Μαίρη Παναγιώτου: Ψυχές και σώματα
20 Φεβρουαρίου 2022
«Κυριακή του Ασώτου Υιού»
20 Φεβρουαρίου 2022

‹‹ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΑΡΟΥΤΑ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ››

Στα πλαίσια απόκτησης πτυχίου στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Άρτας (νυν Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ) πραγματοποιήθηκε έρευνα με θέμα:  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΑΡΟΥΤΑ ΛΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

Στόχος της έρευνας ήταν η ανακάλυψη των δικτύων της οικογένειας Μπαρούτα, του κοινωνικού περιβάλλοντος της οικογένειας και των καινοτομιών που έφεραν ως οικογένεια στο χωριό Δενδροχώρι Τρικάλων, αλλά και η δράση και ο ρόλος των οργανοπαικτών στα Τρίκαλα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΑΡΟΥΤΑ;

Οι ρίζες της οικογένειας Μπαρούτα εντοπίζονται (Μικρό) Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, ενώ στην συνέχεια ως μόνιμος τόπος κατοικίας τους ορίζεται το Δενδροχώρι. Είναι μια πατριαρχική οικογένεια, η οποία ανήκει στην λαϊκή και αγροτική τάξη της υπαίθρου.

Η οικογένεια αποτελείται απο τα εξής μέλη:

Πατέρας της οικογένειας ήταν ο Γιώργος Μπαρούτας (1903-1970) και σύζυγος του η Βασιλική Γούτσιου-Μπαρούτα (1905-1962). Απέκτησαν τέσσερα παιδιά την Ευθυμία Μπαρούτα-Λαβίδα (1934-2019), τον Ηρακλή Μπαρούτα (1936-2011), τον   Χρήστο Μπαρούτα (1939-2009) και τον Δημήτρη Μπαρούτα (1945-2011).

Κύριες επαγγελματικές δραστηριότητες τους ήταν η σιδηρουργία και η μουσική οργανοπαιξία. Ο  Γιώργος και ο  Ηρακλής Μπαρούτας έπαιζαν βιολί, ένω  ο Χρήστος και ο Δημήτρης έπαιζαν κλαρίνο.

Τέλος με σημαντικό εργαλείο την επιτόπια έρευνα και τις προφορικές μαρτυρίες ανακαλύπτονται οι ρίζες της οικογένειας, τα οργανοπαικτικά  δίκτυα τόσο της οικογένειας, όσο και  γενικότερα των Τρικάλων· καθώς και το κοινωνικό-οργανοπαικτικό αξιακό σύστημα που επικρατεί κατα καιρούς. Παράλληλα ερευνόνται οι επιρροές που δέχθηκε η οικογένεια Μπαρούτα,  ο ρόλος της οικογένειας, καθώς και τις επιρροές – καινοτομίες που φέρνει στην κοινότητα του Δενδροχωρίου Τρικάλων, τα επίπεδα εξέλιξης και τα υφολογικά χακτηριστηκα της οικογένειας μέσα στον χρόνο.

Επιμέλεια Άρθρου: Τσιασιώτη Γεωργία

κολουθήστε μας:

Επιμέλεια Άρθρου: Τσιασιώτη Γεωργία

**Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναφορά στην πηγή.

Comments are closed.