Αγία Φωτεινή :Θεσσαλονίκη , ο προσφυγικός συνοικισμός που χάθηκε.
9 Απριλίου 2021
Μονεμβασιά- ξενάγηση!!
10 Απριλίου 2021

Οι καλύτερες τροφές για καλύτερη υγεία (δεύτερο μέρος)

Μερικές μέρες πριν είχαμε ξεκινήσει να μιλάμε για τροφές (υπερτροφές τις ονομάσαμε) που έχουν μεγάλη διατροφική αξία και τις βρόσκουμε δίπλα μας .

Σήμερα συνεχίζουμε την καταγραφή τους για να έχουμε όσο δυνατόν μια εικόνα τι μας κάνει καλό από τη στιγμή που έχουμε αποφασίσει να κάνουμε στροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ, χρειαζόμαστε τρόφιμα “που συνδυάζουν υγιεινές επιλογές από όλες τις ομάδες προσέχοντας και τα όρια των θερμίδων”.

Οι Ελληνικές υπερτροφές στέκονται επάξια δίπλα στις ξένες γιατί είναι δίπλα μας!! Θα τις βρούμε στην Αίγινα, στη Χίο, στη Νάξο, στην Κοζάνη, στην Ερμιόνη, στο Μεσολόγγι, στην Κρήτη .Έχουν αντιοξειδωτική δράση που έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν ή να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Ελέύθερες Ρίζες:

Οι ελεύθερες ρίζες είναι άτομα ή μόρια που έχουν ένα αζευγάρωτο ηλεκτρόνιο στην εξωτερική τους στοιβάδα με αποτέλεσμα να ψάχνουν να αρπάξουν ένα ηλεκτρόνιο απ όπου μπορούν προάγοντας έτσι τη διαδικασία της οξείδωσης.Στόχος της διατροφής μας είναι να βρούμε βιταμίνες μέταλλα και φυτοχημικές ουσίες σε ισχυρή και επιβεβαιωμένη αντιοξειδωτική δράση.

Ελληνικές υπερτροφές…συνέχεια

Ελαιόλαδο: ο βασιλιάς που αξίζει ακόμα περισσότερα τρόπαια αφού σαν και αυτό δεν υπάρχει άλλο στον πλανήτη ακόμα και αν συγκριθεί με το λάδι της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής γνωστό από την αρχαιότητα, κατά την οποία θεωρούνταν από ευλογία που έπρεπε να έχουν στο σώμα τους οι αθλητές έως φάρμακο πανάκεια για κάθε πρόβλημα υγείας.Το ελαιόλαδο αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, πολυφαινολών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

 Κρητικό δίκταμο: θεωρείται ελιξίριο νεότητας.Αρωματικός θάμνος αυτοφύεται σε μία από τις τρεις κύριες οροσειρές της Κρήτης, τη Δίκτη. Εκεί, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ρέα γέννησε μακριά από τις αφανιστικές διαθέσεις του Κρόνου τον θεό Δία. Οι Κρητικοί το ονομάζουν και στομαχόχορτο , λόγω της θετικής του επίδρασης στο στομάχι.Το 2013 η επιτροπή φαρμάκων φυτικής προέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δημοσιεύει τιις ιδιότητες του δίκταμου με θεραπευτικές ενδείξεις την ανακούφιση από τον βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα, τις μικρές φλεγμονές στο δέρμα και τους μώλωπες και τις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές. Οσοι ξέρουν, λένε «τρία βλαστάρια την ημέρα, τον γιατρό τον κάνουν πέρα».

Αυγά:Aποτελούν έναν υπέροχο τρόπο, για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ποιοτική πρωτεΐνη. Μελέτες έχουν δείξει, ότι η κατανάλωση αυγών στο πρωινό οδηγεί στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Περιέχουν επίσης, βιταμίνες A, E και B και μέταλλα συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη μνήμη.

Γιαούρτι. Πολύ καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, το γιαούρτι περιέχει επίσης ζωντανούς μικροοργανισμούς που ονομάζονται προβιοτικά. Αυτά τα “καλά βακτήρια” μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από άλλα επιβλαβή βακτηρίδια.

Κάπαρη:Αποδίδει πολύ λίγες θερμίδες και αποτελεί πηγή αρκετών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος και το σελήνιο. Εργαστηριακές μελέτες αναδεικνύουν τη δράση της ενάντια σε βακτήρια και μύκητες, ενώ φαίνεται να βοηθά και στον διαβήτη.

Φασόλια:Περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και διαλυτές φυτικές ίνες που προκαλούν ένα αίσθημα πληρότητας. Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, μαγνησίου και καλίου. Μπορούν εύκολα να υποκαταστήσουν το κρέας ή πουλερικά. Η σόγια περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Σέσκουλα, μπρόκολο, σπαράγγια: Περιέχουν βιταμίνες Α και C, σίδηρο και ασβέστιο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχά σε θερμίδες.Προτιμήστε τα στον ατμό ή μαγειρεμένα με ελαιόλαδο

Τα μούρα:Περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά συστατικά, είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες. Έτσι βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου του αίματός σας και σάς κρατούν χορτάτους. Είναι επίσης πηγές βιταμινών C και Ε .Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, δημητριακά, αλλά και στο γιαούρτι. 

Ακτινίδια:Είναι από τα πιο θρεπτικά πυκνά φρούτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ένα μεγάλο ακτινίδιο καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σας σε βιταμίνη C και είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, φυτικών ινών (ήπια καθαρκτική δράση), καθώς και βιταμινών Α και Ε. 

Ντομάτες: Ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Το λυκοπένιο μπορεί να προσληφθεί από τον οργανισμό ακόμη περισσότερο όταν η ντομάτα μαγειρεύεται ελαφρά με ελαφρύ έλαιο.

Κορινθιακή σταφίδα:Την αποκαλούν και «ελληνικό μαύρο χρυσό» – και όχι άδικα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και μικροθρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μελέτες έδειξαν ότι έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και κυτταροπροστατευτικές επιδράσεις.

Τσάι βουνού: φύεται σε βραχώδεις περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο. Ερευνες έδειξαν πως εκχυλίσματα των ειδών τσαγιού της Εύβοιας και του Μαλεβού ενδέχεται να αποτελούν μελλοντικά τη βάση για τη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων κατά της οστεοπόρωσης. Επίσης, μελέτες που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο δείχνουν ότι το τσάι Ολύμπου καταπολεμά το Αλτσχάιμερ.Η Κίνα είναι περήφανη για το δικό της τσάι και εμείς για το δικό μας!!

Φυστίκι Αιγίνης: Ξηρός καρπός μοναδικός σε γεύση, άρωμα και υφή, που καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην προτίμηση του Ελληνα. Ρυθμίζει τη χοληστερόλη, ενώ προσδίδει σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.

Comments are closed.