Πάτμος και Αρκιοί- δυο στολίδια στα δωδεκάνησα!!
10 Ιουλίου 2021
Η ιστορία της Coca-Cola – για ποιό σκοπό ξεκίνησε ;
11 Ιουλίου 2021

Ανδριανός – ο αυτοκράτορας που λάτρεψε την Αθήνα!!

Αυτοκράτορας της Ρώμης, ιδιοφυής, δραστήριος και πνευματώδης, ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός ηγήθηκε της πανίσχυρης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας επί 29 χρόνια (117-138 μ.Χ.).

Γεννήθηκε στην Ισπανία και, όταν σε μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του, ο Τραϊανός, που τότε ήταν διοικητής λεγεώνας εκεί,

ανέλαβε την κηδεμονία του.

Έλαβε στρατιωτική και διοικητική μόρφωση, έμαθε ελληνικά και ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες.

Η αγάπη του Αδριανού για την Αθήνα κρατούσε από την εφηβική ηλικία του, κατά την οποία αφοσιώθηκε με τόσο πάθος στην ελληνική παιδεία ώστε να τον αποκαλούν Graeculus (Γραικύλο), δηλαδή μικρό Έλληνα

 Ανέλαβε πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα, ιδιαίτερα μετά την αναγόρευση του Τραϊανού σε αυτοκράτορα, και τον διαδέχθηκε στο θρόνο.

Ο Αδριανός ανέβηκε στο θρόνο το 117, σε ηλικία 41 ετών, με την υποστήριξη του στρατού και της Συγκλήτου. Ήταν ευνοούμενος της Πλωτίνας, συζύγου του εξαδέλφου του Τραϊανού, ο οποίος τον υιοθέτησε και τον έχρισε διάδοχό του.

Η πρώτη ενέργεια του Αδριανού ήταν η διαγραφή των καθυστερούμενων φόρων, ένα μέτρο που ανακούφισε τους υπηκόους του και τον έκανε αγαπητό στο λαό. Άλλωστε, ο ίδιος είχε ως προγραμματική αρχή τη ρήση του «Ο ηγεμών είναι για τον λαό και όχι ο λαός για τον ηγεμόνα». Η βασιλεία του συνέπεσε με μία ειρηνική περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας. Οι στρατιωτικές συγκρούσεις ήταν περιορισμένες και ο Αδριανός βρήκε την ευκαιρία να θωρακίσει την αυτοκρατορία, κατασκευάζοντας τείχη (limes) κατά μήκος των συνόρων, με πιο ονομαστά αυτά της Βρετανίας, του Δούναβη και του Ρήνου.

O Αδριανός εξασφάλισε τις κατακτήσεις του Τραϊανού στη Μεσοποταμία, ενώ συνήψε ειρήνη με τους Πάρθους στα ανατολικά της αυτοκρατορίας

Στο διάστημα αυτό έκανε πράξη την αγάπη του για την Αθήνα, προικίζοντας την με σημαντικά έργα που μεταμόρφωσαν τον αστικό ιστό της.

Ως αυτοκράτορας οριστικοποίησε τα σύνορα του κράτους αποφεύγοντας τους πολέμους, ενώ φρόντισε για την καλή διοίκησή του, κωδικοποιώντας τη νομοθεσία.

Ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές, ευεργέτησε πολλές πόλεις και ίδρυσε αρκετές με το όνομά του.

Είχε ιδιαίτερη αγάπη στην Αθήνα. Εξελέγη επώνυμος άρχοντας το 112 μ.Χ., μυήθηκε στα Ελευσίνια Μυστήρια και έγινε πρόεδρος στα Μεγάλα Διονύσια.

Δικά του έργα είναι

η Βιβλιοθήκη του Αδριανού,
η αποπεράτωση του ναού του Ολυμπίου Διός,
η μνημειακή γέφυρα στον ελευσινιακό Κηφισό,
η Πύλη του Αδριανού,με την οποία χώρισε το δικό του τμήμα της πόλης από την παλαιά πόλη του Θησέα,
το Πάνθεον, που ήταν πιθανόν ο ψηλότερος ναός της αρχαίας Ελλάδας,
Η σημαντικότερη και ευεργετικότερη προσφορά του στην Αθήνα ήταν το Αδριάνειο Υδραγωγείο,

σχεδόν το μόνο μέσο ύδρευσης της πρωτεύουσας μέχρι το 1930.

Διαπλάτυνε τη μεταξύ Κορίνθου και Μεγάρων δύσβατη οδό (τη σημερινή «Κακιά Σκάλα»), τόσο, ώστε να μπορούν άνετα να κινούνται δύο άρματα εξ αντιθέτων διευθύνσεων.

Προσπάθησε να ενώσει όλες τις ελληνικές πόλεις υπό το «Πανελλήνιον», αλλά απέτυχε.

Ντυνόταν σαν Αθηναίος πολίτης, το ανάκτορό του πλαισιωνόταν από κτίσματα με ελληνικά ονόματα

και στη Ρώμη ίδρυσε το Αθήναιον, σχολή για τη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Οι Αθηναίοι θέσπισαν προς τιμήν του την Αδριανίδα φυλή και έστησαν το άγαλμά του μαζί με τα αγάλματα των επωνύμων ηρώων της πόλης.

Μετά τις περιοδείες του, που κράτησαν 13 χρόνια (121-134), επανήλθε στη Ρώμη, όπου αποσύρθηκε στην πολυτελή του έπαυλη, κοντά στα Τίβουρα (σημερινό Τίβολι), την οποία εκόσμησε με αναπαραστάσεις ελληνικών μνημείων. Έπασχε από υδρωπικία και είχε γίνει άλλος άνθρωπος. Ήταν νευρικός, ευερέθιστος καχύποπτος και μισάνθρωπος.

Ο Αδριανός παντρεύτηκε τη συγγενή τού εξαδέλφου του Τραϊανού, Βιβία Σαβίνα, αλλά δεν έκανε παιδιά. Πέθανε σε ηλικία 62 ετών
στις 10 Ιουλίου 138 στην πατρική του οικία στην Ιταλική,

αφού υιοθέτησε κι έχρισε ως διάδοχό του τον Αντωνίνο τον Ευσεβή.

πηγή πληροφοριών : http://odysseus.culture.gr/

https://yougoculture.com/

https://www.sansimera.gr/

Ελάτε στην παρέα της ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Σήμερα θα δούμε ένα σύνδεσμο με την αναγέννηση της Αθήνας από τον Ανδριανό και μια 3D αναπαράσταση με το Πάνθεων . Επίσης έχουμε στη διάθεση μας έναν σύνδεσμο ο οποίος μας δείχνει πως μπορεί να ήταν ο αυοκράτορας Ανδριανός.

Comments are closed.