδυμα από λεπτό κίτρινο καμβά, το οποίο είναι αρκετά άβολο. Έχει με μεγάλα μανίκια και μοιάζει με σύγχρονο ράσο.

18ος αιώνας:

Οι γυναίκες φορούν φαρδιά φανελάκια τύπου ρόμπας ή φανέλας, έτσι ώστε να μη σκανδαλίζεται το άλλο φύλο.

19ος αιώνας:

 Η περιγραφή των μαγιό έχει πλέον να κάνει με κόκκινες-λευκές σωβρακοφανέλες.

1920:

Τα μαγιό επιτέλους γίνονται πιο λειτουργικά και επιπλέον ενσωματώνουν διασκοσμητικά στοιχεία. Για πρώτη φορά έχουμε την εμφάνιση δυο τεμαχίων 

1930:

 Τα μανίκια εξαφανίζονται, οι πλευρές του μαγιό κόβονται, γιατί σφίγγουν, ιμάντες ώμου προστίθονται για καλύτερη κράτηση και μαύρισμα. Τα μαγιό γίνονται πιο προκλητικά.

1940: 

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1946 σχεδιάζετε το Bikini. Το όνομά του το πήρε από την Ατόλη του Μπικίνη, όπου εκεί πραγματοποιούνταν όλες οι μεταπολεμικές δοκιμές στην ατομική βόμβα. Στην αρχή το σχέδιο θεωρήθηκε ριψοκίνδυνο και σκανδαλώδες από την καθολική εκκλησία αλλά και από μεγάλη μερίδα γυναικών.

1950:

προωθούνται πιο νέα, στιλάτα και μοντέρνα μπανιερά. Αναδεικνύουν τη θηλυκότητα και δεν κρύβουν το στήθος. Φλοράλ σε συνδυασμό με ζώνες, καπέλα και κοσμήματα αλλάζουν την ιστορία της μόδας στην παραλία. Για πρώτη φορά σε καλιστεία Miss World τα μοντέλα φορούν μπικίνι.

1970:

Το elastan και το naylon βελτιώνουν την ελαστικότητα και την αντοχή τους και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972 οι Ανατολικογερμανοί κολυμβητές υιοθετούν μαγιό, τα οποία παίρνουν τη φόρμα του σώματος. Λόγω της νέας σύστασης, όταν μπαίνουν στην πισίνα μοιάζουν διαφανή. Αυτό προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους κολυμβητές των ΗΠΑ και μεγάλα προβλήματα.

1980:

Έχουμε την εμφάνιση του Monokiki, δηλαδή του topless, το οποίο σχεδιάστηκε ως διαμαρτυρία σε μια συντηρητική και σεμνότυφη κοινωνία. Είναι ένα μαγιό σε σχήμα V, το οποίο κρύβει την ηβική περιοχή αλλά αφήνει ακάλυπτη όλη την περιοχή του θώρακα και του στήθους.

1980– 1990

Εποχή με ολόσωμα μεν μικροσκοπικά δε μαγιό, αποκαλυπτικούς γοφούς και αθλητικά κοψίματα. Όλοι νομίζω θυμόμαστε την Pamela Anderson με το κόκκινο-πορτοκαλί μαγιό στη σειρά Baywatch. Και όλοι ξέρουμε πόσες προσπάθησαν να τη μιμηθούν στις παραλίες

2000:

Ολα είναι στη μόδα, με γεύση από Brazil

Την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, τα μπικίνι που σήμερα γνωρίζουμε κυριαρχούν στις παραλίες. Εμφανίζονται τα brazilian, και τα λίγο πιο αποκαλυπτικά. Υπάρχει ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Τα πάντα επιτρέπονται. Είτε ψηλοκάβαλα, είτε χαμηλοκάβαλα.

2010 μέχρι σήμερα

Εδώ χάθηκε η μπάλα… Φοράει ο καθένας ότι του αρέσει , όπως του αρέσει και αν δεν θέλει δεν φοράει τίποτα. Τίποτα δεν μας κάνει εντύπωση πλέον και γιατί να το κρίνουμε άλλωστε.

Το σημαντικότερο όλων είναι να μπορούμε να απολαμβανουμε τον ηλιο και τη θάλασσα αυτά τα δυο δώρα που έχουμε άφθονα στη χώρα που ζούμε και είμαστε τυχεροί!! Καλές διακοπές σε όλους με ότι μαγιό σας αρέσει!!!

Comments are closed.