Καρπενήσι : Το στολίδι της Ευρυτανίας!!
27 Οκτωβρίου 2021
Η πορεία της πίτσας μέσα στο χρόνο!!
29 Οκτωβρίου 2021

28η Οκτωβρίου 1940: η επέτειος του ΟΧΙ

Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και γιατί αποτελεί ημέρα αργίας, μνήμης και τιμής προς τους ήρωες;

Κάνοντας μια μικρή έρευνα σε κάποιες εκπαιδευτικές δομές ανακαλύπτουμε με θλίψη ότι μερικοί μαθητές δεν μπορούν να απαντήσουν στην παραπάνω ερώτηση.

Το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε για να φέρει στην επιφάνεια όλα τα τραγικά συμβάντα που μπορεί να προκαλέσει ένας πόλεμος στους λαούς που εμπλέκονται σε αυτόν.

Πάμε όμως να πάρουμε τα γεγονότα με την σειρά.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αφορά την άρνηση του Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά στις ιταλικές αξιώσεις μέσω του Ιταλού πρέσβη Εμανουέλε Γκράτσι και το τελεσίγραφο, το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού και στην κατάληψη Ελληνικών σημείων (όπως λιμάνια, αεροδρόμια κλπ) για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και την διευκόλυνση της εισαγωγής τους στην Αφρική. Μετά την άρνηση ήρθε η είσοδος της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η αρχή του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Στην συνέχεια έχουμε την γερμανική εισβολή, της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα, η οποία άρχισε 6 Απριλίου το 1941 και πραγματοποιήθηκε με δύο επιχειρήσεις: την επιχείρηση Μαρίτα που αφορούσε την Ηπειρωτική Ελλάδα και την επιχείρηση Ερμής που αφορούσε την Κρήτη. Στις 9 Απριλίου ο γερμανικός στρατός κυριάρχησε στην Ανατολίκη Μακεδονία και Θράκη πάρα τις προσπάθειες και την γενναία μάχη που έδωσαν οι Έλληνες. Επιπρόσθετα η ελληνική ένοπλη αντίσταση άρχισε το 1942, ενώ κορυφώθηκε το 1944, με την αποχώρησης του γερμανικού στρατού από αρκετές περιοχές.

Όλα τα παραπάνω το μόνο που πρόσφεραν σε όλους τους λαούς ήταν θλίψη, πόνο ψυχικό και σωματικό, ανθρώπους να υποφέρουν και να θρηνούν τους αγαπημένους τους και τους συνανθρώπους, θάνατο και φυσικές καταστροφές. Όμως δυστυχώς ο άνθρωπος δεν έμαθε από το παρελθόν του, από τα βιώματα των προγόνων του και βλέπουμε να αναγεννά εκείνες τις εποχές (β.λ. Συρία).

Η κάθε κοινωνία πρέπει να νιώσει το μεγαλείο και την αξία της Ελευθερίας & της Δημοκρατίας, καθώς και να διδάξει στα παιδιά της την οπτική του πολέμου και το ιστορικό παρελθόν, που εκφράστηκε με ηρωισμό και βάφτηκε με αίμα. Να αξιοποιήσει κάθε μέσω και με γνώμονα την ιστορία και την αξία της ελευθερίας, να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σταυροδρόμι, με το οποίο κάθε άνθρωπος να έρθει σε επαφή με τα γεγονότα του παρελθόντος, της φρίκης και του πόνου, με τις ηρωικές μορφές, οι οποίες πρόσφεραν την ψυχή τους και το αίμα τους, για μια χώρα ελεύθερη, που αντιστέκεται & επιμένει στις αξίες και στα ιδανικά της δημοκρατίας, ώστε να εξατμιστεί το βασανιστήριο του πολέμου.

ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!!

Πηγή: https://el.wikipedia.org

Πηγή Εικόνας: https://cognoscoteam.gr/

Επιμέλεια Άρθρου: Τσιασιώτη Γεωργία

**Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναφορά στην πηγή.

Comments are closed.