ΣΑΝΤΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ- Ποιός έφαγε τον τελευταίο λουκουμά;
14 Απριλίου 2021
Θεσσαλονίκη : Μπουγάτσα και Γκατό ντε Σαλονικέν
15 Απριλίου 2021

Θεσσαλονίκη :Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το άρθρο επιμελήθηκε ο κος Δημήτρης Λιάρος

Στην παραλία τηςΘεσσαλονίκης , δίπλα στον Λευκό Πύργο βρίσκεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλέα των Μακεδόνων. Αναπαρίσταται ο Μέγας Αλέξανδρος να ιππεύει τον Βουκεφάλα , πολεμικό ίππο ο οποίος συνόδεψε για 20 χρόνια τον Μακεδόνα στρατηλάτη στις εκστρατείες του. Ανεγέρθηκε το 1973 με δαπάνες από ερανικές επιτροπές και εγκαινιάστηκε το 1974.

Είναι έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα ο οποίος το φιλοτέχνησε στο εργαστήριό του στην Παλλήνη. Το μπρούντζινο άγαλμα χυτεύτηκε στα χυτήρια “Ρέντζο Μικελούτσι” στην Πιστόια της Ιταλίας. Το ύψος του αγάλματος είναι 6 μέτρα και έχει βάρος 4 τόνους. Το συνολικό ύψος μαζί με το βάθρο ανέρχεται στα 11 μέτρα.

Το βάθρο πάνω στο οποίο δεσπόζει το μπρούντζινο άγαλμα είναι επενδεδυμένο με μάρμαρο Μελισσοχωρίου σκούρου χρώματος. Ο περιβάλλων χώρος επίσης είναι επενδεδυμένος με λευκό μάρμαρο από τη Βέροια , γεγονός που καθιστά το μέρος ελκυστικό σε άτομα που ασχολούνται με σκέιτμπόρντινγκ.

Επίσης στη δυτική πλευρά του μνημειακού συγκροτήματος υπάρχει τοιχίο με μπρούντζινη ανάγλυφη αναπαράσταση της μάχης της Ισσού, κατά την οποία ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεψε σε φυγή από το πεδίο της μάχης τον Δαρείο τον Γ’, βασιλιά των Περσών. Η καλλιτεχνική απεικόνιση αποτελείται 45 μορφές με τον Μέγα Αλέξανδρο να ηγείται σαρισοφόρων Μακεδόνων οπλιτών και τον Δαρείο Γ’ των περσικών στρατευμάτων.

Στο συγκρότημα υπάρχουν επίσης δύο συστοιχίες από ασπίδες και σάρισες.Η συστοιχία στα δυτικά αποτελείται από 5 ασπίδες και σάρισες ενώ αυτή που βρίσκεται στα βόρεια από 3 ασπίδες και σάρισες. Οι συστοιχίες ασπίδων με σάρισες συμβολίζουν τους απλούς Μακεδόνες στρατιώτες που πήραν μέρος στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι συνολικές διαστάσεις του συγκροτήματος είναι 23 x 30 μέτρα.

Ο ίδιος (Β. Μουστάκας) αφηγείται :                                                                                                                       

  «…Από μικρό παιδί φανταζόμουν τον Μέγα Αλέξανδρο έφιππο κι ορμητικό –ένας μυθικός ήρωας! Το θέμα με απασχολούσε από το 1960-61 χωρίς να υποψιάζομαι κάποιον διαγωνισμό. Με απασχολεί το έφιππο σαν έκφραση γλυπτική γιατί παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες σύνθεσης. Έτσι για το μνημείο δημιούργησα μία –Γλυπτική Χώρου. Γεωμέτρησα στο έφιππο τις φόρμες, για ν’ αντέξουν στο χρόνο. Ήθελα ένα άλογο έξω από το πραγματικό, ένα άλογο «θηρίο». Έναν Αλέξανδρο να στηρίζεται άνετα  στο ανορθωμένο άλογο,  να κάθεται σαν στον θρόνο του  κι αυτό επεδίωξα στην τελική μελέτη μου. Τον ήθελα μεγαλόπρεπο κι επιβλητικό, ορμητικό και σε ανάταση οραματισμού και αυτά ήταν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μέγα Αλέξανδρου. Στρέφεται κρατώντας το σπαθί του, σύμβολο με το οποίο έκοψε τον «Γόρδιο Δεσμό».                            
Το έφιππο εγγράφεται σε κύκλο που εδράζεται στο ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο της μαρμάρινης βάσης. Είναι ένα θέμα τολμηρό, πολύ δύσκολο, χρειάστηκαν πολλές μελέτες. Οι τεχνικές δυσκολίες της στήριξης τεράστιες. Έπρεπε να βρεθεί το κέντρο βάρους.                 
Όλες οι λεπτομέρειες μ’ ενδιαφέρουν: η ουρά του αλόγου, ποια φορά θα έχει, τα υφάσματα καθώς βγαίνουν από τη μασχάλη, η μπέρτα, ένα στοιχείο πανέμορφο η οποία με απασχολεί ιδιαίτερα και μελέτησα εκτενέστερα το κέντρο βάρους, με αποτέλεσμα να έχει σωστή ισορροπία, να ζυγίζει τέλεια στο κέντρο, το έφιππο, πέντε τόνους βάρος και σχεδόν αιωρείται!»

Η στατική μελέτη ήταν ακριβής, κάθε τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας, αντέχει 36 τόνους πίεση ανέμου, ας μην ξεχνάμε τον βαρδάρη όπως και τους σεισμούς που ήδη δοκίμασε… 

Είναι το Α’ Βραβείο για το Μνημείο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη. Έχουν προηγηθεί δύο διαγωνισμοί χωρίς αποτέλεσμα (Μέλος της επιτροπής ήταν και ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος). Ο Μουστάκας λαμβάνει μέρος μόνον στον τρίτο διαγωνισμό. Στον τελευταίο τρίτο διαγωνισμό έλαβαν μέρος εικοσιπέντε Έλληνες γλύπτες.

Το παρακάτω βίντεο μας κάνει μια μιρή βόλτα στην πανέμορφη παραλία της Θεσσαλονίκης στο άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου!!

Ακολουθήστε την ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Πηγές: www.vagelismoustakas.com & el.wikipedia.org

Comments are closed.