Η Ιστορία της σοκολάτας- θετικά και αρνητικά οφέλη!!
10 Ιουνίου 2021Η Αφροδίτη της Μήλου και το όμορφο νησί!!
11 Ιουνίου 2021Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην αρχαία ελληνική τεχνολογία και πρώτα θα ξεκινήσουμε με τον πρώτο αυτοματισμό στον κόσμο.
Αυτόματο άνοιγμα θυρών μετά από θυσία στο βωμό.
Πρόκειται για ένα μηχανισμό που επέτρεπε μετά τη θυσία στο βωμό ενός ναού να ανοίγουν αυτόματα οι πόρτες του ναού.
Παρακολουθήστε στο σύνδεσμο που ακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε.
Στη συνέχεια πάμε να δούμε τον πρώτο αυτόματο πωλητή
Το «αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη» του Ήρωνα
Ο πιστός έριχνε ένα πεντάδραχμο κέρμα στο αγγείο και έπαιρνε αυτόματα αγιασμό. Όπως μας λέει ο Ήρων στα «Πνευματικά», το νόμισμα έπεφτε πάνω στον δίσκο ενός ζυγού και με την εκτροπή του δίσκου από τη θέση του, άνοιγε μια κωνική βαλβίδα που απελευθέρωνε αντίστοιχη (του βάρους του νομίσματος) ποσότητα αγιασμένου ύδατος…
Η Αιολόσφαιρα του Ήρωνα
Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς είχε στα χέρια του την πρώτη ατμομηχανή της ανθρωπότητας! Και πάλι στα «Πνευματικά», ο σπουδαίος επιστήμονας μας λέει πως πάνω από τον λέβητα υπήρχαν δύο σωλήνες και γύρω από τα καμπυλωμένα άκρα τους εδραζόταν μια σφαίρα με δύο ακροφύσια.
Όταν θερμαινόταν το νερό του λέβητα, ατμοποιούνταν και -περνώντας από τους δύο κατακόρυφους σωλήνες- εισερχόταν στη σφαίρα και εξερχόταν με ορμή από τα δύο ακροφύσια, εξαναγκάζοντάς τη σφαίρα σε (αντίθετης διεύθυνσης) συνεχή περιστροφή.
O πρόδρομος της ατμομηχανής λίγο έλειψε να φέρει τη Βιομηχανική Επανάσταση στα ελληνιστικά χρόνια, καθώς το μόνο που της έλειπε ήταν μια τροχαλία για τη μετάδοση της κίνησης.
Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο από το Μουσείο Κώστα Κοτσανα την αιολόσφαιρα ττου Ήρωνα
Το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη
Το πρώτο ποτέ υδραυλικό ρολόι με χτύπους ήταν πνευματικό παιδί του μεγαλύτερου μαθηματικού του ελληνικού κόσμου. Ήταν ένα πολύπλοκο υδραυλικό ωρολόγιο με πολλά αυτόματα κινούμενα πάρεργα, τα οποία έκαναν τους δυο κίονες της πρόσοψης, μέσω αντίστοιχων κινούμενων δακτυλίων (και δύο αγαλματιδίων), να υποδεικνύουν τις ώρες που διανύονταν και τις ώρες που απέμεναν, αντίστοιχα.
Κάθε ώρα, οι κόρες των οφθαλμών ενός ανθρώπινου προσωπείου άλλαζαν χρώμα και ένα σφαιρίδιο έπεφτε με κρότο σε ένα δοχείο από το (αυτόματα) ανοιγόμενο ράμφος ενός κόρακα! Το νερό χυνόταν ταυτοχρόνως μέσα σε ογκομετρικό δοχείο και σε χρονικό διάστημα μίας ώρας ανατρεπόταν αυτόματα, οπότε δύο φίδια κινούνταν συρίζοντας προς τα πουλιά των δένδρων που σφύριζαν τρομαγμένα. Αυτός κι αν ήταν εντυπωσιακός τρόπος να μαθαίνεις την ώρα!
Και επειδή η κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας που μας άφησαν είναι τεράστια
δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το Μουσείο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά
και το Μουσείο του Αρχιμήδη και να δείτε από κοντά όλο το θησαυρό!!
πηγή πληροφοριών:http://elxefsis.com/