Αρχαία ελληνική τεχνολογία!!(Α’ μέρος)
9 Ιουνίου 2021Αρχαία ελληνική τεχνολογία !!(δεύτερο μέρος)
10 Ιουνίου 2021Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη ξεκινάει με την ανακάλυψη της Αμερικής, πριν από 500 περίπου χρόνια
Μέχρι τότε κανείς δεν ήξερε τίποτα για το συναρπαστικό αυτό φυσικό και απολαυστικό προϊόν, που έμελλε να γίνει με τα χρόνια η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων.
Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Μάγια κάπου στο 600 μ.Χ.
Εικάζεται ότι η προέλευση του είναι από την κοιλάδα του Αμαζόνιου ή του Ορενόκο.
Το 600 μ.Χ. οι Μάγια μεταναστεύουν στις βόρειες περιοχές της Νότιας Αμερικής, ιδρύοντας τις πρώτες γνωστές φυτείες κακαόδενδρου στο Γιουκατάν.
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες ότι οι Μάγια γνώριζαν το κακάο πολλούς αιώνες πριν από αυτήν την ημερομηνία.
Σίγουρο είναι πάντως ότι το θεωρούσαν ένα πολύτιμο εμπορεύσιμο αγαθό, που το χρησιμοποιούσαν τόσο σαν μέσο συναλλαγής, όσο και σαν μονάδα υπολογισμών και μέτρησης.
Οι Μάγια και οι Αζτέκοι έπαιρναν τους σπόρους του κακαόδενδρου και παρασκεύαζαν ένα ρόφημα που το αποκαλούσαν “Choclatl” .
Αρχαία χρονικά αναφέρουν ότι οι Αζτέκοι, πίστευαν ότι ο θεός Κουετσακοάτλ ταξίδεψε στην γη πάνω στην ακτίνα φωτός του αυγερινού,φέρνοντας μαζί του το κακαόδενδρο από τον παράδεισο να το προσφέρει στους ανθρώπους.
Έμαθαν από τον Κουετσακοάτλ πώς να καβουρδίζουν και να αλέθουν τους σπόρους, παρασκευάζοντας μια θρεπτική πάστα διαλυτή στο νερό.
Πρόσθεταν καρυκεύματα και παρασκεύαζαν ένα ρόφημα “τσοκολάτλ”, ή πικρό νερό, και πίστευαν ότι τους προσέδιδε παγκόσμια σοφία και γνώση.
Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς και τους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα.
Αρχικά η σοκολάτα καταναλωνόταν μόνο σε υγρή μορφή. Σαν μέρος της γαμήλιας τελετής γύρω στο δωδέκατο αιώνα, προσέφεραν στους νεόνυμφους μια κούπα με αφρώδες κακάο.
Οι αρχαίοι μεξικάνοι πίστευαν ότι η Τονακατεκούτλι, η θεά του φαγητού και η Καλτσιουτλουκούε, η θεά των υδάτων, ήσαν οι προστάτιδες θεές τού κακάο. Κάθε χρόνο έκαναν ανθρωποθυσίες στις θεές, δίνοντας κακάο σαν τελευταίο γεύμα στο θύμα.
Η σοκολάτα καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1519 όταν ο Ισπανός εξερευνητής Χερνάντο Κορτέζ επισκέφθηκε την αυλή του αυτοκράτορα Μοντεζούμα του Μεξικού.
Αποτέλεσε μια επικερδή βιομηχανία για την Ισπανία, που φύτεψε κακαόδενδρα στις υπερπόντιες αποικίες της. Χρειάστηκε έναν Ιταλό ταξιδιώτη, τον Αντόνιο Καρλέττι, να ανακαλύψει τον θησαυρό της σοκολάτας γύρω στα 1606 και να την μεταφέρει σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Με την παρακμή της Ισπανίας σαν δύναμη, το μυστικό της σοκολάτας διέρρευσε επί τέλους, και το μονοπώλιο του Ισπανικού στέμματος στο εμπόριο της σοκολάτας έφτασε στο τέλος.
Σε λίγα χρόνια η γνώση του κακάο διαδόθηκε στην Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία. Όταν η Ισπανίδα πριγκίπισσα Μαρία Τερέζα αρραβωνιάστηκε τον Λουδοβίκο XIV της Γαλλίαςτο 1615,
χάρισε στον αρραβωνιαστικό της σαν δώρο αρραβώνα σοκολάτα, συσκευασμένη σε ένα καλαίσθητα διακοσμημένο κουτί. Ο γάμος τους συμβόλισε τον γάμο της σοκολάτας στην Γάλλο-Ισπανική κουλτούρα.
Το πρώτο σοκολατοποιείο πιστεύεται ότι άνοιξε στο Λονδίνο το 1657 από έναν Γάλλο. Κοστίζοντας 10 με 15 σελίνια η λίβρα, η σοκολάτα εθεωρείτο το ποτό της ανώτερης κλάσης.
Ο Ισπανός ιστορικός του 16ου αιώνα Οβιέδο έγραφε: “κανείς παρά μόνον οι πλούσιοι και οι ευγενείς μπορούσαν να πιουν τσοκοάτλ, γιατί στην κυριολεξία ήταν σαν να έπινες χρήμα. Το κακάο εξαπλώθηκε στα έθνη σαν χρηματική μονάδα.
Έτσι, ένας λαγός στην Νικαράγουα πωλείτο για 10 σπόρους κακάο, και 100 από αυτούς τους σπόρους μπορούσαν να αγοράσουν έναν σχετικά καλό σκλάβο”. Η σοκολάτα επίσης φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε και σαν φαρμακευτικό ελιξίριο από τους γιατρούς της εποχής. Σε διατριβή του Christopher Ludwig Hoffmann, συνιστά την σοκολάτα για πολλές ασθένειες παραθέτοντάς την σαν θεραπεία στις ασθένειες του καρδινάλιου Ρισελιέ.
Η σοκολάτα ταξίδεψε στις Κάτω Χώρες με τον Δούκα της Αλβας. Στα 1730, η τιμή της είχε πέσει στα $3 η λίβρα, κάνοντάς την προσιτή οικονομικά και από άλλους έκτός από τους πολύ πλούσιους.
Η εφεύρεση της πρέσας του κακάο το 1828 βοήθησε ακόμα στην πτώση των τιμών και στην βελτίωση της ποιότητας της σοκολάτας, με την εξαγωγή από τον καρπό κάποιας ποσότητας βουτύρου, που προσέδιδε στο ρόφημα μια απαλότερη υφή.
Με την βιομηχανική επανάσταση, ήρθε και η μαζική παραγωγή της σοκολάτας, εξαπλώνοντας έτσι την φήμη της στο ευρύ κοινό.
Η βρώση της σοκολάτας καθιερώθηκε στα 1674 με την μορφή των ρόλλς και κέικ, που σερβιρίζονταν σε διάφορα εμπορικά σοκολάτας. Το 1747 ο Φρειδερίκος ο Μέγας εξέδωσε ένα διάταγμα που απαγόρευε την πώληση της σοκολάτας από πλανόδιους πωλητές.
Στα 1795, ο Δρ Joseph Fry από το Μπρίστολ στην Αγγλία, χρησιμοποίησε μια ατμομηχανή για να αλέθει τους σπόρους του κακάο, επινόηση που οδήγησε στην Παρασκευή της σοκολάτας σε μεγάλη κλίμακα.
Γύρω στα 1847, ο Fry & υιός πωλούσαν την “Chocolat Delicieux a Manger”, η οποία πιστεύεται ότι είναι η πρώτη μπάρα σοκολάτας που παρασκευάστηκε.
Τι αποτέλεσμα έχει η σοκολάτα στην υγεία μας;
Η σοκολάτα “κατηγορείται” λόγω του υψηλού περιεχομένου της σε λιπαρά και ζάχαρη. Η κατανάλωσή της συνδέεται με την ακμή, την παχυσαρκία,την υψηλή αρτιριακή πίεση,τη στεφανιαία νόσο και τον διαβήτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια επισκόπηση των επιδράσεων της σοκολάτας στην υγεία του ανθρώπου, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, περιέχει βιολογικά δραστικές φαινολικές ενώσεις.
Αυτό έχει αλλάξει τις απόψεις των ανθρώπων για τη σοκολάτα και έχει διεγείρει την έρευνα για το πώς μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση και προβλήματα όπως το οξειδωτικό στρες, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την αθηροσκλήρωση.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σοκολάτας έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο περισσότερα οφέλη αυτή παρέχει.
Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:
- μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης
- πρόληψη στην γνωστική παρακμή
- μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων
ΕΔΩ μπορείτε να κάνετε επίσκεψη στο Μουσείο σοκολάτας στη Βιέννη!!
“Ανοιχτόχρωμη” και “σκουρόχρωμη” σοκολάτα
Οι παραγωγοί λευκής, γάλακτος σοκολάτας υποστηρίζουν, ότι το προϊόν τους είναι καλύτερο για την υγεία, επειδή περιέχει γάλα και το γάλα παρέχει πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της μαύρης σοκολάτας επισημαίνουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο δικό τους προϊόν.
Όσο πιο “σκουρόχρωμη” είναι η σοκολάτα, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε κακάο.
Έτσι, θεωρητικά, αντίστοιχα υψηλότερο είναι και το επίπεδο αντιοξειδωτικών που θα περιέχει. Ωστόσο, τα θρεπτικά συστατικά ποικίλλουν ευρέως στις εμπορικά διαθέσιμες σοκολάτες, ανάλογα με το εμπορικό σήμα και τον τύπο που επιλέγετε.
Είναι καλύτερα να ελέγχετε την ετικέτα, εάν θέλετε να είστε σίγουροι για τα θρεπτικά συστατικά.
Η σοκολάτα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί να έχει και κάποια αρνητικά αποτελέσματα.
- Αύξηση βάρους: Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και επίπεδο λίπους. Ωστόσο, η σοκολάτα μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες λόγω της ζάχαρης και του λίπους, που περιέχει.
- Περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στις περισσότερες σοκολάτες μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία διάβρωσης των δοντιών.
- Ημικρανία: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση στις ημικρανίες όταν καταναλώνουν τακτικά σοκολάτα, λόγω της τυραμίνης, της ισταμίνης και της φαινυλαλανίνης του κακάο. Ωστόσο, οι έρευνες επάνω σε αυτό το θέμα δεν είναι καταληκτικές.
- Υγεία των οστών: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οστική δομή και οστεοπόρωση. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν, ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που κατανάλωναν σοκολάτα κάθε μέρα είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα και υγεία.
- Βαρέα μέταλλα: Κάποιες σκόνες κακάο και ράβδοι σοκολάτας μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα καδμίου και μολύβδου, τα οποία είναι τοξικά για τους νεφρούς, τα οστά και άλλους ιστούς του σώματος.
Συνολικά, η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά κρύβει και κινδύνους. Όπως πάντα, το μέτρο στην διατροφή είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία.