Ο Λόφος των Σταυρών στη Λιθουανία!!
4 Ιανουαρίου 2022
Μηλιά Μετσόβου- ΚαταρράκτεςΜπουλουβάρου
4 Ιανουαρίου 2022

Άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός

Ο Άγιος Νικηφόρος καταγόταν από το χωριό Σηρικάρι των Χανίων και το κοσμικό του όνομα ήταν Νικόλαος Τζανακάκης. Οι γονείς του πέθαναν όταν εκείνος ήταν μόλις 13 ετών και ο παππούς του τον έστειλε στην πόλη των Χανίων για να μάθει την τέχνη και την δουλειά του κουρέα. Σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή εκείνη την περίοδο εμφάνισε και τα πρώτα σημάδια λέπρας. Σε ηλικία 16 ετών και αφού τα σημάδια της νόσου είχαν αρχίσει να φαίνονται, για να γλιτώσει τον εγκλεισμό του στην Σπιναλόγκα, διέφυγε με ένα καράβι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εργάστηκε και εκεί σε κουρείο. Έπειτα σε ηλικία 24 ετών με την βοήθεια ενός κληρικού εγκαταστάθηκε στο λεπροκομείο της Χίου, όπου εκεί ήταν ιερέας ο πατήρ Άνθιμος Βαγιανός , ο σημερινός Άγιος Άνθιμος.

Σε ηλικία 26 ετών ο κατά κόσμο Νικόλαος έγινε μοναχός με την ευλογία του Αγίου Άνθιμου και πήρε το όνομα Νικηφόρος. Ζούσε μια ενάρετη ζωή, βαθιά προσευχόμενος και γεμάτη προσφορά. Όταν ο Άγιος έφτασε στα 67 του χρόνια (πλέον τυφλός και παραμορφωμένος εξαιτίας της νόσου) το λεπροκομείο της Χίου έκλεισε, στέλνοντας τον μαζί με τους λίγους ασθενείς που είχαν μείνει στην Αθήνα στον Αντιλεπρικό Σταθμό της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί ο πατήρ Ευμένιος ένας ιερέας που είχε περάσει την νόσο και είχε θεραπευτεί φρόντιζε τους ασθενείς και τον Άγιο Νικηφόρο που πλέον είχε μείνει κατάκοιτος.

Στα 74 χρόνια ο Άγιος Νικηφόρος μετά απο υπομονή, επιμονή, βαθιά πίστη, προσευχή και διακονία στον πλησίον του έφυγε για τους ουρανούς στις 4 Ιανουαρίου 1964 μ.Χ και για αυτό εορτάζεται η μνήμη του 4 Ιανουαρίου. Όπως έχουν δηλώσει πατήρ Ευμένιος και πολλοί πιστοί τα θαύματα του με την Χάρη του Θεού είναι πάρα πολλά. Ενώ σύμφωνα με τον γέροντα Ανανία Κουστενη ο Άγιος Νικηφόρος εμφανίστηκε σε έναν παππούλη και του είπε ότι όποιος νοσεί απο κορονοϊό να τον επικαλείται και εκείνος θα τον βοηθήσει με την Χάρη του Θεού. Στο σημείο αυτό επισυνάπτω το εγχείρημα του κυρίου Ματθαίου Μαυρικάκη για την συγγραφή ενός βιβλίου με τα θαύματα του Αγίου:

Εδώ και αρκετό καιρό συλλέγουμε μαρτυρίες πιστών που έχουν βιώσει κάποιο θαύμα του Αγίου Νικηφόρου του λεπρού. Προσπαθώντας να συλλέξουμε όσα περισσότερα θαύματα μπορούμε θα θέλαμε από εσάς να μας βοηθήσετε με έναν πολύ απλό τρόπο .Οποίος θέλει μπορεί να ζητήσει από εμάς το κείμενο που παραθέτουμε παρακάτω και να το προσκομίσει στην ενορία της γειτονιάς του, ούτως ώστε να το δουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, και να γίνει η προσπάθεια μας ευρύτερα γνωστή. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσουν τον Άγιο Νικηφόρο πολλοί περισσότεροι άνθρωποι και εμείς θα καταφέρουμε να συλλέξουμε πολλά περισσότερα θαύματα!!!Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. +++Συλλογή θαυμάτων και εμπειριών απο τον Άγιο Νικηφόρο τον Λεπρό. Όσοι αδελφοί έχετε βιώσει κάποια εμπειρία ή θαύμα με την Χάρη του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού, θα χαρούμε να το μοιραστείτε μαζί μας ώστε να συμπεριληφθεί με την άδεια σας, στο νέο βιβλίο με τα θαύματα του Αγίου. Η αποστολή του κειμένου μπορεί να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω e-mail στο mavrikakismatheos@hotmail.com ή μέσω μετσενζερ στο FB Ματθαίος Μαυρικακης. Επίσης, όποιος αδερφός χριστιανός δεν θέλει να γραφτεί το όνομα του, παρά μόνο τα αρχικά του στο βιβλίο να το αναφέρει ως υποσημείωση. Όταν λάβουμε το e-mail θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Ευχαριστούμε πολύ! ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ FB: https://www.facebook.com/groups/2592523484404064/permalink/3061427204180354

Τέλος σύμφωνα με τον Συναξαριστή κάποια λόγια του Αγίου όταν ήταν εν ζωή είναι τα εξής:

«Παιδιά μου, προσεύχεσθε; και πώς προσεύχεσθε; …με την ευχή του Ιησού να προσεύχεσθε, με το ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ, ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ. Έτσι να προσεύχεσθε. Έτσι είναι καλά» (πατήρ Νικηφόρος).

Να έχουμε όλοι τις ευλογίες του! Μεγάλη η Χάρη του Αγίου!!

Ἀπολυτίκιον α΄.
Νικηφόρου Ὁσίου, τοῦ λεπροῦ τὰ παλαίσματα, καὶ τὴν ἐν ἀσκήσει ἀνδρείαν, κατεπλάγησαν Ἄγγελοι ὡς ἄλλος γὰρ Ἰὼβ τὰ ἀλγεινά, ὑπέμεινε δοξάζων τὸν Θεόν, νῦν δὲ δόξῃ ἐστεφάνωται παρ᾽ Αὐτοῦ, θαυμάτων διακρίσεσιν. Χαίροις τῶν Μοναστῶν χειραγωγέ, χαίροις φωτὸς ὁ πρόβολος· χαίροις ὁ εὐωδίας χαρμονήν, προχέων ἐκ λειψάνων σου.

Πηγές :

https://www.saint.gr/4301/saint.aspx

https://www.facebook.com/groups/2592523484404064/permalink/3061427204180354 (οι εικόνες πάρθηκαν από εδώ)

Ακολουθήστε μας:

Επιμέλεια Άρθρου: Τσιασιώτη Γεωργία

**Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναφορά στην πηγή.

Comments are closed.