Οδηγήστε ,γνωρίστε και ακούστε!!
12 Μαρτίου 2021
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
12 Μαρτίου 2021

Μιχάλης Τσολάκης- κάποια πράγματα απλά γίνονται..

Σκηνοθέτης της θεατρικής ερασιτεχνικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρούδας ”Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”

Καλώς ήρθες στην «Γωνιά Χαλάρωσης». Σκηνοθέτης-σεναριογράφος… θα ήθελα να μου πεις, την απόφαση να ασχοληθείς με την σκηνοθεσία πότε την πήρες;

Πρώτα πρώτα θέλω να σας πω ένα μπράβο για την δημιουργία του ιστολογιου «ΓΩΝΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ» γιατί προσεγγίζεται όλα τα θέματα με γνώμονα να δώσετε στους «επισκέπτες σας» να γνωρίσουν περιοχές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, συγγραφείς, συλλόγους, ερασιτεχνικές ομάδες χωρίς κουτσομπολίστικη διάθεση απλά και μόνο να νιώσουν όμορφα και «χαλαρά».

Όσο για το πότε αποφάσισα να ασχοληθώ με την σκηνοθεσία θέλω να πω πως απλά κάποια πράγματα γίνονται. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα μια ανεξήγητη αγάπη για το θέατρο χωρίς να έχω δει θέατρο. Μετά βέβαια που άρχισα να βλέπω παραστάσεις μαγεύτηκα. Το 2014 ανακάλυψα πως στο χωριό μου, το Μονόλοφο Θεσσαλονίκης, υπήρχε στο πολιτιστικό του κέντρο ένα θέατρο που για κάποιο λόγω ήταν κλειδωμένο, χωρίς να το πολυσκεφτώ διασκεύασα ένα παραμύθι και το παρουσίασα με τα παιδιά του χωριού στο θέατρο του Μονολόφου. Είχε επιτυχία, το είδαν πάνω από 1500 θεατές σε ένα χωριό 300 ανθρώπων. Και έτσι ήρθε το επόμενο έργο, το επόμενο….

Ξέρω ότι έχεις κάνει σκηνοθεσία σε πολλές θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες, θέλω να μου τις αναφέρεις.

Έχω ανεβάσει παραστάσεις με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Μονολόφου και το παιδικό τμήμα και των ενηλίκων, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Γέφυρας, με τον Σύλλογο Αναπήρων Και Παραπληγικών ΦΡΟΝΤΙΔΑ, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρούδας, ξεκίνησα με τον Εκπολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο ΜΑΚΕΔΝΟΣ αλλά δυστυχώς μας σταμάτησε η πανδημία.

Πόσο δύσκολο είναι να πρέπει να μπεις σε τόσους πολλούς χαρακτήρες όταν είναι να βγει μια παράσταση;

Δεν θα πω δύσκολο, αλλά θα πω ότι θέλει πολύ προσοχή ώστε ο χαρακτήρας να δώσει όλα τα στοιχεία του χωρίς να γίνει σαχλός και γελοίος. Προσπαθώ σε κάθε έργο να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και να τα μοιράζομαι με τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς κυρίως στις πρόβες.

Στη θεατρική ομάδα του Π.Σ. Νεοχωρούδας πότε ξεκίνησες συνεργασία;

Το 2018, με κάλεσαν και μου έκαναν την τιμή να σκηνοθετήσω το έργο των Σακελάριου-Γιαννακόπουλου ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ.

Ένα βότσαλο στη λίμνη λοιπόν και ένα τραγούδι που έγραψες εσύ και θέλω να μου πεις γι’ αυτό.

Ήθελα να γράψω ένα τραγούδι για το φινάλε του έργου με το οποίο θα γινόταν η υπόκλιση των ηθοποιών. Με παίδεψαν πολύ οι στίχοι αλλά ένα βράδυ ξάπλωσα να κοιμηθώ, πάντα έχω στο κομοδίνο μου χαρτί και στυλό, προσπαθούσα να γράψω κάτι μα μάταια. Έσβησα το φως και κοιμήθηκα, στις πέντε τα ξημερώματα πετάχτηκα από τον ύπνο πήρα το στυλό και το χαρτί και άρχισα να γράφω, η γυναίκα μου τρόμαξε και άρχισε να σταυροκοπιέται. Παράξενα πράγματα.

Το βότσαλο στη λίμνη συμμετείχε σε διαγωνισμό ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων που διοργάνωσε το κέντρο πολιτισμού περιφ. Θεσσαλονίκης και πήρε βραβείο Α’ αντρικού ρόλου . Τα συναισθήματά σου.

Ήταν μία πολύ όμορφη στιγμή και συγχαρητήρια στον Χρηστίδη Σταύρο για το βραβείο. Ερμήνευσε τον Μανώλη Σκουντρή, ρόλο που έπαιξε ο Βασίλης Λογοθετίδης. Και μπράβο σε όλο τον θίασο γιατί το θέατρο είναι οικογένεια όπως μου έμαθε ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης.

Διαβάστε τη συέντευξη του Διογένη Δασκάλου

Και ερχόμαστε στις ‘’Κυρίες της αυλής’’ που είχε εξίσου μεγάλη επιτυχία και ήταν έτοιμο να φύγει σε διαγωνισμό και μας έπιασε η καραντίνα. Τι σου άρεσε στις πρόβες και τι σε δυσκόλεψε;

Οι πρόβες για εμένα είναι μαγεία. Εκεί γίνεται όλη η δουλειά, στην παράσταση ο θεατής εισπράττει την προσπάθεια της πρόβας. Όσο για το τι με δυσκόλεψε θα πω πως με δυσκόλεψε η επιλογή του έργου. Οι ερασιτεχνικές ομάδες έχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ηθοποιών, έτσι πρέπει τα έργα να καλύπτουν αυτόν τον αριθμό. Βέβαια χρειάστηκε να γίνει και διασκευή.

ΕΔΩ θα περπατήσετε στην πόλη του φωτός..Παρίσι!!

Και σ’ αυτό το έργο ακούγετε ένα τραγούδι το οποίο γράφτηκε για το έργο αποκλειστικά. Ποιος το έγραψε;

Αυτή τη φορά χρειάστηκα ένα τραγούδι για την έναρξη του έργου. Έτσι έγραψα τους στίχους. Το τραγούδι λέγεται ΨΥΧΕΣ ΜΟΝΕΣ την μουσική έγραψε ο Γεωργιάδης Κώστας, το τραγούδησε υπέροχα η Αναγνώστου Ανθή ενώ την επιμέλεια είχε Η ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΠΑΖΗ στο Ωραιόκαστρο.

Έχεις συνεργασία και με επαγγελματικούς θιάσους , θέλεις να μου πεις με ποιές;

Επαγγελματικά μου έκανε την μεγάλη τιμή ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης να με εμπιστευτεί και να με συμπεριλάβει στον ΘΙΑΣΟ ΤΕΜΕΤΕΡ όχι βέβαια σαν σκηνοθέτη γιατί σκηνοθετεί υπέροχα ο ίδιος αλλά στην οργάνωση των παραστάσεων τις περιοδείας. Συμμετείχα σε δύο περιοδείες, μία με το έργο ΓΟΒΑ ΠΑΡΘΕΝΑ, και μετά με την παράσταση μνημόσυνο για την γενοκτονία των ποντίων ΝΟΣΤΟΣ ΡΙΖΑ Μ΄ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙ Μ΄.

Με την ομάδα έχεις μελλοντικά σχέδια;

Ναι. Έγραψα ένα έργο για την ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρουδας. Λέγεται ΝΥΧΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ και περιμένουμε να τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας για να αρχίσουμε πρόβες. Βέβαια όταν ανοίξουν τα θέατρα θα συνεχίσουμε τις παραστάσεις με ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ευχαριστώ που ήσουν κοντά μας και θα ήθελα ς’ αυτό το σημείο να γνωρίσουμε τους ηθοποιούς:

Εγώ σας ευχαριστώ που δίνεται βήμα σε ερασιτεχνικές ομάδες να παρουσιάσουν τις προσπάθειές τους.

Comments are closed.