Σπήλαιο Δρογκαράτης -Κεφαλονιά
24 Φεβρουαρίου 2021
Το Γαϊτανάκι- το έθιμο της αποκριάς και οι ρίζες του…
25 Φεβρουαρίου 2021

ΛΑΟΓΡ. ΣΥΛ. ΣΙΝΔΟΥ ”Ο ΡΟΔΑΚΑΣ”

ΣΙΝΔΟΣ

Η Σίνδος  είναι κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου και του Δήμου Δέλτα. Σε μικρή απόσταση, βρίσκεται η Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της Ελλάδος.

Αποτελεί αρχαία πόλη που αναφέρεται από τον Ηρόδοτο με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Επι Τουρκοκρατίας ονομάστηκε Τεκελί και πριν την απελευθέρωση αποτέλεσε τσιφλίκι του Χαμντή Μπέη που κατοικούσε στο κονάκι, κτίριο που κατόπιν και ως το 1930 χρησιμοποιήθηκε ως διδακτήριο της Σίνδου.

Στη Σίνδο εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και ειδικότερα από το Χαμζάμπεϊλι της Μαγνησίας, από το Σουσουρλούκι της Προύσας καθώς και από την Ανατολική Θράκη κυρίως απο την Βιζύη αλλά και Έλληνες πρόσφυγες από το Σιναπλί της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Σίνδο -που τότε ονομάζονταν Τεκελή– έλαβαν χώρα οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της Θεσσαλονίκης. Τότε την κατοικούσαν περίπου 60 οικογένειες γηγενών. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην περιοχή 389 ελληνικές προσφυγικές οικογένειες, που αριθμούσαν συνολικά 1.457 άτομα.

Όπως είπαμε σε προηγούμενο άρθρο , η ‘’Γωνιά Χαλάρωσης’’ ξεκίνησε μια περιήγηση σε διάφορους Πολιτιστικούς Συλλόγους με στόχο να γνωρίσουμε την παράδοση του τόπου μας. Σήμερα θα γνωρίσουμε τον Λαογραφικό Σύλλογο ‘’Ο ΡΟΔΑΚΑΣ’’. Κοντά μας η πρόεδρος του συλλόγου Κα Ξανθούλα Αμπατζή…

Καλώς ήρθατε στη γωνίτσα μας . Ο σύλλογος πότε ιδρύθηκε και ποιοι οι σκοποί του;

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Σίνδου «Ο Ρόδακας» ιδρύθηκε το 1992 με έδρα τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, και σκοπό την καταγραφή, τη διάσωση και τη διάδοση των παραδοσιακών χορών, των ηθών και εθίμων της περιοχής της Σίνδου.

Πόσα μέλη και τμήματα έχει σήμερα ο σύλλογος;

Διαθέτει τέσσερα χορευτικά τμήματα, με δημιουργικό δυναμικό πλέον των 150 ατόμων..

Οι χοροί του συλλόγου είναι από συγκεκριμένη περιοχή ;

Ο σύλλογος μας χορεύει χορούς από τις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Μικράς Ασίας, της Ηπείρου, των Νησιών και της Κρήτης.

Έχετε πάρει μέρος σε Φεστιβάλ;

Ο Σύλλογος έχει εμφανιστεί σε διάφορα φεστιβάλ και εορτές ανά την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Αλόννησος, Σκιάθος) και το εξωτερικό (Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία).

Ποιες οι κύριες εκδηλώσεις του συλλόγου μέσα στο έτος;

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Σίνδου «Ο ΡΟΔΑΚΑΣ» διοργανώνει κάθε χρόνο αρκετές εκδηλώσεις που έχουν πλέον καθιερωθεί ως θεσμοί για τη Σίνδο και την ευρύτερη περιοχή (ενδεικτικά: το λαϊκό πανηγύρι της Καθαράς Δευτέρας, το πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της αγροτικής περιοχής Τσαλικόβου, το πανηγύρι του Αγίου Ραφαήλ, στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της Σίνδου, κατά την διάρκεια των οποίων αναπαριστώνται διάφορα τοπικά έθιμα καθώς και η χορευτική παράσταση που δίνει κάθε χρόνο στα πλαίσια του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα Σίνδια).

Τώρα που οι σύλλογοι βρίσκονται σε αναστολή, πως καταφέρνει ο σύλλογος να επιβιώσει. Γενικά έχετε βοήθεια και στήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση με επιχορήγηση;

Η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολη και για το σύλλογό μας, όπως και για όλο τον κόσμο. Η βιωσιμότητα του συλλόγου παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, καθώς δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Είμαστε τυχεροί καθώς υπάρχει μία σημαντική «μαγιά» ανθρώπων που βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κρατάμε ζεστό το ενδιαφέρον και την αγάπη μας για το σύλλογο και τη παράδοση εν γένει. Ωστόσο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών το τελευταίο χρόνο δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν ούτε πρόβες, ούτε εκδηλώσεις, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα την ανάγκη μας να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί από κοντά και να ταξιδέψουμε με τους χορούς της πατρίδας μας.

Ευτυχώς οι διοικήσεις του Δήμου μας βρίσκονται κοντά μας και μας παρέχουν οικονομική βοήθεια μέσω επιχορηγήσεων, ένα κομμάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τους συλλόγους.

Έχετε κάποιο έθιμο που αναβιώνει ο σύλλογος ;

Το παραδοσιακό Κούλουμα είναι ένα από τα έθιμα που αναβιώνει ο σύλλογος μας, κάθε χρόνο τη Καθαρά Δευτέρα. Ζωντανή μουσική, παραδοσιακοί χοροί και εδέσματα είναι τα βασικά συστατικά της ημέρας. Παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο ποτό από την τοπική αγορά συνοδευόμενα από αγάπη και μεράκι για τον τόπο μας, μοιράζονται στον κόσμο δωρεάν, ενώ δεν λείπουν και οι χαρταετοί για τους μικρούς μας φίλους. Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά πράξη, συνδράμουν τα τοπικά μας καταστήματα, κάνοντας δωρεές και βοηθώντας μας να αφήσουμε το αποτύπωμά μας και να διαδώσουμε την παράδοση της πατρίδας μας, στην έδρα του Δήμου Δέλτα, τη Σίνδο.

Χοροδιδάσκαλος του συλλόγου ποιος είναι;

Χοροδιδάσκαλος του συλλόγου μας από το Σεπτέμβριο του 2017 είναι η κ. Νάστια Σταυρίδου.

Σας ευχαριστούμε που μας ανοίξατε την πόρτα του συλλόγου σας και ευχόμαστε σύντομα να μπορέσουμε να χορέψουμε όλοι μαζί σε ένα τεράστιο κύκλο.

Εμείς ευχαριστούμε για το βήμα που μας δίνετε. Εύχομαι ο Θεός να βάλει το χέρι του και να τελειώσει σύντομα και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα γίνεται όλο αυτό που περνάμε. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο έργο σας.

Comments are closed.