Ελένη Γιάγκου- Πέντε χρονών αποφάσισα οτι θα γίνω ζωγράφος!!
10 Απριλίου 2021
Όσσα- ξενάγηση στην παράδοση!!
11 Απριλίου 2021

Θοδωρής Δεύτος –Συνέντευξη: Ο Αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986-2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Άθλησης από το 2010-2014. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004.

Ποιός είναι αυτός ο αναγνώστης που δεν έχει διαβάσει την ‘’Τραπεζούντα’’ και το ‘’Σμύρνη συγγνώμη’’ και δεν έχει δακρύσει , δεν έχει ταυτιστεί με τους ήρωες και τα γεγονότα που έζησαν και ποιός είναι εκείνος ο αναγνώστης που δεν ταξίδεψε μέσα από την Έλσα την Πολίτισσα στη Βασιλεύουσσα στο βιβλίο ‘’Είμαι Πολίτισσα τζάνουμ’’ Και αν υπάρχει τελικά αναγνώστης που δεν τα διάβασε , σίγουρα πρέπει να το κάνει άμεσα. Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στη γωνίτσα μας τον Κο Θοδωρή Δεύτο και μαζί του έφερε τα νέα του βιβλία ‘’Ο Αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας’’ εκδόσεις Υδροπλάνο και ένα παιδικό βιβλίο ‘’Ο ιππότης και ο Γελωτοποιός’’. Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας με το ‘’Ο Αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας’’ εκδόσεις Υδροπλάνο .Ένα δυνατό βιβλίο που καθηλώνει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες και μέσα από μια πλοκή μυθοπλασίας με αληθινά ιστορικά γεγονότα , γίνετε μια εκτενή ιστορικοκοινωνική αναφορά στα γεγονότα του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Κύριε Δεύτο καλώς ήρθατε στη ‘’Γωνιά Χαλάρωσης’’ , καλοτάξιδος ο ‘’Αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας’’ . Γνωρίζουμε οτι ήδη σε δυο μήνες έγινε δεύτερη έκδοση του βιβλίου , οι αναγνώστες λοιπόν το καλωσόρισαν. Να ξεκινήσουμε και να ρωτήσω. Έχετε πιάσει ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας που υπήρχαν έντονα γεγονότα , που άνθρωποι χάθηκαν , ταλαιπωρήθηκαν , τσαλαπατήθηκε η αξιοπρέπεια τους ..Θέλω να μου πείτε ποιες περιόδους ιστορικά καλύπτει το βιβλίο. Από ποια χρονολογία αρχίζει;

Το βιβλίο καλύπτει μια μεγάλη ιστορική περίοδο, περίπου εξήντα πέντε ετών, πλούσια σε ιστορικά και πολιτικά γεγονότα. Η ιστορία μας ξεκινάει από την Κνωσό στα 1937, όταν μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών της αρχαιολογίας έρχονται από το Βερολίνο για ανασκαφές μαζί με τον καθηγητή τους. Το τέλος της ιστορίας εκτυλίσσεται την εποχή των μνημονίων.

Πλέκετε ένα γαϊτανάκι γεγονότων ανάμεσα στους κεντρικούς ήρωες τη Ροδάνθη και τον Έρικ . Αν απομονώσουμε την σχέση τους από τα υπόλοιπα γεγονότα , θα χαρακτηρίζατε την ιστορία αγάπης τους ως ύμνο στον αιώνιο έρωτα , στη δύναμη της αγάπης;

Ο έρωτας και η αγάπη είναι αναπόσπαστα στοιχεία της ίδιας της ζωής του ανθρώπου. Δεν θα μπορούσε λοιπόν ο πόλεμος να σταθεί εμπόδιο στον μεγάλο, τον δυνατό, τον ιδιαίτερο έρωτα που βίωσαν η Ροδάνθη και ο Έρικ. Και με αυτή την έννοια, πράγματι η σχέση αυτών των δύο πλευρών αποτελεί τρανή απόδειξη του ρητού ‘’ ΕΡΩΣ ΑΝΙΚΑΤΕ ΜΑΧΑΝ ‘’!!! Ασφαλώς το βιβλίο, αποτελεί ύμνο στον έρωτα!!!

Το κάθε κεφάλαιο μέσα στον Αλεξιπτωτιστή αρχίζει με μια μαντινάδα. Πείτε μου τη σημασία τους;

Σκέφτηκα να βάλω την μαντινάδα στην αρχή κάθε κεφαλαίου, για να προϊδεάσω τον αναγνώστη για το τι θα ακολουθήσει. Νομίζω ότι ήταν όντως μια εξαιρετική ιδέα, αν κρίνω από την αποδοχή και τα πολύ θετικά σχόλια των αναγνωστών.

Όλα τα βιβλία σας βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα , στις χαμένες πατρίδες , στην συνύπαρξη των λαών , στην επιρροή των γεγονότων από την πολιτική κατάσταση, δίνετε τα γεγονότα το πως τα βιώνουν και οι δυο πλευρές σε έναν πόλεμο,στα λάθη και στο αποκορύφωμα γίνετε ένας ύμνος στην ειρήνη . Έτυχε να σας πουν ότι με το μέχρι τώρα συγγραφικό σας έργο , αφήνετε ένα πολύ σημαντικό λαογραφικό και ιστορικό έργο;

Δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι το έργο μου, δεν θα το αποτιμήσω άλλωστε εγώ. Εκείνο που μπορώ να σας πω όμως με βεβαιότητα, είναι ότι αυτό που κάνω το κάνω με πολύ αγάπη, με προσήλωση, είναι στοχευμένο, γιατί δεν θέλω τίποτε να πάει χαμένο. Και πάντα κύρια επιδίωξη μου είναι, ο αναγνώστης που διαβάζει ένα έργο μου όταν το τελειώσει, να έχει κάνει ένα όμορφο και κυρίως διδακτικό ταξίδι. Να έχει γίνει σοφότερος.

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί και ένα παιδικό βιβλίο ‘’Ο ιππότης και ο Γελωτοποιός’’ που έχετε γράψει, επίσης από τις εκδόσεις Υδροπλάνο . Θέλετε να μας πείτε λίγο γι’ αυτό το βιβλίο;

 Ναι, στις 13 Απρίλη θα κυκλοφορήσει το πρώτο μου παραμύθι, που έγραψα μαζί με την σύντροφό μου εκπαιδευτικό κ. Αλεξάνδρα Στεργίου. Πρέπει να πω ότι με βασάνιζε από καιρό αυτή η σκέψη, αλλά  τελικά το αποφασίσαμε.

Είναι ένα παραμύθι με πολλά μηνύματα για  παιδιά άνω των τεσσάρων ετών και έχει μια εξαιρετική εικονογράφηση από τον ζωγράφο Σπύρο Ζαχαρόπουλο. Τώρα τις γιορτές, θα πωλείται με ενσωματωμένη μια Πασχαλινή λαμπάδα. Ο τίτλος του είναι ‘Ο Ιππότης κι ο γελωτοποιός’’. Το κάναμε με πολύ αγάπη για τα παιδιά, άλλωστε εμείς μια ζωή για τα παιδιά ή με τα παιδιά δουλεύουμε, αυτά είναι η ζωή μας και το μέλλον μας! Πρέπει να σας πω ότι τελικά μου άρεσε πολύ αυτή η εμπειρία και αποφασίσαμε να την επαναλάβουμε.

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας ‘’Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής’’ μπήκε ως θέμα μια χρονιά σε πανελλήνιες εξετάσεις. Πείτε μου ποιά τα συναισθήματα όταν μάθατε ότι επιλέχθηκε;

Αυτή η ιστορία είναι αστεία τελικά.’’ Όλοι το είχαν τούμπανο κι εγώ κρυφό καμάρι!’’. Γύρω στις δέκα το βράδυ χτύπησε το τηλέφωνο και το σήκωσα. Στην άλλη άκρη της τηλ. γραμμής ήταν ένας συνάδελφος από το σχολείο μου, που εκείνη την ημέρα ήταν επιτηρητής. Άρχισε να με συγχαίρει, ενώ εγώ είχα παντελή άγνοια. Αναρωτήθηκα, τι συνέβη, κι εκείνος ρώτησε φυσιολογικά.

«Καλά δεν ξέρεις;»

«Τι να ξέρω ρε Πέτρο», ρώτησα.

«Δεν το πιστεύω», μου απαντά ο συνάδελφος.

«Τι δεν πιστεύεις;» ξαναρώτησα προβληματισμένος και κάπως αμήχανος.

«Καλά δεν ξέρεις ότι από το βιβλίο σου ‘’Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής’’, μπήκε σήμερα θέμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις;»

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά δευτερόλεπτα, μέχρι να το συνειδητοποιήσω μερικώς. Η ώρα ήταν ήδη περασμένες δέκα, το βράδυ. Τον ευχαρίστησα και άρχισα να ψάχνω μανιωδώς να βρω τα θέματα, έβαλα και τις κόρες μου να ψάχνουν. Ευτυχώς το βρήκαν εκείνες, γιατί εγώ έτρεμα από την χαρά και την συγκίνηση μιας δικαίωσης!

Εργαστήκατε ως εκπαιδευτικός αλλά το αντικείμενο σπουδών σας είναι τα Μαθηματικά. Με τη συγγραφή πως συναντηθήκατε;

Από σύμπτωση; Από τύχη; Ήταν το άστρο μου; Τι να πω; Ακόμη και σήμερα, μετά από οκτώ βιβλία κι ένα παραμύθι, δεν το έχω ψάξει όσο θα έπρεπε. Δεν ξέρω, ίσως ενδόμυχα να ήθελα να δώσω μια απάντηση στην φιλόλογο που είχα στο Γυμνάσιο, η οποία δεν μου έβαλε ποτέ στην έκθεση παραπάνω από δεκαπέντε. Αστειεύομαι!

Νομίζω ότι ο κυριότερος λόγος, είναι η αγάπη μου για την ιστορία και η μεγάλη άγνοια που υπάρχει στην κοινωνία γύρω από αυτήν.

Επιλέγοντας λοιπόν θέματα που έχουν ζεματίσει την ιστορία μας, θέλησα να τα αναδείξω και να τα παρουσιάσω μέσα από ένα μυθιστόρημα. Έτσι, μεγάλα ιστορικά γεγονότα περνούν πολύ πιο εύκολα μέσα από ένα μυθιστόρημα, γίνονται πιο εύπεπτα και πιο αποδεκτά από τον αναγνώστη.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την φιλοξενία και να ευχηθώ σε σας κ. Μέρμηγκα και τους αναγνώστες, να περάσουν ένα ευτυχισμένο Ελληνικό Πάσχα, πάντα με τις αναγκαίες προφυλάξεις που επιβάλει η εποχή.

Κύριε Δεύτο σας ευχαριστώ που βρεθήκατε στην παρέα μας . Για άλλη μια φορά να ευχηθώ καλοτάξιδα και τα δύο νέα σας βιβλία και θα χαρούμε πολύ να ξαναέρθετε στη ‘’Γωνιά Χαλάρωσης’’

Ακολουθήστε την ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Comments are closed.