Fly and listen- Πετάξτε- γνωρίστε και ακούστε!!!
26 Μαρτίου 2021
Παγκόσμια ημέρα θεάτρου
27 Μαρτίου 2021

Παπατσιφλικιώτη Βούλα…Μάθε τον φόβο να νικάς!!

Ο κόσμος του παιδιού είναι μαγικός.

Καλώς ήρθατε στη γωνίτσα μας να μας μιλήσετε για το τόσο όμορφο παραμύθι που έχετε γράψει και που νομίζω πως έχει να μας περάσει μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους .

Συναντάμε όλα τα συναισθήματα που βρίσκονται μέσα μας…Καλοσύνη, Τόλμη αλλά και Φόβο..είναι μια στροφή προς τον εαυτό μας αυτό το παραμύθι;

Αυτό το λογοτεχνικό έργο είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσουμε την πραγματική δυνατότητα του εαυτού μας. Όταν στην ζωή μας κυριαρχούν αξίες και αρετές, όπως η Καλοσύνη με την Τόλμη, τότε κανένας φόβος και κανένα σκοτάδι δεν θα μπορέσει να σβήσει το φως της ελπίδας και την λάμψη του ονείρου! Το χαμόγελο θα κυριαρχεί σε κάθε μας μέρα και θα είναι το ουράνιο τόξο, η απάντηση σε κάθε καταιγίδα της ζωής.

Και η Ανατολή είναι η αναγέννηση , καταλαβαίνω ποιος είμαι και αναγεννούμε μέσα από μένα και αυτά που πρέπει να ξεπεράσω;

Πολύ σωστά! Όταν καταλάβουμε, νιώσουμε και αγαπήσουμε τον εαυτό μας τότε μπορούμε να προχωρήσουμε με πιο σταθερά βήματα στον δρόμο της ζωής. Μόνο εμείς μπορούμε να δουλέψουμε τις «ελλείψεις» και τις αδυναμίες μας, να νικήσουμε τις εμμονές μας, να θεραπεύσουμε τις πληγές μας. Όταν καταφέρουμε να πατήσουμε στα πόδια μας με σιγουριά, γαλήνη και δύναμη τότε θα μπορέσουμε να προσφέρουμε αγάπη και χαρά στους γύρω μας.

Με αφορμή την αναφορά σας στην Ανατολή και τις δύσκολη περίοδο που βιώνουμε θα ήθελα να στείλω και ένα μήνυμα. Μην ξεχνάμε ότι η πιο σκοτεινή ώρα της νύχτας είναι λίγο πριν την αυγή.

Κάντε μια διαδραστικη περιήγηση με τα παιδιά στην Ακρόπολη τον 5ο αιώνα πΧ ΕΔΩ

Πόσο εύκολο είναι ένα παιδί να το κάνεις να κοιτάξει μέσα του;

Μέσα από την ιστορία ενός παραμυθιού μεταλαμπαδεύεις σε ένα παιδί τα μηνύματα που δύσκολα οι λέξεις θα του πούνε. Καθώς η διασκέδαση φέρνει την γαλήνη η ενδοσκόπηση γίνεται πολύ ανώδυνα για τους μικρούς μας φίλους. Σε αυτή μας την προσπάθεια πρέπει να έχουμε σαν συμμάχους την αλήθεια, την αγάπη και τον σεβασμό.

Ο Φόβος γεννάει την αμφιβολία ή το αντίστροφο;

Υπάρχει ένα παλιό γνωμικό: «Ο φόβος χτύπησε την πόρτα και όταν την άνοιξε η πίστη, κανείς δεν ήταν εκεί». Ο φόβος πηγάζει από τις αμφιβολίες που έχουμε. Το αντίδοτο στον φόβο είναι η πίστη.

Καθώς απαλλάσσεις τον εαυτό σου από τους φόβους, θα αρχίσεις να αναπτύσσεις ένα είδος αυτοπεποίθησης. Όταν αποδέχεσαι τον φόβο κάνεις ένα τεράστιο βήμα προς την εξάλειψη της αμφιβολίας από τη ζωή σου.

Ο φόβος και η αμφιβολία είναι συνεταίροι. Εκείνο για το οποίο αμφιβάλλεις θα σου προξενήσει φόβο. Το πραγματικό αντίδοτο της αμφιβολίας και του φόβου είναι η πίστη.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να γράψετε παιδικό βιβλίο;

Σαν παιδαγωγός εκτιμώ και σέβομαι την παιδική λογοτεχνία. Πιστεύω ότι είναι ίσως η πιο σημαντική μορφή της λογοτεχνίας, γιατί απευθύνεται στα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια είμαι συνεργάτιδα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Ελλήνων της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», όπου γράφω άρθρα σχετικά με τα παιδιά. Όταν το 2016 ετοίμαζα ένα άρθρο για τις παιδικές φοβίες, σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις ένα μήνυμα στην ψυχούλα ενός παιδιού είναι μέσα από τον κόσμο του παραμυθιού. Μέσα από την φαντασία και το νοητό ταξίδι γίνονται τα καλύτερα διδάγματα. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας. Έγραψα το παραμύθι μου με τίτλο «Μάθε τον Φόβο να νικάς!», το οποίο επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. 

Ποια τα συναισθήματα όταν ταξιδεύετε στον κόσμο των παιδιών;

Ο κόσμος του παιδιού είναι μαγικός. Ένα τους χαμόγελο και μια αγκαλιά μπορεί να διώξει μακριά την καταιγίδα της θλίψης και να γεμίσει η ψυχή σου με το ουράνιο τόξο της ελπίδας!

Ένα θερμό ευχαριστώ που ήρθατε στην παρέα μας και μας κάνατε να νιώσουμε για ίγο και πάλι παιδιά!!

Ακολουθήστε τη ”Γωνιά Χαλάρωσης” στο Facebook

Comments are closed.