Τα μήλα και τα οφέλη του στην υγεία μας!!
3 Ιουνίου 2021
Ντίνος Ηλιόπουλος ένας μεγάλος ηθοποιός..
4 Ιουνίου 2021

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΧΑΝΙΩΤΗΣ- ”Παρέα Με Τον Άνεμο”!!

Καλώς ήρθατε στη γωνίτσα μας.Σήμερα ήρθατε «Παρέα με τον άνεμο», το νέο σας βιβλίο από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Θα θέλατε να μας πείτε κάποια λόγια για την υπόθεσή του;

Καλώς σας βρήκα, λοιπόν. Και σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αφορά την κοινή διαδρομή τριών φίλων από την παιδική ηλικία έως και την πρώιμη ενηλικίωση. Οι πολύπλοκες ζωές τους, οι γεμάτες από έρωτα, χαρά και πόνο, εξιστορούνται από τον Ανδρέα, τον ένα από τους 3 αυτούς φίλους μέσα από ένα νοσταλγικό και πολύ μοναχικό ταξίδι στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί και ο ίδιος να συμφιλιωθεί με όλους τους προσωπικούς του Δαίμονες.

Ο ήρωας λοιπόν, κάνει μια αναδρομή στη ζωή του, κάτι που κατά καιρούς κάνουμε όλοι. Θεωρείτε ότι μια αναδρομή στη ζωή μας μπορεί να μας κάνει να δούμε τα λάθη που κάναμε κάποτε και στα οποία δεν δώσαμε την απαιτούμενη σημασία;

Δυστυχώς, πολλά από τα λάθη του παρελθόντος μας τείνουν να μας στοιχειώνουν και συχνά να τα επαναλαμβάνουμε με την πεποίθηση ότι αυτήν την φορά θα καταφέρουμε να έχουμε εμείς τον έλεγχο της όλης κατάστασης, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει.

Κοιτάζοντας πίσω από την πλάτη σου την ζωή που έζησες είναι αυτονόητο πως θα συνειδητοποιήσεις όλα σου τα λάθη και όλα αυτά που σε οδήγησαν πολλές φορές στο να αποτύχεις, τα χρόνια που περνάνε και η ωριμότητα που έρχεται μαζί τους φροντίζουν γι’αυτό. Ωστόσο, αυτό που έχει τελικά την μεγαλύτερη σημασία είναι η ικανότητά σου να διακρίνεις τα λάθη αυτά ζώντας στο παρόν και να μην τα επαναλάβεις.

Συμφωνείτε ότι οι παιδικές φιλίες που συνεχίζουν να υφίστανται και στην ενήλικη ζωή είναι πιο γερές και αγνές ;

Στην ερώτησή σας αυτή κρύβεται και η οδυνηρή απάντηση. Οι παιδικές φιλίες παύουν να υφίστανται με την μορφή που τις γνωρίζαμε ως τότε κατά την μετάβασή μας στην ενηλικίωση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά.

Ο στενός κύκλος των φίλων διαταράσσεται στο πέρασμα των χρόνων καθώς στην ζωή του καθένα εισέρχονται νέοι άνθρωποι, νέες γνωριμίες, έρωτες και προοπτικές. Αυτό που θέλω να πω είναι πως οι άνθρωποι αλλάζουν, τα γεγονότα στην ζωή τους αλλάζουν πολλές φορές και αυτούς τους ίδιους, χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Αυτό δεν σημαίνει πως η φιλία που είχαν με κάποιο άτομο είναι καταδικασμένη να χαθεί. Απλά, η καρδιά τους αναγνωρίζει το κοινό τους παρελθόν με αισθήματα αγάπης και σεβασμού, ενώ στην πραγματικότητα είναι πλέον διαφορετικοί άνθρωποι.

Βασίζετε η υπόθεση του βιβλίου σε υπαρκτά πρόσωπα;

Τα πρόσωπα είναι υπαρκτά μα οι ρόλοι τους και τα χαρακτηριστικά τους είναι ισότιμα μοιρασμένα μεταξύ τους. Πολλές από τις σκέψεις που ομολογεί ο ήρωας της ιστορίας, ανήκουν σε αγαπημένους ανθρώπους που γνώρισα, έζησα και αποχαιρέτησα πρόωρα…

Με τη συγγραφή πότε ξεκινήσατε το ταξίδι σας και ποιο το κίνητρο;

Νομίζω πως από πολύ νεαρή ηλικία ακόμα μου άρεσε να γράφω σε ένα πολυσέλιδο τετράδιο με σκληρά καπάκια για το πώς πέρασα την ημέρα μου, τους ανθρώπους που γνώρισα, τις σκέψεις μου για καταστάσεις και δυσκολίες που τότε φάνταζαν ανυπέρβλητες στο εφηβικό μου μυαλό.

Η συγγραφή έμοιαζε από τότε ακόμα να αποτελεί την λύση για να ελαφρύνω το φορτίο της ψυχής μου από τους προβληματισμούς και τα φαινομενικά προσωπικά μου αδιέξοδα. Πολύ αργότερα άρχισα να βρίσκω διασκεδαστική την ιδέα να πλάθω ιστορίες μέσα από τις γνωριμίες μου με νέους χαρακτήρες και ανθρώπους των οποίων οι προσωπικότητες μου κέντριζαν το ενδιαφέρον.

Τι θέλετε να αναδείξετε κυρίως μέσα από τη συγγραφή;

Αυτό που πάντα προσπαθώ να καταφέρω και βρίσκεται συνεχώς στην σκέψη μου κατά την διαδικασία της συγγραφής, είναι η ανάγκη να κάνω τον αναγνώστη να νιώσει.

Να τον παρασύρω με την γραφή μου ώστε να συμπάσχει με τον εκάστοτε ήρωα του βιβλίου, να μπει στην διαδικασία να θελήσει να τον γνωρίσει καλύτερα και να τον κατανοήσει, να μπει πολλές φορές στην θέση του και να αναρωτηθεί τι θα είχε κάνει ο ίδιος καλύτερα ή διαφορετικά. Νομίζω πως αυτός είναι πάντοτε ο σκοπός ενός συγγραφέα. Να κάνει τον αναγνώστη να νιώσει, ακόμα και αν τα αισθήματα αυτά δεν του ανήκουν.

Πιστεύετε ότι οι νεαρές ηλικίες διαβάζουν σήμερα και αν όχι ποια νομίζετε πως είναι η αιτία ;

Νομίζω πως οι νέοι της σημερινής εποχής έχουν απομακρυνθεί από την ιδέα ή την ανάγκη της ανάγνωσης ενός βιβλίου και αυτό οφείλεται περισσότερο κατά την γνώμη μου στην ενασχόλησή τους, από μικρή ακόμα ηλικία, με τον κόσμο τον βιντεοπαιχνιδιών, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Από προσωπική όμως εμπειρία πιστεύω πως, για τους περισσότερους, θα έρθει σε ανύποπτο χρόνο εκείνη η ιδιαίτερη στιγμή που θα πιάσουν στα χέρια τους το μοναδικό βιβλίο που θα τους αλλάξει την ζωή και το οποίο θα αποτελέσει το κλειδί για να ανοίξουν διάπλατα τις πύλες της ανάγνωσης.

Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν, κάποιο νέο πόνημα;

Βρίσκομαι στο τελικό στάδιο της επιμέλειας του μυθιστορήματος που αποτελεί την συνέχεια του βιβλίου «Παρέα με τον άνεμο». Ταυτόχρονα γράφω κάποιες νέες, σύντομες, ιστορίες τις οποίες θέλω να συμπεριλάβω σε μία συλλογή από παλιά και νέα διηγήματα. Τέλος, έχω ξεκινήσει να γράφω ένα ερωτικό δράμα, το οποίο όμως πιστεύω πως θα καθυστερήσει αρκετά καθώς έχω το ελάττωμα, κάθε τόσο, να προσθέτω καινούριους χαρακτήρες και καταστάσεις.

Σας ευχαριστούμε που καθίσατε στην παρέα μας και σας ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο σας ‘’Παρέα με τον άνεμο’’

Σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι με την σειρά μου κάθε επιτυχία σε εσάς και τα μέλη της ομάδας «Γωνιά χαλάρωσης».

Comments are closed.