Χριστίνα Κασάμπογλου – ”Από το Αϊβαλί στο Καβακλί”
9 Φεβρουαρίου 2021Βιταμίνη Α για όμορφο δέρμα και μαλλιά
9 Φεβρουαρίου 2021Η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται και προσδιορίζεται μεταξύ άλλων παραγόντων και από την επιχειρηματικότητα.Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα και διαπιστώνουμε ότι βάζουν ισχυρές βάσεις στον επιχειρηματικό στίβο, δημιουργώντας σκαλοπάτια τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την ανάκαμψη της ανεργίας και της οικονομίας. Κοντά μας σήμερα η εκπρόσωπος του γυναικείου συνεταιρισμού ”ΕΥΓΕ”
Συνέντευξη με την ΚΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Πότε και πως ξεκίνησε η ιδέα του συνεταιρισμού; Ποια τα κυριότερα προβλήματα που είχατε να αντιμετωπίσετε;
Ο Γ.Α.Σ. «Εὖγε» δημιουργήθηκε το 2008 από μια ομάδα γυναικών και λειτουργεί από το Φλεβάρη του 2009. Το εργαστήριό μας βρίσκεται στις Παλιές Κατασκηνώσεις του Μελισσοχωρίου. Οι γυναίκες –μέλη είμαστε 7 και όλες κάτοικοι του Μελισσοχωρίου. Τα εμπόδια που συναντήσαμε στην αρχή πολλά. Η «κρίση» που είχε μπει για τα καλά στη ζωή μας. Οι συντοπίτες μας αρκετά επιφυλακτικοί και περισσότερο οι ίδιες οι γυναίκες που δεν ήθελαν να «μπλέξουν» με επιχειρήσεις. Μετά από συνεχείς προσκλήσεις μαζεύτηκαν 11 γυναίκες. Ακολούθησε ένα οχτάμηνο εντατικών μαθημάτων με ειδικούς διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ψυχολόγους, επιμορφωτές. Ταυτόχρονα υπήρχε μια φοβερή γραφειοκρατία. Χαρτιά από Δικαστήρια, Εφορίες, Τράπεζες. Τελικά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και ξεκινήσαμε τη λειτουργία του εργαστηρίου.
Όταν ξεκινήσαμε το μόνο που είχαμε σαν στόχο ήταν να κρατήσουμε οτιδήποτε ήταν παραδοσιακό και να μην ξεφύγουμε από αυτά που μας είχε διδάξει η πείρα. Σήμερα κρατούμε το παραδοσιακό, χειροποίητο αγνό προϊόν, με τις άριστες πρώτες ύλες, αλλά το συνοδεύουμε και με τη γνώση. Συνεχής επαφή με επιστήμονες του κλάδου τροφίμων, συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, σεμινάρια και ημερίδες καθώς και συμμετοχή σε εκθέσεις. Άξια λόγου η συνεχής συνεργασία μας με το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ-ΣΕΚ Σταυρούπολης με αφορμή το πιλοτικό πρόγραμμα μαθητείας που υλοποιεί. Τα βιωματικά μαθήματα και οι γνώσεις που ανταλλάσσουμε είναι πολύτιμες για όλους μας.
Υπάρχει βοήθεια με τη μορφή επιδοτήσεων από το κράτος ;
Είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές των προϊόντων μας γι΄αυτό και εναρμονιζόμαστε με τη νομοθεσία και όλες τις διατάξεις και οδηγίες που αφορούν τα τρόφιμα. ΄Ετσι έχουμε ήδη εκπονήσει μελέτη HACCP και έχουμε πάρει την σχετική βεβαίωση. Επίσης αυτή τη στιγμή συμπληρώνουμε τον φάκελο για την πιστοποίηση ISO 22000 ώστε να μπορούμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας. Είμαστε περήφανες γιατί έχουμε μια υγιή επιχείρηση χωρίς χρέη και δάνεια. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει κάποια επιδότηση εκτός από το πρόγραμμα της ΜΚΟ Αποστολή και του IOCC και προσπαθούμε να «στήσουμε» μια επιχείρηση ουσιαστικά από το μηδέν, στηριζόμενες αποκλειστικά στη δουλειά μας και μην έχοντας σημαντικές οικονομικές απολαβές.
Τι προϊόντα παράγετε ;
Τα τελευταία χρόνια εκτός από τα κλασικά προϊόντα (τραχανάδες, ζυμαρικά, γλυκά κουταλιού) που έχουν οι περισσότεροι συνεταιρισμοί, ταιριάξαμε διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Έτσι κάνουμε μπάρες δημητριακών και ξηρών καρπών, καθώς και κριτσίνια. Άλλα προϊόντα μας είναι τα κουλουράκια, τα τσουρέκια, οι πίτες, τα σαρμαδάκια και το σουραλί, ένα τοπικό σιροπιαστό γλυκό με σουσάμι καρύδια και χειροποίητο φύλλο.
Έχετε παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια ώστε να ενισχύσετε τη γνώση σας πάνω στο αντικείμενο ή να ειδικευτείτε σε κάτι συγκεκριμένο για να μπορέσετε να αναπτυχθείτε περισσότερο;
Ο Γ.Α.Σ. Μελισσοχωρίου είναι μέλος της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) και επίσης τα δύο τελευταία χρόνια συμμετέχει σε πρόγραμμα που εκπονεί το ΕΡΓΑΝΗ και μέσα από συναντήσεις και σεμινάρια φέρνει σε επαφή γυναίκες της υπαίθρου της Ευρώπης, με σκοπό την ανταλλαγή πρακτικών δράσης και συλλογικότητας.
Η συνεταιριστική επιχειρηματική δραστηριότητα των γυναικών μπορεί κατά τη γνώμη σας να δημιουργήσει βιώσιμες επιχειρήσεις που η εμβέλειά τους να ξεπερνά τα σύνορα του νομού γιατί όχι και της χώρας και αν ναι πως μπορεί να γίνει;
Στην Ελλάδα του σήμερα η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένας κλάδος με πολλές προοπτικές. Οι γυναικείες συλλογικότητες μπορούν να δημιουργήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις. . Ευχή μας είναι να κινητοποιηθούν τοπικά περισσότερες γυναίκες και κάτω από μια κοινή ομπρέλα να προβάλλουν τοπικά προϊόντα, αξιοθέατα , ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία της περιοχής τους. Μπορούμε μόνες μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα και τις γνώσεις μας.
Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί μπορούν να συμβάλουν στη στροφή του καταναλωτή σε πιο ποιοτικές διατροφικές συνήθειες;
Χρειάζεται κόπος και επιμονή αλλά η γυναικεία νοικοκυροσύνη μπορεί να συμβάλλει στην συνέχιση και την ανάπτυξη του γαστρονομικού μας πολιτισμού ,να κατευθύνει τους καταναλωτές σε απλές αλλά σωστές διατροφικές συνήθειες.
Ο συνεταιρισμός σας γνωρίζω ότι έχει και κοινωνική δράση , θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο γι’αυτό;
Ο συνεταιρισμός μας έχει πλούσια κοινωνική δράση. Είμαστε δίπλα σε δομές που φιλοξενούν παιδιά, ιδρύματα, γηροκομεία και όπου μας ζητηθεί προσφέρουμε ό,τι μπορούμε.
Που μπορεί κάποιος που θέλει να αγοράσει τα προϊόντα του συνεταιρισμού σας να σας βρει;
Μπορείτε να μας γνωρίσετε μέσα από τη σελίδα μας www.euge.gr
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δώσατε και εύχομαι σύντομα να ξαναμιλήσουμε.
1 Comment
[…] Ελάτε να γνωρίσουμε το Γυναικείο Συνεταιρισμό Μελισσο… […]