3 Παραμυθένια μέρη εκτός συνόρων
4 Μαΐου 2021
Η Εγνατία οδός κατά τη Ρωμαϊκη περίοδο!!
5 Μαΐου 2021

Αλλεργίες της Άνοιξης και τρόποι ανακούφισης…

Η Άνοιξη ήρθε με τα ωραία της λουλούδια , με τα υπέροχα αρώματα αλλά έφερε μαζί της και τις εποχικές αλλεργίες με πολλούς ανθρώπους να ταλαιπωρούνται μιας και δεν είχαν κάτι άλλο να τους ταλαιπωρεί….

Η αλλεργία είναι η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, οι οποίες λέγονται αλλεργιογόνα και η γύρη είναι ένα από τα πιο «δημοφιλή».

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με αλλεργίες, ενώ άλλοι εμφανίζουν αλλεργικά συμπτώματα αργότερα.

Οι αλλεργίες εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους, σε διάφορα όργανα του σώματος.

Τρεις βασικές κατηγορίες αλλεργιών:
-Του αναπνευστικού συστήματος και των ματιών
-Οι δερματικές αλλεργίες
-Οι αντιδράσεις από τροφές, φάρμακα και έντομα

Η γύρη, είναι ο αρσενικός σπόρος των αλλεργιογόνων φυτών, υπάρχει σε αφθονία κυρίως τους μήνες της άνοιξης (Μάρτιο, Απρίλιο, Mάιο) και προξενεί έντονες αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και από απόσταση.Η κίτρινη σκόνη εξαπλώνεται παντού, φέρνοντας μαζί της αλλεπάλληλα φταρνίσματα, ξερό βήχα και φαγούρα καθώς διαπερνά τη ρινική κοιλότητα και εκκινεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

 Τις πιο συνηθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις την εποχή της μεγάλης ανθοφορίας τους στη χώρα μας τις δημιουργούν η ελιά, η καρυδιά, ο πλάτανος, η φουντουκιά, η λεύκα, η ιτιά, η φτελιά, η βελανιδιά, το κυπαρίσσι και το πεύκο 

Επίσης αλλεργίες προκαλούν όλα τα σιτηρά και τα αγριοσιτηρά, αλλά και τα αγριόχορτα , όπως η αγριάδα, η τσουκνίδα, η αψιθιά κ.ά.

Οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση μιας αλλεργικής κατάστασης, αφού ο καιρός επηρεάζει τη συγκέντρωση της γύρης στην ατμόσφαιρα.

Έτσι, ο ξηρός και ζεστός αέρας ευνοεί τη διασπορά της γύρης, ενώ, αντίθετα, η βροχή περιορίζει τη δράση της, γιατί την κατευθύνει προς τη γη.

Προστασία από τη γύρη

Είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε εντελώς τη γύρη. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε τη δράση της κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας με τους εξής τρόπους:

Κλείνετε τα παράθυρα όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν, πέραν του κλιματισμού, και ειδικά φίλτρα για τη γύρη.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή, ενώ αν αποφασίστε να το κάνετε, προτιμήστε παραθαλάσσια μέρη που η γύρη όπου συνήθως υπάρχει μικρότερη ποσότητα γύρης.

Κλείνετε τα παράθυρα του σπιτιού νωρίς το πρωί και στο τέλος της ημέρας, που η πυκνότητα της γύρης φτάνει στο μέγιστο βαθμό.

Oι πιο επικίνδυνες ώρες για την αυξημένη συγκέντρωση των γυρεόκοκκων στην ατμόσφαιρα είναι 8-10 π.μ. και 7-9 μ.μ.-Μην απλώνετε ρούχα αυτές τις ώρες, γιατί μπορεί να κολλήσει γύρη πάνω τους.

Τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων

Το μήλο προστατεύει από τις αλλεργίες και το άσθμα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση

Το μπρόκολο περιέχει επίσης σουλφοραφάνη, μια σύνθετη ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η σουλφοραφάνη είναι αντιοξειδωτική κι έτσι καταπολεμά τις φλεγμονές στο αναπνευστικό

 Ο σολομός είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Συγκεκριμένα, εξουδετερώνουν την επίδραση των Ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της φλεγμονής.

Το σκόρδο περιέχει κερσετίνη και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό ώστε ο οργανισμός να αντιστέκεται πιο σθεναρά στα αλλεργιογόνα.
Ξηροί καρποί.Τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών, κυρίως τα ωφέλιμα λιπαρά που μας παρέχουν, καταστέλλουν τις φλεγμονές στους ιστούς της ρινικής κοιλότητας και του λαιμού.
Γιαούρτι .Τα προβιοτικά του γιαουρτιού μπορούν να περιορίσουν την αλλεργική αντίδραση στη γύρη.
Τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού και παράλληλα καταστέλλουν την αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα.

Επιλέον ενέργειες που θα μειώσουν τα συμπτώματα

Μην καθυστερείτε να πάρετε τα φάρμακα για τις αλλεργίες που σας συστήνει ο γιατρός σας.Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών, είναι η πρόληψη.

Είναι καλό να ξεκινήσετε να παίρνετε τα φάρμακα πριν ξεκινήσει η περίοδος που τα φυτά γεμίζουν την ατμόσφαιρα με γύρη. Το ίδιο ισχύει και αν ξέρετε ότι θα επισκεφτείτε κάποιον φίλο που έχει κατοικίδιο. Πάρτε το φάρμακό σας προτού ξεκινήσετε για να τον επισκεφθείτε.

Το τρέξιμο ή το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο, αποφύγετε να το κάνετε τις πρωινές ώρες.

Τα φυτά και τα δέντρα απελευθερώνουν την γύρη κυρίως το πρωί και αργά το απόγευμα, οπότε εκείνες τις ώρες η ατμόσφαιρα είναι πιο επιβαρυμένη για εσάς.

Καθαρίστε τακτικά παπλώματα, κουβέρτες , μαξιλάρια τα οποία μπορεί να είναι πηγή αλλεργιών, ειδικά αν είναι πολλών ετών.

Και για το τέλος , πάντα να θυμάστε ότι ο γιατρός σας είναι ο πιο κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει και να σας βοηθήσει. Μην κάνετε μόνοι σας τους γιατρούς και πέρνετε φάρμακα επειδή έκαναν καλό στο φίλο σας ή στο γείτονα . …

Ελάτε στην παρέα μας στο Facebook

Comments are closed.