Βασιλικός πολτός-Οφέλη και δοσολογία !!
1 Απριλίου 2021
Η ΣΙΝΑΣΟ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ
1 Απριλίου 2021

”Η Συνοικία των Εξοχών”- Θεσσαλονίκη

Η Βασιλίσσης Όλγας,ήταν η Συνοικία των Εξοχών που κάποτε υπήρξε η πιο πλούσια και εξευρωπαϊσμένη γειτονιά της Θεσσαλονίκης με το όνομα Xαμηδιέ, προς τιμή του Σουλτάνου Aβδούλ Xαμίτ του B΄

Ήταν η πρώτη συνοικία «εκτός των τειχών» που αναπτύχθηκε οικιστικά, από τη δεκαετία του 1880. Εδώ δεν υπήρχε διαχωρισµός ανά εθνικότητα, όπως στις συνοικίες των Χριστιανών, των Εβραίων και των Μουσουλµάνων, αλλά τα κριτήρια ήταν καθαρά οικονοµικά και κοινωνικά. Η σύνθεση, δηλαδή, του πληθυσµού στην περιοχή αυτήν ήταν κοσµοπολίτικη και οι κατοικίες προσαρµοσµένες στον τρόπο ζωής της αστικής ευρωπαϊκής ελίτ.

Τα κτήρια πολυτελή με πολλά στοιχεία νεοκλασσικής μορφολογίας και ποικίλες διακοσμήσεις επηρεασμένες από το πνεύμα της ArtNouveau και του Ρομαντισμού. Στα κτίσματα αυτά, που δεν είχαν σαφή αρχιτεκτονικό ρυθμό μπορούσαν να διακριθούν, μαζί με τα βαρυφορτωμένα με διακοσμήσεις αετώματα και διαζώματα, ένα πνεύμα επιστροφής στα αρχαιοελληνικά πρότυπα  του “δωρικού ρυθμού” και μία διάθεση δημιουργίας ενός παράξενου -οπωσδήποτε ξενόφερτου- κόσμου, που συμβάδιζε με το αισθητικό γούστο που διαμόρφωσε ο Ρομαντισμός στην Ευρώπη το 19ο και αρχές του 20ού αιώνα. Σε όλο αυτό το πάντρεμα οι ιδιοκτήτες υιοθετούσαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία συµβόλιζαν την εθνικότητα και τη θρησκεία τους.

Οι χώροι για πρώτη φορά σε οικίες κατανέμονται σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα και υπάρχει διαχωρισμός της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής. (υποδοχή, τραπεζαρία, σαλόνι, βεστιάριο, καπνιστήριο, μπουντουάρ, χώροι προσωπικού).

Μέχρι και σήμερα αν κάποιος κάνει έναν περίπατο εκεί θα δει την αίγλη αυτών των κτισμάτων που αποτελούν κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

Βίλα Μορντώχ

Η Βίλα Μορντώχ είναι έπαυλη που χτίστηκε το 1905 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη. Είναι διώροφο κτίσμα με ημιυπόγειο και σοφίτα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, εκτός από τη συνύπαρξη νεοκλασικών, αναγεννησιακών, μπαρόκ και αρτ-νουβώ στοιχείων είναι ο κρεμμυδόσχημος τρούλος στην νοτιοδυτική γωνία της και η οκταγωνική πυργοειδή απόληξη.

Το 1930 πέρασε στην κατοχή του Μορντώχ. Λειτούργησε ως πολυϊατρείο του ΙΚΑ τα χρόνια 1952-1972. Σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου και στεγάζει τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού και την Ε΄Δημοτική Κοινότητα.

Βίλα Αλλατίνη

Χτίστηκε το 1898 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα ΒιταλιάνοΠοζέλι. Σημειώνεται ότι ο ίδιος αρχιτέκτονας σχεδίασε και τους Μύλους της οικογένειας Αλλατίνι που εγκαινιάστηκαν το 1890. Κατά την αρχική περίοδο της χρήσης της, η βίλλα αποτελούσε εξοχική κατοικία της Οικογένειας Αλλατίνι. Το 1926 στέγασε για ένα έτος τη Φιλοσοφική Σχολή, μοναδικό τμήμα του νεοσύστατου τότε Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (1940-1941) χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο. Στη Βίλλα Αλλατίνι ήταν η έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Casa Bianca, ή αλλιώς βίλλα Φερνάντεζ, ένα κτίριο στενά συνδεδεμένο με μία ερωτική ιστορία που είχε συγκλονίσει την πόλη. Πρωταγωνιστές ήταν η κόρη του εβραίου επιχειρηματία Ντίνο Φερνάντεζ, η Αλίν, και ένας αξιωματικός του ελληνικού στρατού, ο Σπύρος Αλιμπέρτης. Οι δύο νεαροί που γνωρίστηκαν στα χρόνια της Απελευθέρωσης ερωτεύτηκαν, και κόντρα στα ήθη της εποχής που απαγόρευαν γάμο μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών, αποφάσισαν να απαχθούν και να παντρευτούν. Η Αλίν αλλαξοπίστησε και έγινε χριστιανή, ο πατέρας της την αποκλήρωσε, και τα σαλόνια και οι εφημερίδες της εποχής βούιζαν από το πρωτοφανές σκάνδαλο. Πριν λίγα χρόνια ήρθε στο φως της δημοσιότητας η αλληλογραφία της Αλίν, αλλά και του Αλιμπέρτη προς τον αρχιτέκτονα, ζωγράφο και διανοητή Δημήτρη Πικιώνη. Στις επιστολές αυτές παρουσιάζεται το σχέδιο της φυγής τους που τελικά είχε αίσιο τέλος, καθώς οι σχέσεις τους με την οικογένεια Φερνάντεζ αποκαταστάθηκαν και το ζευγάρι έμεινε μαζί μέχρι τον θάνατο.

Δείτε το Γαλεριανό συγκρότημα σε 3D περιήγηση!!

Βίλα Χατζηλαζάρου. Χτισμένη σε σχέδια του Ξεν. Παιονίδη, αναφέρθηκε στον Τύπο της εποχής ως προξενείο της Αμερικής, ενώ φιλοξενήθηκαν σε αυτήν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Παρά τις επεμβάσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό του, το κτίριο διατηρεί ανέπαφο τον αρχικό του διάκοσμο.

η ιστορία της βίλας Χιρς, ή αλλιώς βίλα Μπένι Φερνάντεζ, Κατά τη διάρκεια της Κατοχής στεγάστηκε εκεί η Γκεστάπο.  Κατ’ επέκταση το κτίριο έχει συνδεθεί με τις συλλήψεις των αντιστασιακών καθώς και με τα απάνθρωπα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν. Την περίοδο του Εμφύλιου πολέμου στο κτίριο στεγάστηκε το Α’ Αστυνομικό Τμήμα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, λειτουργούσε τα Χριστούγεννα ως κατάστημα παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Το εγκαταλελειμμένο κτίριο πλέον είναι στα όρια της κατάρρευσης, ενώ ο αστικός μύθος κάνει λόγο για τις κραυγές των αντιστασιακών που ακούγονται τις νύχτες από το υπόγειο του κτηρίου.

Εμείς σήμερα θα δούμε ένα βίντεο με την Θεσσαλονίκη και τη συνοικία των Εξοχών όπως ήταν τότε…

πηγή πληροφοριών :el.wikipedia.org/ δημος θεσσαλονίκης

Φωτογραφίες : Δήμος Θεσσαλονίκης / YouTube

Ακολουθήστε τη ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook